Revidert nasjonalbudsjett

Ap mener regjeringen kommer med smuler til arbeidsledigheten

Jonas Gahr Støre og Marianne Marthinsen mener regjeringen kommer for sent med for lite i reviudert nasjonalbudsjett.

Jonas Gahr Støre og Marianne Marthinsen mener regjeringen kommer for sent med for lite i reviudert nasjonalbudsjett.

Torgny Hasås

Regjeringen legger opp til at andelen folk i jobb vil synke ytterligere.

2017051112183120170511121744

helge@lomedia.no

– Den viktigste oppgaven framover er å få flere folk i jobb. Frp og Høyre legger fram et revidert nasjonalbudsjett der andelen folk i jobb anslås å falle videre. Det er alvorlig, sier finanspolitisk talsperson i Arbeiderpartiet, Marianne Marthinsen i en pressemelding.

– Vi er glade for å se noen positive tegn i norsk økonomi. Samtidig er det urovekkende at andelen folk i jobb er rekordlav, og regjeringen anslår at den vil fortsette å falle, legger hun til.

Ifølge NTB anslår regjeringen at AKU-ledigheten i år vil ligge på 4,3 prosent og falle videre til 4,1 prosent neste år. Den registrerte ledigheten anslås til 2,8 prosent i år og 2,7 prosent neste år.

Kommer smuler

Marthinsen viser til at Frp og Høyre stemte ned et forslag om større innsats for ledige og en større satsing på tidlig innsats i skolen da statsbudsjettet ble behandlet.

– På tampen av denne stortingsperioden kommer det smuler til viktige saker som vi har etterlyst satsing på i lang tid. Som en styrking av tiltak for de ledige og tidlig innsats i skolen. Arbeiderpartiet har lagt opp til slike satsinger som hovedprioritet i vårt alternative budsjett for 2017, men ble nedstemt i Stortinget. Regjeringen lapper nå på sitt eget budsjett på vei ut av regjeringskontorene, mener Marthinsen.

– Gjennom snart fire år i regjering har Frp og Høyre prioritert skattekutt som de ikke selv klarer å dokumentere at gir nye jobber. Regjeringen fullfører nå sine fire budsjettår, og går til valg på mer av det samme. Med skattekutt til de med mest fra før, som ikke virker vekstfremmende, mener Marthinsen.

Også KrF savner sterkere tiltak mot arbeidsledighet.

– KrF setter pris på at regjeringen forbedrer tiltakene for langtidsledige, men vi må gjøre mer for å få flere i arbeid. KrF mener vi må styrke lærlingtilskuddet ytterligere, slik at færre på yrkesfag opplever å stå uten lærlingplass. Dessuten etterlyser vi sterkere tiltak mot barnefattigdom, og en styrking av minstepensjonistenes økonomi når alle andre pensjonister får 1.000 kroner i skattelette, sier leder av finanskomiteen på Stortinget, Hans Olav Syversen, til NTB.

500 nye plasser

Torsdag la regjeringen fram revidert nasjonalbudsjett.

Det legges opp til en styrket innsats mot arbeidsledighet ved å øke tilbudet av arbeidsmarkeds­tiltak med 500 plasser, styrke oppfølgingen av langtidsledige og utvide ungdomsinnsatsen for arbeidssøkere under 30 år.

Innsatsen for unge arbeidsledige økes med 32,5 millioner kroner.

Samtidig vil regjeringen øke kapasiteten i helse- og omsorgssektoren ved å etablere flere heldøgns omsorgsplasser. Forslaget gir rom for å gi tilsagn til bygging eller rehabilitering av ytterligere 1 300 plasser i 2017.

Regjeringen forslår å bedre forholdene for enslige, mindreårige barn i mottak gjennom raskere bosetting. Dette øker utgiftene til bosetting, men reduserer utgiftene til asylmottak og omsorgssentre. Samtidig er dette god integreringspolitikk.

Regjeringen foreslår å gi 15 millioner kroner mer i omstillingsmidler til Andøy kommune i år som kompensasjon for nedleggelsen av Andøy flystasjon.

SSB: 17.000 færre arbeidsledige

Ansvarlig redaktør:
Eva Ler Nilsen
Redaksjonssjef:
Michael Brøndbo

Nettredaktør:
Knut A. Nygaard
Utviklingsredaktør:
Vidar Eriksen
Utgiver:
Fagforbundet
Kontakt redaksjonen:
tips@ignore-fagbladet.no
Annonser:
Salgsfabrikken
Sosiale medier:
FacebookTwitter
RSS:
RSS-feed
Telefon:
23 06 40 00
Adresse:
Møllergata 10, 0179 Oslo
Fagbladet er medlem av Fagpressen og redigeres etter: RedaktørplakatenVær Varsom-plakatenEtiske husregler Les også: Fagbladets personvernpolicy