Oslo kommune tar ikke over kommersielt drevet sykehjem
Ansatte ved Manglerud sykehjem: – Vi er redde for å miste jobbene våre
Eldrebyråd Tone Tellevik forsøkte torsdag å berolige de ansatte ved Manglerud sykehjem.
Tri Nguyen Dinh
Da eldrebyråd Tone Tellevik Dahl møtte Fagforbundets medlemmer på det Unicare-drevne Manglerud sykehjem, garanterte hun at ingen av dem ville miste jobben. Så lenge de rødgrønne sitter ved makta.
Om to år skal Manglerud sykehjem enten legges ned eller totalrenoveres. Sykehjemmet drives av det kommersielle selskapet Unicare.
Neste år går kontrakten ut på tre kommersielle sykehjem i Oslo. Da har kommunen anledning til å ta tilbake driften av sykehjemmene.
De velger bare å ta over driften av ett av dem; Uranienborg sykehjem, som drives av Aleris Omsorg. Kommunen setter samtidig Ammerudlunden, som drives av Unicare Omsorg, ut på nytt anbud for ideelle. Eldrebyråd Tone Tellevik Dahl vil bruke muligheten til å forlenge kontrakten med Unicare i ett eller to år på Manglerud.
Det bekymrer de ansatte ved sykehjemmet.
Kommersielle Aleris og Unicare får ikke fornyet kontrakt på tre Oslo-sykehjem
– Redd for å miste jobbene våre
Når Manglerud om noen år blir lagt ned, skal beboerne flytte inn i den nye planlagte demenslandsbyen Dronning Ingrid som skal stå ferdig på Lille Tøyen i 2021. Fagforbundets ansatte på Manglerud har vært redde for at de da kan stå uten jobb og inntekt.
Da eldrebyråden besøkte Fagforbundets medlemmer ved sykehjemmet i går, uttrykte de sin skuffelse.
– Jeg er ikke så opptatt av hvem som drifter sykehjemmet. Men jeg og andre godt voksne kolleger er redd for å miste jobbene våre om to år, sier Gitte Jakobsen.
Tryggere i kommunen
Alle som er ansatt i Oslo kommunen, er sikret fortsatt jobb og inntekt selv om arbeidsplassen legges ned gjennom en såkalt overtallighetsavtale. Siden Manglerud sykehjem drives av et kommersielt selskap, gjelder ikke denne avtalen for de ansatte der.
Torsdag møtte byråd Tone Tellevik Dahl (Ap) Fagforbundets medlemmer på sykehjemmet. På direkte spørsmål fra et medlem forsikret hun de fremmøtte om at ingen av dem ville miste jobben når Manglerud blir lagt ned – selv om Unicare skal drifte sykehjemmet i to år til.
Tone Tellevik Dahl vil gi etaten i oppdrag å gjennomføre en full virksomhetsoverdragelse til Dronning Ingrid. Det betyr at alt og alle, også de ansatte, fra Manglerud overføres til den nye demenslandsbyen på Lille Tøyen. Da vil de være ansatt i kommunen.
Avhengig av rødgrønt byråd
Tone Tellevik Dahl påpeker overfor Fagbladet at en slik virksomhetsoverdragelse kun er en garanti dersom de rødgrønne får fortsette etter neste års kommunevalg.
Flere av Fagforbundets medlemmer ved Manglerud sykehjem oppfattet byråden annerledes i møtet.
Som Jorun Volla uttaler:
– Jeg forstod det slik at uansett om det blir rødt eller blått byråd til neste år, vil vi følge med på lasset når beboerne flytter til demenslandsbyen.
– Velgerne bestemmer
I en e-post til Fagbladet svarer byråd Tone Tellevik Dahl at det er velgerne som til syvende og sist som bestemmer:
«Det viktigste for meg da jeg kom til Manglerud sykehjem var å møte og lytte til de ansatte. Jeg forstår at de er urolige over fremtiden til sin egen arbeidsplass. Det er viktig at ting ikke blir tatt ut av sammenhengen. Det var mange scenarioer som ble tatt opp av deltakerne på møtet om hva som kunne skje etter valget. Dette byrådet kan garantere at de ansatte får jobb i Oslo kommune når kontrakten med Unicare går ut. Jeg mener jeg hele tiden var tydelig på at virksomhetoverdagelse kun var en garanti ved et rødgrønt byråd. Men det er alltid velgerne i Oslo som bestemmer hvem som styrer Oslo. Vi vet alle at et borgerlig byråd med FrP og Høyre i spissen vil fortsette å privatisere omsorgen vår. For oss er kvalitet, lønn og pensjon for de ansatte mye viktigere enn hvem som driver tjenesten».
– De ansatte trenger et dokument
Hans Christian Monsen er advokat i Fagforbundet. Han sier at et byråd ikke kan binde opp det neste byrådet like lite som et Storting kan binde opp det neste.
Hans råd til fagforeninga er at de inngår en avtale med kommunen om framtidig ansettelse.
– Kommunen må forplikte seg som rettssubjekt og undertegne et dokument for at et løfte om skal være noe verdt, sier han.