JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Studie:

Ansatte oppgir at forsømmelser, vold og overgrep er utbredt på norske sykehjem

DYSTRE TALL: Det begås mange overgrep på norske sykehjem. (Illustrasjonsfoto)

DYSTRE TALL: Det begås mange overgrep på norske sykehjem. (Illustrasjonsfoto)

Anna Granqvist

60 prosent av 3.693 pleieansatte på 100 norske sykehjem sier at de minst én gang har begått vold, overgrep eller forsømmelser mot sykehjemsbeboere, ifølge en studie. Fagforbundet reagerer sterkt på tallene.

2021070814210120210709123324

redaksjonen@fagbladet.no

Resultater fra NTNU-studien, som Helse- og omsorgsdepartementet refererer til i en pressemelding torsdag, viser også at 76 prosent av pleieansatte har observert en kollega begå slike handlinger.

Kun 9,6 prosent har observert fysisk vold mot beboere, men hele 40,5 prosent har observert psykisk vold. 46,9 prosent har observert forsømmelse. Forsømmelse defineres i rapporten som mangelfull beskyttelse, eller unnlatelse av å beskytte en eldre person mot skade, eller mangel på oppfyllelse av grunnleggende pleie- og omsorgsbehov.

Enkelte har også observert økonomisk eller materiell vold, definert som ulovlig, uautorisert, eller feil bruk av en eldre persons ressurser, eller intensjonell ødeleggelse av materielle ting av betydning.

Fagforbundet: Alvorlig

Iren Luther, leder av Fagforbundets Yrkesseksjon helse og sosial er ikke overrasket over det studien viser. Hun syns imidlertid at tallene er veldig høye.

– Situasjonen er uholdbar. Dette må tas ta tak i, kommenterer Luther.

Hun mener vi må kreve god oppførsel fra de som tar seg jobb i helse- og omsorgssektoren, men synes likevel det blir for enkelt å skylde på de ansatte.
– Politikerne må se at dette er en konsekvens av altfor dårlige rammer for sykehjemmene. Arbeidsforholdene for ansatte og vilkårene for sykehjemmene må være slik at situasjoner som dette ikke skjer, sier Luther til Adresseavisen.

Iren Luther, som selv er sykepleier, oppfordrer om å varsle dersom man opplever en kollega som er voldelig.

Avsløringer

Av dem som har deltatt i NTNU-studien oppgir 1,6 prosent at de har observert en kollega begå seksuelle overgrep mot en beboer, og 0,4 prosent oppgir at de har begått slike overgrep selv.

Studien brukes nå i en rapport fra Helsedirektoratet som kartlegger problemer, og eksempler på kommuner som jobber godt med å forebygge vold og overgrep i sykehjem. Helsedirektoratets arbeid begynte i forbindelse med Aftenpostens avsløringer om vold og overgrep på sykehjem høsten 2019.

– Ingen skal oppleve frykt for å bli utsatt for vold og overgrep, og alle har rett på en trygg og god eldreomsorg, sier helse- og omsorgsminister Bent Høie (H).

Mest vold mellom beboere

Litt under halvparten av de pleieansatte rapporterte at de hadde observert minst én hendelse av vold og overgrep begått av pårørende det siste året. Dette dreier seg i hovedsak om psykisk eller verbal vold.

Imidlertid er det klart flest hendelser mellom beboere – hele 69 prosent av pleieansatte oppgir å ha sett beboere begå fysisk vold mot andre beboere.

Også pårørende erfarer og observerer vold og overgrep mot beboere, og den vanligste formen er forsømmelser.

Ansvarlig redaktør:
Eva Ler Nilsen
Redaksjonssjef:
Michael Brøndbo

Nettredaktør:
Knut A. Nygaard
Utviklingsredaktør:
Vidar Eriksen
Utgiver:
Fagforbundet
Kontakt redaksjonen:
tips@ignore-fagbladet.no
Annonser:
Salgsfabrikken
Sosiale medier:
FacebookTwitter
RSS:
RSS-feed
Telefon:
23 06 40 00
Adresse:
Møllergata 10, 0179 Oslo
Fagbladet er medlem av Fagpressen og redigeres etter: RedaktørplakatenVær Varsom-plakatenEtiske husregler Les også: Fagbladets personvernpolicy