Arbeiderpartiets snuoperasjon i Nord-Norge: Her er dommen fra Aleksandra (20)
Aleksandra Seljeseth er glad for at Arbeiderpartiet tar tak i Nord-Norge-politikken.
Helge Rønning Birkelund
Arbeiderpartiet har vært i fritt fall i Nord-Norge. Nå er den store snuoperasjonen i gang.
helge@lomedia.no
TROMSØ: Et Nord-Norge som henger sammen med elektriske småfly. Og som kobles på hele Norges jernbanenett. Naturressurser som videreforedles og skaper arbeidsplasser lokalt.
Dette er noen av visjonene som kan bli virkelighet om Arbeiderpartiets «Nordområdeutvalg» får gjennomslag. Tirsdag kveld la utvalgsleder Martin Henriksen fram forslagene, som siden skal drøftes av Ap på vårens landsmøte.
Aleksandra Seljeseth er leder av AUF i Troms og Finnmark, og sentralstyremedlem i AUF. Hun synes det er på tide at befolkningssvikten tas på alvor. I andre kvartal gikk folketallet i de nordligste fylkene ned med 745 personer.
– Det er innmari kjipt: Befolkningsantallet går opp i Norge, men går nedover eller stagnerer i Nord-Norge. Det må vi ta på alvor. Unge folk har ikke lyst tli å bli i landsdelen. Vi kan ikke akseptere at det skal være slik. Da må vi også begynne å jobbe målrettet for at de skal bli her, sier Aleksandra Seljeseth til FriFagbevegelse.
Satsing på området
Aleksandra Seljeseth husker fortsatt Jonas Gahr Støres tale på valgnatta i 2019 – da det ble klart at svært mange nordnorske velgere hadde vendt Ap ryggen. Derfor er det riktig med en ny og troverdig politikk for Ap i nord, tror hun.
– Det er på tide. Det er bra at man klarer å følge opp det som Jonas sa på den forrige valgvaken, når man så hvordan det gikk. Vi skal ta tak. Vi skal satse på Nord-Norge, sa Jonas. Det er veldig bra at denne rapporten kommer. Det er bare starten på et stort arbeid og en større debatt. Men det er på tide at dette nå kommer, sier Aleksandra Seljeseth til FriFagbevegelse.
– Hva er viktigst for din generasjon?
– Det er nok klima og miljø. En grønn bærekraftig utvikling også i nord. Og utdanning og arbeid, sier hun.
– Vi vil gå på gode skoler, få gode arbeidsplasser. I dag er nivået på skolene dårligere enn ellers i landet. Det er viktig å ha en spennende jobb, og at barna våre skal gå på en god skole. Vi må ha gode velferdstjenester, et godt kulturliv og et levende samfunn. Vi kan ikke ha et dårligere tilbud bare fordi vi velger å bo i Nord-Norge, sier Aleksandra Seljeseth.
Den store naboen
For å snu trenden med befolkningsnedgang mener utvalget man må møte det med nye krav. Blant annet blir det foreslått å stille sterkere krav til ringvirkninger og arbeidsplasser for næringsvirksomhet i nord.
Som fylkesrådsleder i Nordland fylke, Tomas Norvoll, sa det: Det hentes ut store naturressurser fra landsdelen, mens det skapes arbeidsplasser av ressursene andre steder.
– Økonomien går så det suser. Men det gjenspeiles ikke i lokalsamfunnene. År etter år snakkes det om denne utfordringen. Nå må det gjøres noe med det, sier nordlandspolitikeren.
Han ser også linjer mellom økonomien i Nord-Norge og vårt betydningsfulle naboskap med Russland.
– Hvis det ikke blir folk igjen i Nord-Norge, så er det også et sikkerhetspolitisk aspekt ved det, mener Norvoll.
Regjeringsprogram
Innstillingen fra Ap-utvalget kan i realiteten bli et regjeringsprogram om ett år. Martin Henriksen hevder det er en optimistisk visjon. Blant annet er en modernisering av infrastrukturen i Nord-Norge svært sentral.
– Fra kyst til marked, blant annet i form av en jernbane. Vi skal bygge det digitale Arktis, med fiber. Vi skal knytte Arktis sammen. Velge grønne transportløsninger. Tenk deg en utslippsfri elektrisk luftfart. Det passer ypperlig på våre mange småflyplasser, sier Martin Henriksen.
Ap-nestleder Bjørnar Skjæran er enig:
– Verdiene blir i en altfor liten grad igjen i lokalsamfunnene. Nord-Norge er i en altfor stor grad en råvareleverandør. Det vil være et viktig prosjekt for en ny regjering å skape nye arbeidsplasser samtidig som det sikrer verdiskaping lokalt i kommunene, sier Bjørnar Skjæran til FriFagbevegelse.
– Vi vil investere for å skape industri, arbeidsplasser og nye klimaløsninger. Men vi må også være krystallklare på at det skal komme ringvirkninger fra virksomheten i nord, poengterer han.
Nord-Norgebanen
I utvalgets innstilling er det allerede klart at Arbeiderpartiet sier ja til å bygge ut Nord-Norgebanen. I utgangspunktet er det snakk om å lage en konseptvurdering.
* Utvalget peker også på at lokalsamfunn skal ha større innflytelse på egne naturressurser som stilles til rådighet for verdiskaping. Lokalsamfunn og fellesskapet skal sikres en rettferdig del av denne verdiskapingen.
* Det skal også stilles tydelige forhåndskrav til aktørene om lokal verdiskaping, arbeidsplasser og oppbygging av lokal leverandørindustri.
* Arbeiderpartiet mener våre felles ressurser skal gi inntekter til fellesskapet. Skattesystemet må som prinsipp innrettes slik at bruk av våre felles naturresurser bidrar til kommunene
* Utvalget mener det må stilles klare krav om lokal verdiskaping og arbeidsplasser til petroleumsnæringa. Lokalsamfunn som deler av sitt areal og naturressurser skal få noe igjen gjennom verdiskaping, arbeidsplasser og inntekter til lokalsamfunnet.
* Sterkere krav til ringvirkninger fra prosjekter på norsk sokkel skal gjøre det lettere for lokale leverandører å konkurrere om og vinne kontrakter.
– Er en vilje
Politisk redaktør Skjalg Fjellheim i avisen Nordlys var til stede da innstillingen ble lagt fram og har lest den.
– Det viktigste ved dette er at det signaliserer en veldig sterk vilje og ambisjon. Det er lite konkret. Men det kan nok også skyldes at Arbeiderpartiet ikke vil gå inn i nordnorske regionalpolitiske diskusjoner, sier Fjellheim til FriFagbevegelse.
– Det er mye bra i dette. Men Senterpartiet har også på mange måter tvunget partiet til dette, legger han til.
Ap-leder Jonas Gahr Støre avviser at innstillingen er mye ord og lite konkret. For ham betyr denne satsingen så mye at han ville feire sin 60-årsdag med en paneldebatt om framtiden til landsdelen. Han er ikke enig i at det er mye ord og lite konkret.
– Nei. Dette er veldig konkrete ambisjoner om politikkutvikling. Vi må innrette politikken for å støtte nye jobber, støtte ny teknologi, ta kunnskapsmiljøene tett på der næringsmiljøene er. Det er veldig konkret på å gjøre velferdstjenestene mer tilgjengelig der folk bo, sier Jonas Gahr Støre til FriFagbevegelse.
– Det er en veldig tydelig retning, og den er sosialdemokratisk. Det er den norske modellen. Her skal vi altså spille på lag med folk, sier Jonas Gahr Støre.
Og det er snakk om framtiden til Aleksandra Seljeseths generasjon.
Skjalg Fjellheim er politisk redaktør i Nordlys.
Helge Rønning Birkelund