Tuva Moflag til kommunalministeren:

Ap mener kommunene ikke får nok penger. Nå får de svar fra regjeringen

Kommunalminister Nikolai Astrup (H) måtte svare for finansiering av bemanningsnormen i skoler og barnehager under den muntlige spørretimen i Stortinget onsdag.

Kommunalminister Nikolai Astrup (H) måtte svare for finansiering av bemanningsnormen i skoler og barnehager under den muntlige spørretimen i Stortinget onsdag.

Jan-Erik Østlie

Tuva Moflag (Ap) mener det eneste som følger med kravene til kommunene er pekefingeren.

2020022614144620200226141446

helge@lomedi.ano

I spørretimen onsdag måtte kommunalminister Nikolai Astrup (H) svare på om det er lettvint av regjeringen å be kommunene prioritere innen stramme rammer.

Bakgrunnen er en sak i FriFagbevegelse hvor Rælingens ordfører Ståle Grøtte kritiserte regjeringen for å sette kommunene sjakk matt:

– I så å si alle kommuner gjennomføres kraftige innsparinger i helse- og omsorg, til tross for at utfordringene i denne sektoren bare vil øke, sa Grøtte til FriFagbevegelse under landstinget i KS.

Pedagognorm uten midler

Statsminister Erna Solberg svarte med at kommunene måtte prioritere sine midler selv.

p

I Stortingets spørretime onsdag, viste Tuva Moflag til at det er innført pedagognorm i barnehager og skoler, uten at midler følger med.

– Som tidligere ordfører banker hjertet mitt for kommunen. Kommunen tar vare på ungene våre når vi er på jobb. Det er i kommunen vi gjør jobben med å bygge gagns mennesker. hvor ungene leker og lærer. Det er først og fremst folka som er kommunen. Folk som går på jobb hver dag for å levere gode tjenester til innbyggerne. Dette huset stiller store krav til tjenestene kommunene leverer. Uten at det følger nok penger med. Det som imidlertid følger med er pekefingeren og formaningen om at det bare er å prioritere, sa hun.

– Det som imidlertid følger med, er pekefingeren, og formaningen om at «det bare er å prioritere». Det er bare å prioritere innenfor et kommuneopplegg som er det strammeste på 15 år, sa Moflag.

Er underfinansiert

KS og kommunene har vært tydelig på at bemanningsnormene er underfinansiert med én milliard kroner, framholdt hun.

– Dette er penger som må tas fra andre områder i kommunebudsjettet. Hvis dette ikke skal gå ut over landets eldre – hvilke områder mener kommunalministeren at det er en milliard å hente i budsjettene til norske kommuner, spurte hun.

Kommunal- og moderniseringsminister Nikolai Astrup svarte at regjeringen har bidratt med en betydelig vekst i frie inntekter for kommunene siden den tiltrådte, og mente kommunene har godt utgangspunkt til å løse sine oppgaver.

– Det er litt spesielt at vi beskyldes for å rette pekefinger, sa kommunalministeren, som viste til at midler er flyttet inn i kommunerammen heller enn å legges som øremerkede midler.

– Jeg tenker at vettet er jevnt fordelt i landet, sa han med henvisning til at det er kommunene selv som kjenner sine lokale behov og dermed er best i stand til å gjøre sine egne prioriteringer.

Ansvarlig redaktør:
Eva Ler Nilsen
Redaksjonssjef:
Michael Brøndbo

Nettredaktør:
Knut A. Nygaard
Utviklingsredaktør:
Vidar Eriksen
Utgiver:
Fagforbundet
Kontakt redaksjonen:
tips@ignore-fagbladet.no
Annonser:
Salgsfabrikken
Sosiale medier:
FacebookTwitter
RSS:
RSS-feed
Telefon:
23 06 40 00
Adresse:
Møllergata 10, 0179 Oslo
Fagbladet er medlem av Fagpressen og redigeres etter: RedaktørplakatenVær Varsom-plakatenEtiske husregler Les også: Fagbladets personvernpolicy