Får tilbake jobb og erstatning
Ansatte ved omsorgsbolig vant i retten over Oslo kommune
VANT: De ansatte har grunn til å være fornøyd.
Privat
– Det er en gledens dag, jubler Anne-Marit Berg. Hun ble skvist ut da Oslo kommune overtok drifta av Basistjenestene ved Ljabrubakken Omsorg+. Nå har de ansatte fått medhold på alle punkter i retten.
kathrine.geard@fagbladet.no
– Det var en lykke å få den beskjeden. Vi ansatte som gikk til sak har en Facebook-gruppe og der kom den ene gladere reaksjonen etter den andre, sier Anne-Marit Berg(67) når Fagbladet får tak i henne på Lanzarote, der hun er på ferie.
Sagt opp
Berg hadde jobbet som husvert i Basistjenestene ved Ljabrubakken Omsorg+ siden 2018. Men da Oslo kommune overtok drifta fra Stendi 1. mars i år ble ikke de ni ansatte overført.
I stedet ble de sagt opp. Fagforbundet mente overtakelsen falt inn under arbeidsmiljølovens regler om virksomhetsoverdragelser, og tok i april ut stevning på vegne av åtte medlemmer.
Det samme gjorde Sykepleierforbundet på vegne av ett medlem.
Krevde jobb og erstatning
Saksøkerne krevde at deres rettigheter og plikter i Stendi ble overført til Oslo kommune, og dessuten erstatning og dekning av saksomkostninger.
Oslo tingrett bestemte å samle søksmålene til felles behandling.
Kommunen anførte blant annet at for sammensatte virksomheter som Ljabrubakken må både en tilstrekkelig del av infrastrukturen og en tilstrekkelig del av personalet videreføres før det foreligger en virksomhetsoverdragelse i lovens forstand.
Slik er dommen
Nå har imidlertid Oslo Tingrett slått enstemmig fast at kommunens overtakelse av Basistjenestene ved Ljabrubakken faller inn under arbeidsmiljølovens bestemmelse om virksomhetsoverdragelser.
Og at reglene gjelder selv om kommunen velger bort de ansatte før overtakelsen. Det kommer det frem av dommen fra tingretten.
Hovedgrunnen er at kommunen har videreført med uendret innhold absolutt alle basistjenester overfor de samme beboere med de samme driftsmidler som Stendi gjorde, med det ene unntak at kommunen valgte bort de ansatte som utførte basistjenestene.
FIKK RETT: Advokat Kjetil Edvardsen var optimistisk og fikk retten på sin side
Werner Juvik
Erstatning
Blir dommen rettskraftig får de ansatte jobben tilbake, til sammen 1,6 millioner kroner i erstatning, samt at Oslo kommune må betale saksomkostningene.
– Tingretten var ikke i tvil. De ansatte har fått fullt medhold på alle punkter, sier advokat Kjetil Edvardsen, som førte saken for til Fagforbundets medlemmer.
Han mener det viktigste for Fagforbundet er at dommen sørger for jobbtrygghet uansett hvilken vei virksomhetsoverdragelsen går.
Kommunesynder
I dette tilfellet handler det om trygghet for at arbeidstakere i private Stendi blir overført til kommunen når den overtar driften.
– I denne saken er jeg enig med Stendi og jeg har kjefta mye på dem før. Oslo kommune har ikke håndtert dette på en god måte. Vi forventer at kommunen er opptatt av å behandle de ansatte ordentlig, sier Edvardsen, som samtidig framhever et godt samarbeid med Sykepleierforbundet om saken.
Advokaten mener det viktigste er de ansatte får jobbene tilbake, men erstatningen for lønnstapet de har hatt kommer naturligvis også veldig godt med.
Marianne Aasland Kortner fra Kommuneadvokaten i Oslo sier kommunen har mottatt dommen og vil ta stilling til ankespørsmålet innen utløpet av ankefristen.
– Utover det har vi ingen kommentarer til dommen per nå.
Sjokk og sorg
Anne-Marit Berg forteller at de i utgangspunktet var positive da det ble snakk om at kommunen skulle ta over virksomheten, fordi de regnet med å bli med over og kunne tjene bedre.
– Vi venta på det og gleda oss over det. Men så begynte det å gå rykter. Oppsigelsene kom som et sjokk på oss alle sammen. Det var en veldig vond opplevelse, en sorg, sier hun.
Nå er sorgen snudd til glede, og Berg håper å igjen kunne glede beboerne som hun hadde så god kontakt med.
– Jeg er Fagforbundet evig takknemlig og anbefaler alle å melde seg inn.