Selge Equinor?

Ap kritiserer Høyre-forslag om nedsalg i Equinor

Espen Barth Eide

Espen Barth Eide

Leif Martin Kirknes

Høyre må ha mistet troen på Equinor, ettersom programkomiteen går inn for at staten skal selge seg kraftig ned i energigiganten, mener Arbeiderpartiet.

2020090409310220200904093221

– Jeg er helt uenig med Høyre og mener vi må bruke vårt eierskap til å ta en aktiv posisjon, være strategiske, og trappe opp fornybarsatsingen i selskapet, sier stortingsrepresentant Espen Barth Eide (Ap), som også er første nestleder i energi- og miljøkomiteen på Stortinget, til E24.

Avisen skrev onsdag at flertallet i Høyres programkomité vil redusere statens eierandel i Equinor fra dagens 70 til rett over 50 prosent. Det er tilstrekkelig at staten har aksjemajoriteten og at hovedkontoret skal ligge i Norge, ifølge nestleder Henrik Asheim i programkomiteen. Selv er han på flertallets linje.

Eide svarer bekreftende på E24s spørsmål om han mener Høyre har mistet troen på Equinor.

– Ja, på en måte. Slik jeg forstår resonnementet fra Asheim, så virker det jo som om Equinor er dømt til å bli mindre verdt fremover, men det mener jeg ikke er tilfellet, sier han

Etter dagens børsverdi vil et nedsalg av 20 prosent av selskapet kunne gi omtrent 90 milliarder kroner i statskassen. Pengene kan brukes til grønn omstilling, foreslår komiteen.

Men også internt i Høyre er det delte meninger om et mulig nedsalg, mener ordfører i Øygarden kommune, Tom Georg Indrevik. Han sitter også i programkomiteen, men tilhører mindretallet som ikke ønsker at staten skal selge seg ned.

– Det er en kulturforskjell i Høyre når det kommer til dette spørsmålet. Jeg sitter på Vestlandet, og det virker jo som om Equinor har en helt annen «standing» her borte enn i Oslo. Det samme gjelder alle som bor og arbeider opp og ned kysten, sier Indrevik til E24.

Programkomiteens forslag blir offentliggjort mandag.

Ansvarlig redaktør:
Eva Ler Nilsen
Redaksjonssjef:
Michael Brøndbo

Nettredaktør:
Knut A. Nygaard
Utviklingsredaktør:
Vidar Eriksen
Utgiver:
Fagforbundet
Kontakt redaksjonen:
tips@ignore-fagbladet.no
Annonser:
Salgsfabrikken
Sosiale medier:
FacebookTwitter
RSS:
RSS-feed
Telefon:
23 06 40 00
Adresse:
Møllergata 10, 0179 Oslo
Fagbladet er medlem av Fagpressen og redigeres etter: RedaktørplakatenVær Varsom-plakatenEtiske husregler Les også: Fagbladets personvernpolicy