ALLE MÅ BIDRA: – Dette er en ekstremt uvanlig situasjon som vi ikke har rutiner for. Derfor må alle samarbeide godt slik at vi finner gode løsninger, sier Mette Nord.
Alf Ragnar Olsen
ingeborg.rangul@fagbladet.no
Store deler av Norge er stengt etter at regjeringen torsdag 12. mars vedtok omfattende nye tiltak for å begrense spredningen av korona-viruset og sykdommen covid-19.
Hva ringvirkningene av pandemien blir i Norge, er fortsatt uklart. Men kriseplaner legges rundt om i landet. Ett av spørsmålene: Hva skjer dersom enkelte viktige samfunnsfunksjoner blir rammet uvanlig hardt – og det oppstår behov for ekstra arbeidskraft?
Rådmann vil bidra i dugnaden
Rådmann Harald K. Hermansen i Frogn er blant arbeidsgiverne som er klare både for å omdisponere og å bli omdisponert selv.
– I en situasjon som dette er enkelte arbeidsoppgaver viktigere enn andre. Hvis for eksempel 10 prosent av kommunens renholdere blir syke så må vi sette inn andre til å gjøre jobben. Renhold og hygiene er noe av det viktigste vi har fokus på for å begrense smitteomfanget. Derfor bør både jeg og andre være forberedt på at vi må pusse dørhåndtak og på andre måter bidra, sier Hermansen i Akershus Amtstidende.
Ifølge Hermansen har hans kommune allerede omdisponert ansatte innen barne- og ungdomssektoren til å ta prøver.
• Les alt om korona-viruset på Fagbladets spesialside
– Bruk alle ressurser
Fagforbundets medlemmer er klare for å gjøre en innsats i korona-kampen, sier forbundsleder Mette Nord.
Hun oppfordrer alle parter til å sikre at samtalene om slike omdisponeringer blir gode og konstruktive.
– Vi må alle trekke pusten. Vi har medlemmer med kompetanse til å komme gjennom krisen. Derfor er det viktig at partene involveres og trygges i alle retninger. Nå kan Norge vise seg på sitt beste og vise fram den norske modellen, sier Nord til Fagbladet.
Forbundslederen sier at det vil oppstå situasjoner med større behov for personell enn vanlig noen steder og redusert andre steder. Da må kommunene bruke de ressursene de har. Det er derfor viktig at kommunenes ledelse har god kontakt med de tillitsvalgte slik at endringer trygges.
KS på samme linje
– Dette er en ekstremt uvanlig situasjon som vi ikke har rutiner for. Derfor må alle samarbeide godt slik at vi finner gode løsninger, sier hun.
KS (kommunesektorens organisasjon) er enig med Nord.
– Det er en naturlig del av å oppfylle det viktige samfunnsoppdraget kommunesektoren har. Så oppfordrer vi fra KS til god dialog med de tillitsvalgte, sier Kommunikasjonsdirektør i KS, Merete Wiker.
Trygge de sårbare
For mange barn er den trygge arenaen som skoler og barnehager tilbyr stengt nå. Mette Nord er opptatt av at det i denne tiden er spesielt viktig å trygge sårbare og utsatte grupper som ikke har tilbud. Noe kommuner og staten må være seg bevisst, understreker hun.
– Disse gruppene er avhengige av en god struktur i livet sitt. Her vil det være behov for mer og ikke mindre personell. Vi må alle være rause slik at ingen blir skadelidende, sier hun.
Mette Nord tenker at ledig personell i skole og barnehager, sosialfaglig personell og innen kultur kan være med og trygge og sikre de sårbare gruppene innen rus, psykiatri og barnevern.
– Våre medlemmer er innforstått med å gjøre det de kan for å komme gjennom krisen og gjøre andre jobber, sier hun.
ARBEIDSLYST: Trond Hågensen har gått glipp av mange år i arbeidslivet på grunn av rusmisbruk. Nå vil han ta igjen det tapte, men aldersgrensa stopper ham.
Jan Kåre Næss
Det er for enkelt for unge å bi erklært arbeidsuføre, mener Frp. Her er Frp- leder Sylvi Listhaug under Arendals-uka.
Leif Martin Kirknes
FLERE KRAV: For helsepersonell med utdanning gjennomført utenfor EØS består godkjenningsprosessen i Norge av to trinn. Søkeren har tre år på seg til å fullføre norskopplæringen og de andre kravene for godkjenning.
karin svendsen
Jo Straube
KUTTER: Nå kutter Trygve Slagsvold Vedum i skatten til mange unge.
Amanda Pedersen Giske / NTB
Øystein Windstad