JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Så mange tar fagbrev

Antall fagbrev i renhold og helsefag øker kraftig. Hun tror korona har bidratt til å heve status for fagene

Birgit Dannenberg

Helsefag og renhold ble fjorårets fagbrevvinnere. Oppgangen for renholdsoperatører er på hele 65 prosent i løpet av pandemien.

2022020310495120220203104950

ola.tommeras@fagbladet.no

Torsdag morgen slapp Utdanningsdirektoratet (Udir) statistikken over hvor mange fagbrev som ble tatt innen de enkelte fagene i fjor. To yrkesgrupper skiller seg ut med spesielt stor framgang: Renholdsoperatører og helsefagarbeidere.

De to store

• I 2019 tok 492 fagbrev som renholdsoperatører, da etter en jevn oppgang gjennom flere år. I 2020 steg antallet til 589. I fjor bestod 810 fagbrev som renholdsoperatør, en økning på 65 prosent.

• I 2019 fikk helsevesenet 3799 nye helsefagarbeidere. Dette steg til 3805 i 2020, mens i fjor avla 4554 fagprøva helsearbeiderfaget. Det er en økning på 20 prosent gjennom det første pandemiåret.

Øvrige yrkesgrupper ligger for det meste på det jevne. Det ble litt i underkant av ett tusen nye yrkessjåfører. Det ble 89 nye renovatører med fagbrev, men et stort antall er på kurs denne vinteren.

Antallet som tar fagbrev som barne- og ungdomsarbeider ligger stabilt i overkant av tre tusen. Det ble 177 nye byggdriftere (vaktmestere), som er en nedgang fra året før, men likt som 2019.

Vaskerifaget fikk 20 nye med fagbrev. 210 avla fagbrev som ambulansefagarbeider, som er noe færre enn tidligere år.

Det ble 27 nye feiere, som er fem ganger så mange som året før, men her er tallene veldig små. Det har vært nedgang i antallet som vil ta fagbrev som frisør. 402 tok frisørfagbrev i fjor, mot 414 året før og 473 i 2019.

Bidratt til å heve status

– Pandemien kan ha bidratt til å heve status for faget, sier leder av Yrkesseksjon samferdsel og teknisk, Stein Guldbrandsen. Både han og Iren Luther, som leder Yrkesseksjon helse og sosial, gledet seg stort over tallene, som ble frigitt torsdag.

– Hvorfor så mange velger disse fagene nå, blir jo bare antagelser. Men det er nærliggende å tro at oppmerksomheten disse yrkesgruppene har fått under pandemien, er en viktig årsak. Folk har sett viktigheten av helsefagarbeidere og renholdere. Det kan ha hevet status og interesse for fagbrev, sier Luther.

Ansvarlig redaktør:
Eva Ler Nilsen
Redaksjonssjef:
Michael Brøndbo

Nettredaktør:
Knut A. Nygaard
Utviklingsredaktør:
Vidar Eriksen
Utgiver:
Fagforbundet
Kontakt redaksjonen:
tips@ignore-fagbladet.no
Annonser:
Salgsfabrikken
Sosiale medier:
FacebookTwitter
RSS:
RSS-feed
Telefon:
23 06 40 00
Adresse:
Møllergata 10, 0179 Oslo
Fagbladet er medlem av Fagpressen og redigeres etter: RedaktørplakatenVær Varsom-plakatenEtiske husregler Les også: Fagbladets personvernpolicy