JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Arbark må nedbemanne

Frank Meyer, daglig leder i Arbeiderbevegelsens arkiv og bibliotek (Arbark) vil nå vise landets sentrale kulturpolitikere hvilken fantastisk institusjon han leder.

Frank Meyer, daglig leder i Arbeiderbevegelsens arkiv og bibliotek (Arbark) vil nå vise landets sentrale kulturpolitikere hvilken fantastisk institusjon han leder.

Jan-Erik Østlie

Solberg-regjeringens kutt på to millioner til Arbeiderbevegelsens arkiv og bibliotek (Arbark) får konsekvenser for bemanningen de neste årene.

2013121912000020230821171436

jan.erik@lomedia.no

Ikke overraskende kan Frank Meyer, daglig leder av Arbark, nå fortelle til frifagbevegelse at regjeringens kutt får bemanningsmessige konsekvenser for institusjonen. Noen tiltak tvang seg fram.

– Det viktigste tiltak er at Arbark kommer til å nedbemanne med tre stillinger over en fireårsperiode. Nedbemanningen skjer ved naturlig avgang, det vil si at det ikke tilsettes nytt personale når arbeidstakere går av med pensjon. En fast stilling som fotoarkivar måtte også trekkes tilbake, fordi vi ikke vil ha ressurser til denne stillingen over tid. Til slutt må vi også kutte ned på midlertidige stillinger knyttet til for eksempel ordningsprosjekter, sier Meyer.

Stopper en god utvikling

Daglig leder sier til frifagbevegelse at arkivsektoren har vært underfinansiert i lang tid. Arbeiderbevegelsens arkiv er, sammen med Arkivverket og Misjonsarkivet, et av de få arkivene som har hatt en god utvikling.

– Den gode utviklingen må sees i forhold til at staten har høynet kravene til arkivene og at IT-revolusjonen innebærer en rekke utfordringer for langtidsbevaring av arkiv, sier han.

Manglende ressurser til arkiv

Meyer forteller videre at de fleste andre arkiver ikke har hatt en liknende utvikling. Under behandling av stortingsmelding om arkiv og under forrige års budsjettarbeid ga både Høyre og Fremskrittspartiet uttrykk for at det manglet ressurser til arkivarbeidet, og særlig manglet ressursene i arbeidet med private arkiver. Videre uttalte ifølge Meyer regjeringspartiene og KrF at det var et særlig behov for en opptrapping av støtteordningen for privatarkiver.

– Det er dette arbeidet som Arbark er den største private aktøren i, sier Meyer.

Forskjell mellom liv og lære

I posisjon kan det virker som om det er et gap mellom liv og lære for begge regjeringspartiene.

– Solberg-regjeringen kuttet nesten 92 millioner i budsjettet for den samlede arkivsektoren, forteller Arbark-lederen som også viser til at nestleder i Landslaget for lokal- og privatarkiv og Høyre-medlem Tom Oddby til Klassekampen, 14. november i år skal ha sagt at dette er ”både et løftebrudd og et alvorlig tilbakeslag for hele arkivsektoren”.

Enig med klubben

Meyer har sammen med sin nestleder hatt ulike møter med styret i HK-klubben i Arbark og drøftet ulike tiltak.

– Det var et godt og konstruktivt samarbeid i dette omstillingsutvalget. Utvalget er blitt enig om en del større og mindre tiltak som vi mener er nødvendige og gjennomførbare for at Arbark skal kunne drives forsvarlig i årene framover, med lavere statsstøtte. Altså blant annet nedbemanning, sier han.

Veien videre

Kulturdepartementets kutt er ifølge Meyer gjort uten å vurdere det faglige arbeidet i Arbark. Derfor mener han det vil være viktig å komme i en faglig dialog med departementet for å vise departementet at arbeidet som Arbark gjør, er av høy faglig kvalitet og svært verdifullt for hele kultursektoren.

– Ser vi på regjeringspartienes kulturpolitiske programmer, der private aktører nevnes som viktige i utviklingen av kulturen, er det oppsiktsvekkende at støtten til Arbark, som er landets største private arkivinstitusjon, kuttes ned, sier Frank Meyer som allerede har invitert stortingets Familie- og kulturkomité til Arbark. Og invitasjonen til Kulturdepartementets ledelse er i posten.

Ser vi på regjeringspartienes kulturpolitiske programmer, der private aktører nevnes som viktige i utviklingen av kulturen, er det oppsiktsvekkende at støtten til Arbark, som er landets største private arkivinstitusjon, kuttes ned.

Frank Meyer

Ansvarlig redaktør:
Eva Ler Nilsen
Redaksjonssjef:
Michael Brøndbo

Nettredaktør:
Knut A. Nygaard
Utviklingsredaktør:
Vidar Eriksen
Utgiver:
Fagforbundet
Kontakt redaksjonen:
tips@ignore-fagbladet.no
Annonser:
Salgsfabrikken
Sosiale medier:
FacebookTwitter
RSS:
RSS-feed
Telefon:
23 06 40 00
Adresse:
Møllergata 10, 0179 Oslo
Fagbladet er medlem av Fagpressen og redigeres etter: RedaktørplakatenVær Varsom-plakatenEtiske husregler Les også: Fagbladets personvernpolicy