JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Åpner for at kommuneansatte kan gjøre andre jobber under koronakrisen

ALLE MÅ BIDRA: – Dette er en ekstremt uvanlig situasjon som vi ikke har rutiner for. Derfor må alle samarbeide godt slik at vi finner gode løsninger, sier Mette Nord.

ALLE MÅ BIDRA: – Dette er en ekstremt uvanlig situasjon som vi ikke har rutiner for. Derfor må alle samarbeide godt slik at vi finner gode løsninger, sier Mette Nord.

Alf Ragnar Olsen

– Nå må vi se muligheter og ikke tenke overflødighet og permisjoner, sier Mette Nord. Fagforbundets leder mener kommuneansatte er klare til å gjøre andre oppgaver enn de pleier for å bekjempe korona.

2020031313475220200313143346

ingeborg.rangul@fagbladet.no

Store deler av Norge er stengt etter at regjeringen torsdag 12. mars vedtok omfattende nye tiltak for å begrense spredningen av korona-viruset og sykdommen covid-19.

Hva ringvirkningene av pandemien blir i Norge, er fortsatt uklart. Men kriseplaner legges rundt om i landet. Ett av spørsmålene: Hva skjer dersom enkelte viktige samfunnsfunksjoner blir rammet uvanlig hardt – og det oppstår behov for ekstra arbeidskraft?

Rådmann vil bidra i dugnaden

Rådmann Harald K. Hermansen i Frogn er blant arbeidsgiverne som er klare både for å omdisponere og å bli omdisponert selv.

– I en situasjon som dette er enkelte arbeidsoppgaver viktigere enn andre. Hvis for eksempel 10 prosent av kommunens renholdere blir syke så må vi sette inn andre til å gjøre jobben. Renhold og hygiene er noe av det viktigste vi har fokus på for å begrense smitteomfanget. Derfor bør både jeg og andre være forberedt på at vi må pusse dørhåndtak og på andre måter bidra, sier Hermansen i Akershus Amtstidende.

Ifølge Hermansen har hans kommune allerede omdisponert ansatte innen barne- og ungdomssektoren til å ta prøver.

Les alt om korona-viruset på Fagbladets spesialside

– Bruk alle ressurser

Fagforbundets medlemmer er klare for å gjøre en innsats i korona-kampen, sier forbundsleder Mette Nord.

Hun oppfordrer alle parter til å sikre at samtalene om slike omdisponeringer blir gode og konstruktive.

– Vi må alle trekke pusten. Vi har medlemmer med kompetanse til å komme gjennom krisen. Derfor er det viktig at partene involveres og trygges i alle retninger. Nå kan Norge vise seg på sitt beste og vise fram den norske modellen, sier Nord til Fagbladet.

Forbundslederen sier at det vil oppstå situasjoner med større behov for personell enn vanlig noen steder og redusert andre steder. Da må kommunene bruke de ressursene de har. Det er derfor viktig at kommunenes ledelse har god kontakt med de tillitsvalgte slik at endringer trygges.

KS på samme linje

– Dette er en ekstremt uvanlig situasjon som vi ikke har rutiner for. Derfor må alle samarbeide godt slik at vi finner gode løsninger, sier hun.

KS (kommunesektorens organisasjon) er enig med Nord.

– Det er en naturlig del av å oppfylle det viktige samfunnsoppdraget kommunesektoren har. Så oppfordrer vi fra KS til god dialog med de tillitsvalgte, sier Kommunikasjonsdirektør i KS, Merete Wiker.

Trygge de sårbare

For mange barn er den trygge arenaen som skoler og barnehager tilbyr stengt nå. Mette Nord er opptatt av at det i denne tiden er spesielt viktig å trygge sårbare og utsatte grupper som ikke har tilbud. Noe kommuner og staten må være seg bevisst, understreker hun.

– Disse gruppene er avhengige av en god struktur i livet sitt. Her vil det være behov for mer og ikke mindre personell. Vi må alle være rause slik at ingen blir skadelidende, sier hun.

Mette Nord tenker at ledig personell i skole og barnehager, sosialfaglig personell og innen kultur kan være med og trygge og sikre de sårbare gruppene innen rus, psykiatri og barnevern.

– Våre medlemmer er innforstått med å gjøre det de kan for å komme gjennom krisen og gjøre andre jobber, sier hun.

MEST LEST:
Ansvarlig redaktør:
Eva Ler Nilsen
Redaksjonssjef:
Michael Brøndbo

Nettredaktør:
Knut A. Nygaard
Utviklingsredaktør:
Vidar Eriksen
Utgiver:
Fagforbundet
Kontakt redaksjonen:
tips@ignore-fagbladet.no
Annonser:
Salgsfabrikken
Sosiale medier:
FacebookTwitter
RSS:
RSS-feed
Telefon:
23 06 40 00
Adresse:
Møllergata 10, 0179 Oslo
Fagbladet er medlem av Fagpressen og redigeres etter: RedaktørplakatenVær Varsom-plakatenEtiske husregler Les også: Fagbladets personvernpolicy