Økningen i antall unge uføre er urovekkende, mener riksrevisor Karl Eirik Schjøtt-Pedersen.
Hanna Skotheim
anders.r.christensen@ntb.no
helge@lomedia.no
– Dette er en urovekkende utvikling. Vi har ikke råd til at så mange unge faller utenfor arbeidslivet, sier riksrevisor Karl Eirik Schjøtt-Pedersen.
Riksrevisjonen mener det er kritikkverdig at den arbeidsrettede bistanden fra styresmaktene ikke får flere mellom 18 og 30 år over i arbeid eller utdanning. Kritikkverdig er det midterste av tre nivåer for kritikk fra Riksrevisjonen.
– Mange av dem kan og vil jobbe, og myndighetene må sørge for at de får mulighet til det, heter det i en pressemelding.
Dårlig tilpasset
Undersøkelsen viser blant annet at den arbeidsrettede bistanden ikke er godt nok tilpasset unge utenfor arbeidslivet.
Blant annet er dialogen mellom de unge og Nav mangelfull når det gjelder planer for å de unge i arbeid eller utdanning, slår Riksrevisjonen fast.
Bistanden er heller ikke tilstrekkelig tilpasset unge med sammensatte utfordringer. Unge med psykiske lidelser får ikke i tilstrekkelig grad en helhetlig og koordinert oppfølging av Nav og helsetjenesten.
Høyest i OECD
Undersøkelsen omfatter om lag 344.000 unge mellom 18 og 28 år som fikk arbeidsrettet bistand fra Nav fra 2018 til 2022.
I 2023 fikk drøyt 20.000 unge uføretrygd, mot i underkant av 10.000 i 2010.
Tas arbeidsavklaringspenger (AAP) med, fikk drøyt 50.000 unge slik støtte i 2023, mot i overkant av 45.000 i 2010.
De norske tallene er de høyeste i OECD.
Brenna enig
Arbeidsminister Tonje Brenna legger i begynnelsen av september fram en stortingsmelding med helt ny politikk for å få flere i jobb og færre på trygd.
– Der foreslår vi en rekke nye tiltak som skal bidra til at flere unge kommer i arbeid. Dette er helt i tråd med Riksrevisjonens konklusjoner, sier Tonje Brenna.
– Blant annet vil vi sette i gang et forsøk med et nytt arbeidsrettet program for unge med vekt på aktivitet og mindre på helse. Det er et ledd i arbeidet for at færre unge skal havne å AAP eller uføretrygd, sier Brenna.
Utenfor arbeidslivet
Leder for NTL-Ung, John Magne Tangen, mener rapporten er urovekkende.
– Når man faller utenfor arbeidslivet i en så ung alder er det svært vanskelig å komme seg inn igjen, sier han til FriFagbevegelse.
Debatt: All ledighet er ille, men ungdomsledighet er verst
vaktsjef@ntb.no
En avgjørelse fra Trygderetten kan få store konsekvenser for Nav.
Kasper Holgersen
GARASJE: Den enkle garasjen tilfredsstiller ikke et eneste HMS-krav, men nå kommer endelig en ny stasjon i Grovfjord. Verneombud Bjørn-Atle Johnsen er i mål etter sju års arbeid for ny stasjon.
Werner Juvik
RESULTAT: Oppfølging og tilrettelegging er noko av stikkorda for at dei tilsette ved Kantarellhjemmet i Oslo har fått ned sjukefråveret. Frå venstre Shammim Andreassen Shahid, Birthe Wold Myhre, Evangeline Morales, Mustapha Yacoubi, og Ewa Adamski.
Øystein Windstad
DELTID: To EU-dommer konkluderer med at det er forskjellsbehandling av deltidsansatte dersom de må jobbe like mye som fulltidsansatte for å utløse tillegg på lønna.
Frøy E. Hamstad
DUO: Mette Nord og Jørn Eggum leder de to største LO-forbundene. Representanter fra ledelsen og fagfolk i begge forbund har møttes for å snakke om AFP i privat sektor.
Jo Straube/Håvard Sæbø
ALVOR: – Den økonomiske situasjonen i Kommune-Norge forverrer seg for hver dag som går, sier styreleder i KS, Gunn Marit Helgesen.
Kathrine Geard