Birgit Dannenberg
ola.tommeras@fagbladet.no
Torsdag morgen slapp Utdanningsdirektoratet (Udir) statistikken over hvor mange fagbrev som ble tatt innen de enkelte fagene i fjor. To yrkesgrupper skiller seg ut med spesielt stor framgang: Renholdsoperatører og helsefagarbeidere.
De to store
• I 2019 tok 492 fagbrev som renholdsoperatører, da etter en jevn oppgang gjennom flere år. I 2020 steg antallet til 589. I fjor bestod 810 fagbrev som renholdsoperatør, en økning på 65 prosent.
• I 2019 fikk helsevesenet 3799 nye helsefagarbeidere. Dette steg til 3805 i 2020, mens i fjor avla 4554 fagprøva helsearbeiderfaget. Det er en økning på 20 prosent gjennom det første pandemiåret.
Øvrige yrkesgrupper ligger for det meste på det jevne. Det ble litt i underkant av ett tusen nye yrkessjåfører. Det ble 89 nye renovatører med fagbrev, men et stort antall er på kurs denne vinteren.
Antallet som tar fagbrev som barne- og ungdomsarbeider ligger stabilt i overkant av tre tusen. Det ble 177 nye byggdriftere (vaktmestere), som er en nedgang fra året før, men likt som 2019.
Vaskerifaget fikk 20 nye med fagbrev. 210 avla fagbrev som ambulansefagarbeider, som er noe færre enn tidligere år.
Det ble 27 nye feiere, som er fem ganger så mange som året før, men her er tallene veldig små. Det har vært nedgang i antallet som vil ta fagbrev som frisør. 402 tok frisørfagbrev i fjor, mot 414 året før og 473 i 2019.
Bidratt til å heve status
– Pandemien kan ha bidratt til å heve status for faget, sier leder av Yrkesseksjon samferdsel og teknisk, Stein Guldbrandsen. Både han og Iren Luther, som leder Yrkesseksjon helse og sosial, gledet seg stort over tallene, som ble frigitt torsdag.
– Hvorfor så mange velger disse fagene nå, blir jo bare antagelser. Men det er nærliggende å tro at oppmerksomheten disse yrkesgruppene har fått under pandemien, er en viktig årsak. Folk har sett viktigheten av helsefagarbeidere og renholdere. Det kan ha hevet status og interesse for fagbrev, sier Luther.
LURVETE: Slik ser det ut når lurv har dekket den opprinnelige tareskogen. Sveip til høyre >> for å sammenligne med frisk tareskog.
Janne Gitmark / NIVA
VIL UTVIKLE SEG: Helsefagarbeider Therese Madelen Nord-Kongskog vil gjerne ta en bachelorgrad for å kunne få mer ansvar og faglig utvikling i jobben.
Bjørn A. Grimstad
INNSYN: Har telefonen din ein MDM`app har du god grunn til å sjekke kva arbeidsgjevar sjekkar av informasjon om deg. Du har også krav på å få vite kva informasjon appen samlar inn og korleis den blir brukt.
Øystein Windstad
Bjørn Viggo Arellano Navarro gikk til slutt opp ti lønnstrinn, men det skjedde ikke uten kamp.
Bjørn A. Grimstad
Stine Ersland
Ingerid Jordal
SUPERVIKTIG: En renholder går mange tusen skritt hver dag, ofte på betong, men sko tilpasset jobben må de fleste sørge for selv.
Werner Juvik