JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Ap signaliserer tettere bånd til fagbevegelsen

Jan-Erik Østlie

Arbeiderpartiet ønsker seg flere LO-medlemmer på valglistene sine framover. Samtidig er håpet at flere Ap-folk skal engasjere seg aktivt i fagbevegelsen.

2021092309201820210923092018

– Vi skal være – vi må være – den politiske dominerende kraften i fagbevegelsen. Det er ingen andre partier som evner å være vanlige folks politiske verktøy på samme måte som Arbeiderpartiet. Det er en veldig stor jobb for oss i årene som kommer, sa partisekretær Kjersti Stenseng da hun talte til landsstyremøtet onsdag.

Partileder Jonas Gahr Støre trakk også fram økt oppslutning i fagbevegelsen som en viktig brikke i valgseieren i sin tale dagen i forveien.

Støtten økte fra om lag 30 prosent ved starten av valgkampen til opp mot 40 prosent på valgdagen.

Så mange medlemmer i Fagforbundet får plass på det nye Stortinget

Felles prosjekt

Stenseng plukket opp tråden da hun oppsummerte erfaringer fra valgkampen og skisserte veien videre for partiet.

– Når vi skal bygge organisasjonen vår, så skal vi ha flere fra LO på listene våre, men vi skal også ha flere arbeiderpartifolk som aktive tillitsvalgte i fagbevegelsen, sa Stenseng.

Hun skisserte særlig tre saker som er «kjernen av vårt felles prosjekt», saker som det blir viktig å bygge videre på framover:

* Sterkere arbeidsmiljølov.

* Ny grønn industri.

* Norgesmodell for et seriøst arbeidsliv.

Stenseng trekker også fram at det var viktig å jobbe for å få folk fra fagbevegelsen som stortingskandidater. Da den nye stortingsgruppa møttes for første gang onsdag, kunne de ønske velkommen blant andre tidligere Handel og kontorleder Trine Lise Sundnes.

– Det er viktig å sørge for at vanlige arbeidsfolk blir representert av vanlige arbeidsfolk, sa Stenseng.

To organisasjoner

Signalet om tettere bånd klinger godt i ørene på LO-leder Peggy Hessen Følsvik. Både LO-kongressen og LOs representantskap har gitt ledelsen tydelig marsjordre for å styrke og utvikle det fagpolitiske samarbeidet med Ap, påpeker hun.

– LO og Arbeiderpartiet er to ulike organisasjoner – vi er ikke alltid enige, men det fagpolitiske samarbeidet handler om å lytte til hverandre, ikke bestemme over hverandre, sier hun.

Hvordan LO samtidig skal ivareta synspunktet til medlemmer som har andre partipreferanser når forholdet til Ap blir tettere, svarer hun slik på:

– Det er selvfølgelig slik at LO har mange medlemmer som stemmer på andre partier. Det skal vi ha respekt for, og det skal det være plass for. Men LOs oppgave er å ivareta medlemmenes interesser som arbeidstakere og lønnsmottakere. Og det er på dette grunnlaget at LOs demokratiske organer har vedtatt at vi skal ha et fagligpolitisk samarbeid med Arbeiderpartiet.

Gjennomgikk valgkampen

Arbeiderpartiet sier seg svært godt fornøyde med årets valgkamp. Særlig at de holdt fast ved budskapet og stø kurs, selv da partiet nådde bunnivået i en meningsmåling på 17,5 prosent i januar.

Resultatet skal gjennom en mer dyptgående og lokal evaluering – lærepunkter skal så legges fram på partiets planleggingskonferanse i november. Men den foreløpige konklusjonen til Stenseng er at det meste lyktes for Ap denne gangen. Kontrasten er stor til den opprivende oppfølgingen fra valget i 2017.

– Jeg tror mye av grunnen er at vi hadde en kunnskapsdrevet kampanje om hvem som hadde stemt på oss før, og hvorfor de hadde mistet tillit til oss, sier hun, og nevner trygghet i organisasjonen og et tydelig og mer gjenkjennelig budskap som andre viktige elementer.

Mål om 50.000 medlemmer

Stemningen på landsstyret bar preg av et parti som fortsatt suger på seiers-karamellen.

– Vi skal kjenne på den følelsen det er å vinne et valg en stund ennå. Vi skal bevare gledesrusen så lenge som mulig, for det blir hardt arbeid framover, sa partisekretæren, og erklærte at møtet også er et startskudd mot kommune- og fylkesvalgkampen i 2023.

Framover blir det et viktig mål å øke medlemstallet. Stenseng mener det er mulig å klare å komme opp til 50.000 igjen – opp fra snaut 45.000 ved årsskiftet.

– Det er en prioritert oppgave. Vi trenger å rekruttere mange nye navn inn på listene til lokalvalget, og den jobben starter nå. Så har vi selvsagt et mål om å bli større enn valgresultatet på 26,3 prosent. Jeg skal være forsiktig med å si et tall, men målet må være å bli større enn i dag, sier hun.

Ansvarlig redaktør:
Eva Ler Nilsen
Redaksjonssjef:
Michael Brøndbo

Nettredaktør:
Knut A. Nygaard
Utviklingsredaktør:
Vidar Eriksen
Utgiver:
Fagforbundet
Kontakt redaksjonen:
tips@ignore-fagbladet.no
Annonser:
Salgsfabrikken
Sosiale medier:
FacebookTwitter
RSS:
RSS-feed
Telefon:
23 06 40 00
Adresse:
Møllergata 10, 0179 Oslo
Fagbladet er medlem av Fagpressen og redigeres etter: RedaktørplakatenVær Varsom-plakatenEtiske husregler Les også: Fagbladets personvernpolicy