JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Ap-profilen Helga Pedersen flyttet hjem til sauene i Finnmark og meldte seg inn i Fagforbundet

HJEM:  – Hverdagslivet er fremdeles hektisk, men uten det store presset jeg hadde! sier Helga Pedersen

HJEM: – Hverdagslivet er fremdeles hektisk, men uten det store presset jeg hadde! sier Helga Pedersen

Alf Ove Hansen

– Tana Aps kampsak nå er at Finnmark skal bestå som eget fylke, med kontroll over utvikling og forvaltning av næringsliv og natur.

2018050811505120230821171436

tips@fagforbundet.no

– Det er ett år siden du flyttet hjem. Hvordan ser verden ut fra Finnmark?

– Hverdagslivet er fremdeles hektisk, men uten det store presset jeg hadde! sier Helga Pedersen – lærer, bonde og tobarnsmor.

På skolebenken

Ingen må tro at Helga Pedersen nå tar livet med ro. Døtrene skal følges opp med skole og hobbyer. Hun sitter blant annet i FAU, er i Tana Bondelags styre, leder av Idrettsrådet i Tana og av Tana AP. Det er på fritiden. Hovedgrunnen til adresseendringen er overtakelsen av småbruket med 100 sauer.

– Det er et godt liv å være bonde, å ha kontakt med sauene. Det er også en rekke faglige utfordringer. Jeg kan det praktiske, men må lære mer teori og blir derfor student på naturbruk i Tana til høsten.

(Artikkelen fortsetter under bildet)

I  FDJØSET: Helga Pedersen nyter det gode liv som bonde, selv om vilkårene er tøffe for småbruket i Tana. Selv jobber hun som lærer ved siden av, mannen er journalist.

I FDJØSET: Helga Pedersen nyter det gode liv som bonde, selv om vilkårene er tøffe for småbruket i Tana. Selv jobber hun som lærer ved siden av, mannen er journalist.

Alf Ove Hansen

Ikke lønn etter innsats

Arbeidsinnsatsen som blir lagt ned på gården i løpet av et år, står ikke i forhold til inntekten. Både hun og mannen har derfor jobber ved siden av. Han som journalist, hun har en 70 prosent-stilling som lærer i politikk, historie og samfunnsfag på Tana videregående skole.

– Vi er et lite bruk i den store sammenhengen, så vi må selv se på hvordan driften kan gjøres enklere og mer lønnsom. Vi er også åpenbart avhengig av gode oppgjør i årene som kommer.

For en som har viet hele livet til Arbeiderpartiet, er det en selvfølge å være organisert.

– Det bekymrer meg veldig at færre organiserer seg. En svekket fagbevegelse vil gi dårligere lønns- og arbeidsvilkår til alle, både nordmenn og arbeidsinnvandrere. Det er krefter i Norge som tar til orde for å svekke båndet mellom LO og Ap. Det vil jeg advare sterkt mot. Det er begynnelsen på elendigheten for den norske modellen.

(Artikkelen fortsetter under bildet)

SMÅ: – Vi er et lite bruk i den store sammenhengen, så vi må selv se på hvordan driften kan gjøres enklere og mer lønnsom.

SMÅ: – Vi er et lite bruk i den store sammenhengen, så vi må selv se på hvordan driften kan gjøres enklere og mer lønnsom.

Alf Ove Hansen

Ufaglært

Valget av organisasjon ga seg selv for Helga Pedersen, eller i alle fall nesten. For egentlig var Utdanningsforbundet det mest åpenbare. Som lærer ville det ikke vært unaturlig å være med i det største profesjonsforbundet.

– Da jeg ikke har praktisk-pedagogisk utdanning og dermed regnes som ufaglært, gikk ikke det. LO var da eneste alternativ for meg, og Fagforbundet førstevalget. Jeg har tidligere vært organisert der, og de har også mange medlemmer der jeg jobber – både på skolen og blant bønder. For meg er det å være organisert i seg selv viktig, mer enn medlemsfordeler.

Søvnen som forsvant

«Kom mai, du skjønne milde», heter det i sangen. Våren er mer enn travel, og kanskje ikke så mild for Helga Pedersen. Én ting er at lammingen starter. Folkeavstemningen i Finnmark om fylkessammenslåingen tar også plass. Et emne hun har frontet i riksmedia og lokalt, og som får opp temperaturen.

– Tana Aps kampsak nå er at Finnmark skal bestå som eget fylke, med kontroll over utvikling og forvaltning av næringsliv og natur. Så langt har jeg ikke hørt ett argument om hvorfor sammenslåingen er en god idé. Bortsett fra at det er bestemt at det skal være 11 fylker.

(Artikkelen fortsetter under bildet)

Alf Ove Hansen

Hun er også bekymret både beredskaps- og sikkerhetspolitisk dersom vedtaket blir stående.

– Dersom mobilnettet ramler ned og GPS-nettet slås ut, må vi ha offentlige myndighetspersoner lokalt som kan ta ansvar. Det kan ikke fjernstyres fra Oslo og Tromsø. Det blir også feil at Forsvaret skal trappe opp i nord, mens en trapper ned det øvrige offentlige engasjementet.

– Holder dette deg våken hver natt?

– Ikke hver natt, men ofte nok!

Helga Pedersen

Alder: 45

Yrke: Sauebonde og lærer

Sivil status: Gift, to barn

Utdanning: Russisk og historie

Bosted: Gargogeahci i Tana kommune, Finnmark

Bakgrunn: Stortingsrepresentant, nestleder og parlamentarisk leder for Arbeiderpartiet. Fiskeri- og kystminister fra 2005-2009. Nå leder av Tana Arbeiderparti.

– Så langt har jeg ikke hørt ett argument om hvorfor sammenslåingen er en god idé.

Ansvarlig redaktør:
Eva Ler Nilsen
Redaksjonssjef:
Michael Brøndbo

Nettredaktør:
Knut A. Nygaard
Utviklingsredaktør:
Vidar Eriksen
Utgiver:
Fagforbundet
Kontakt redaksjonen:
tips@ignore-fagbladet.no
Annonser:
Salgsfabrikken
Sosiale medier:
FacebookTwitter
RSS:
RSS-feed
Telefon:
23 06 40 00
Adresse:
Møllergata 10, 0179 Oslo
Fagbladet er medlem av Fagpressen og redigeres etter: RedaktørplakatenVær Varsom-plakatenEtiske husregler Les også: Fagbladets personvernpolicy