JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Åpen strid mellom Fagforbundet og Pensjonistforbundet

METTE NORD: Fagforbundets leder, her fotografert på LOs representantskapsmøte nylig.

METTE NORD: Fagforbundets leder, her fotografert på LOs representantskapsmøte nylig.

Leif Martin Kirknes

«Sterkt beklagelig» og «et klart brudd på samarbeidsavtalen» skriver Fagforbundet i et brev til sine 130.000 pensjonistmedlemmer. Det som beskrives: Et brev Pensjonistforbundet har sendt til de samme medlemmene.

2022022415403120220225102838

leif.martin.kirknes@fagbladet.no

Fagforbundets pensjonistmedlemmer blir kollektivt meldt inn som medlemmer i Pensjonistforbundet. Det har hittil betydd at Fagforbundet betaler disse medlemmenes kontingent. Til gjengjeld får Fagforbund-pensjonistene tilgang på godene et medlemskap i Pensjonistforbundet medfører.

Blant disse godene er rabatter på ulike ferieturer, transportmidler og hjelpemidler, tilgang til ymse arrangementer og sammenkomster, og bladet Pensjonisten tilsendt i posten.

Men nå vil Pensjonistforbundet stramme inn på godene. Etter å ha signert en ny avtale med Fagforbundet som gjelder i to år fra 1. januar i år, sendte Pensjonistforbundet i januar ut et brev til Fagforbundets pensjonister. Der varsler de at folk med Fagforbund-medlemskap i Pensjonistforbundet, personlig må betale mer penger hvis de ønsker å få tilgang på de fleste av medlemsfordelene.

314 kroner ekstra er prisen alle som har kollektivt medlemskap gjennom Fagforbundet må ut med. Alternativt må de være medlem i en av Pensjonistforbundets lokalforeninger, står det i brevet.

«Vi skulle gjerne vært denne situasjonen foruten, men når Fagforbundet velger å fatte vedtak om å betale kun 60 prosent av den sentrale kontingenten, må medlemstilbudet stå i forhold til dette,» underskriver Pensjonistforbundets leder Jan Davidsen og generalsekretær Hans Olimb Norman.

De presiserer at det er forbundsstyret i Fagforbundet som har vedtatt den nye og påstått lavere prosentsatsen – mot stemmene til pensjonistrepresentantene i Fagforbund-ledelsen.

Reagerer

Fagbladet kjenner til at det har vært møter mellom Pensjonistforbundet og Fagforbundet i perioden januar-februar om dette temaet.

Nå har Fagforbundets ledelse likevel valgt å ta uenigheten åpent ut til medlemmene. I et brev til forbundets pensjonistmedlemmer som ble sendt ut tidligere denne uka, skriver Fagforbund-leder Mette Nord at brevet fra Pensjonistforbundet er «et klart brudd på samarbeidsavtalen vi har forhandlet fram sammen.»

«Det er sterkt beklagelig at du mottar nevnte brev fra Pensjonistforbundet. Fagforbundet og Pensjonistforbundet ble like før jul enige om en ny samarbeidsavtale. I forhandlinger om ny avtale har endringer i innhold til ditt medlemskap ikke vært tema», heter det i brevet, som altså er signert Mette Nord.

Fagforbundet poengterer videre at den nye samarbeidsavtalen innebærer en overføring mer enn 23 millioner kroner til Pensjonistforbundet. Fagforbundet hevder dette er en mer enn dobling av beløpet de siste ti år.

Var 90 prosent

Fagforbundets leder Mette Nord skriver i brevet at de har tatt initiativ til dialog med Pensjonistforbundet etter at de ble gjort kjent med brevet. Pensjonistmedlemmer er viktig for Fagforbundet, skriver hun, og legger til at hun håper at Pensjonistforbundet snart tilbakefører godene som nå er på frys.

{u1}

Hun er relativt ordknapp når Fagbladet ringer for å høre om hun har noen ytterligere kommentar til konflikten med Pensjonistforbundet.

– Vi har gode samtaler med Pensjonistforbundet og ser på hvordan vi skal utvikle samarbeidet videre. Det er viktig at vi har et godt samarbeid, sier Nord til Fagbladet.

Fagbladet har ikke sett den nye avtalen mellom Fagforbundet og Pensjonistforbundet. I den forrige avtalen, som ble signert 28. mai 2019, var premisset at Fagforbundet skulle dekke 90 prosent av den til en hver tid gjeldende kontingenten i Pensjonistforbundet.

I bytte skulle Fagforbundet få en viss representasjon i sentralstyret, landsstyret, helseutvalg, landsmøtet, valgkomiteen, samt alle utvalg og komiteer i nedsatt i Pensjonistforbundet. Tidligere Fagforbund-leder Jan Davidsen er per i dag leder i Pensjonistforbundet.

Fagbladet har vært i kontakt med Davidsen. Han har ikke ønsket å kommentere brevene og dermed heller ikke påstander om avtalebrudd og hva som har vært diskutert under forhandlingene.

TAUS: Pensjonistforbundets leder Jan Davidsen (t.h.), her fotografert i forbindelse med et fakkeltog mot høye strømpriser tidligere i februar, ønsker ikke å kommentere konflikten.

TAUS: Pensjonistforbundets leder Jan Davidsen (t.h.), her fotografert i forbindelse med et fakkeltog mot høye strømpriser tidligere i februar, ønsker ikke å kommentere konflikten.

Leif Martin Kirknes

Fagforbundet har rundt 130.000 (uføre- og-) pensjonistmedlemmer. Pensjonistforbundet hadde rundt 245.000 medlemmer i februar 2021.

Prisdebatt i Fagforbundet

Det har den siste tiden blitt startet en debatt i Fagforbundet om hva pensjonistmedlemskapet skal koste.

I dag går forbundet i underskudd på pensjonistene, målt i hva en pensjonist får i betalte ytelser per år opp mot hva pensjonisten betaler i pensjonistkontingent. Ønsket fra en arbeidsgruppe er at dette regnestykket gå nærmest mulig i null.

For ordens skyld mener noen pensjonisttalspersoner at regnestykket er urettferdig, siden det ser bort fra at totalregnskapet for en pensjonist vanligvis går i pluss hvis du regner med kontingenten pensjonisten betalte da han eller hun sto i jobb.

I snitt per pensjonist er forsikring den største kostnaden, som pensjonistmedlemmene har i form av LO Favør via Fagforbundet. Men også medlemskapet til Pensjonistforbundet bidrar til å øke pensjonistkostnadene. For ordens skyld er også Fagbladet noe av kostnadsbildet (se mer i artikkel opplenket under).

Hva skal det koste å være medlem i Fagforbundet? Bør pensjonistene betale mer enn i dag?

Det var et vedtak på daværende Norsk Kommuneforbunds landsmøte i 1998 som førte til kollektiv medlemskap i Pensjonistforbundet for Fagforbundets pensjonist- og uføremedlemmer.

Pensjonistforbundet ble stiftet i 1951 som «Norsk Forbund for Trygdede og Pensjonister», og er i dag med på trygdeoppgjørs-forhandlingene i tillegg til å delta på høringer og på andre måter bedrive lobbyarbeid. I tillegg har de et eget medlemsblad og medlemsgoder som består av rabatter på varer og tjenester, samt kurs og arrangementer.

Siden 2015 har Jan Davidsen sittet som leder. Han var leder i Norsk Kommuneforbund i 1994–2003 og senere i Fagforbundet fra 2003–2013.

Ansvarlig redaktør:
Eva Ler Nilsen
Redaksjonssjef:
Michael Brøndbo

Nettredaktør:
Knut A. Nygaard
Utviklingsredaktør:
Vidar Eriksen
Utgiver:
Fagforbundet
Kontakt redaksjonen:
tips@ignore-fagbladet.no
Annonser:
Salgsfabrikken
Sosiale medier:
FacebookTwitter
RSS:
RSS-feed
Telefon:
23 06 40 00
Adresse:
Møllergata 10, 0179 Oslo
Fagbladet er medlem av Fagpressen og redigeres etter: RedaktørplakatenVær Varsom-plakatenEtiske husregler Les også: Fagbladets personvernpolicy