Sjefene bruker Google før du kommer på jobbintervju:

Arbeidsgivere søker på nettet for å lese om deg før jobbintervjuet

Colourbox

Streikeledere tar kontakt med media for å få slettet navnet. De frykter streiken vil hindre dem i å få ny jobb.

2016040106450020160401091116

martin.slordal@lomedia.no

Arbeidsgivere googler deg før et jobbintervju. Det kan derfor være lurt å fjerne de litt uheldige festbildene av deg selv dersom du vil bli innkalt til et intervju. Men hva med den kampen du tok mot din forrige arbeidsgiver? Da du sto på barrikadene, og mediene skrev side opp og side ned om saken du engasjerte deg i. Alt ligger jo på nettet.

Michel ble overvåket i sykmeldingsperioden

Bekymret for mulighet til ny jobb

Ingfrid Jekteberg gikk foran i kampen da SAS/Braathens forsøkte å innføre nye skiftplaner i selskapet i 2005. Hun var HK-tillitsvalgt og satte foten ned for skiftplaner som blant annet ville medføre lengre arbeidsdager for de ansatte. Etter mange runder med forhandlinger ble ledelsen og de tillitsvalgte enige om en ny skiftplan som Jekteberg var godt fornøyd med. Saken ble publisert på HK-Nytts nettsider.

Etter en stund tok Ingfrid Jekteberg kontakt med redaksjonen. Hun skulle søke ny jobb og var bekymret for hva en potensiell arbeidsgiver ville tenke hvis de googlet navnet hennes. Jekteberg ønsket ikke å ha saken hengende ved seg.

– Det sto at jeg hadde vunnet kampen mot arbeidsgiver. Det var akkurat den setningen jeg hang meg opp i, og som jeg da mente en eventuell ny arbeidsgiver ikke burde se, forteller hun.

Arbeidsgiver overvåker, måler og lagrer alt de ansatte gjør

Stolt av engasjementet

Nå jobber Ingfrid Jekteberg som personalkoordinator i oljeserviceselskapet Halliburton, og hun er stolt av oppslaget i HK-Nytt fra 2005. I dag hadde hun ikke brydd seg om å få saken fjernet dersom hun skulle ha kommet opp i en lignende situasjon.

– Hvis en seriøs arbeidsgiver ser at du engasjerer deg og tar en fair kamp, så vil det ikke slå negativt ut når du søker ny jobb, mener hun.

Slik overvåkes vi på jobben

Googler for å finne rett kandidat

Leif Feiring er direktør i rekrutteringsbyrået Badenoch & Clark. Byrået hjelper blant annet arbeidsgiverne med å finne rette personer til stillinger i både offentlig og privat sektor. Google er et av verktøyene de bruker i forkant av intervjuene.

– Arbeidsgivere googler deg før et jobbintervju, det er heller regelen enn unntaket, sier Feiring.

Han tror folk er mer nøye med hva de legger igjen av digitale spor på nettet nå, enn for noen år tilbake. Om en arbeidsgiver vil reagere negativt hvis de finner et medieoppslag om en jobbsøker som har vært i en konflikt med en tidligere arbeidsgiver, synes han er vanskelig å svare på.

– Vi tenker etikk og moral når vi googler kandidater, svarer hodejegeren, og legger til at en konflikt ikke nødvendigvis trenger å virke negativt for et nytt ansettelsesforhold.

Følg Fagbladet på Facebook

Ble diskriminert

I 2013 skrev HK-Nytt flere artikler om et HK-medlem som mente seg diskriminert av sin arbeidsgiver Lampehuset i Porsgrunn. Hun klagde til Likestillingsombudet på manglende tilrettelegging da hun var gravid, og at hun ble sagt opp mens hun var i foreldrepermisjon. Grunnen til oppsigelsen var at avdelingen hun jobbet i ble lagt ned, men hun fikk ingen fortrinnsrett til ny jobb i bedriften. HK-medlemmet tipset selv redaksjonen om disse sakene.

Etter kort tid tok hun igjen kontakt med HK-Nytt. Hun ønsket å bli anonymisert i sakene som var publisert på nettet.

– Jeg skulle søke nye jobber og fikk en dårlig følelse fordi alt var tilgjengelig, både navn og bilde. Jeg tenkte at dette ikke kom godt ut hvis en ny arbeidsgiver googlet meg, sier hun til HK-Nytt.

Aldri før har så mange gravide følt seg diskriminert på jobb

Kranglefant

I 2014 ga Likestillings- og diskrimineringsombudet henne medhold. Det var diskriminerende ikke å tilby HK-medlemmet et ledig vikariat i Lampehuset selv om hun var i foreldrepermisjon.

I dag har kvinnen permisjon fra Lampehuset mens hun omskolerer seg til helsesekretær. Hun har en liten stilling på et legekontor, og håper på en større stilling når hun er ferdig utdannet. Hun frykter at hun ville stilt lenger bak i køen i kampen om en full stilling hvis saken og navnet hennes knyttet til diskrimineringen var tilgjengelig på nettet.

– Hvis navnet og saken fortsatt lå der og en potensiell arbeidsgiver googlet meg, så vil de kanskje tro at jeg er en kranglefant. Det burde ikke vært sånn, men sånn er det, mener kvinnen, som vil være anonym også i denne saken.

De sa det passet dårlig fordi jeg var gravid

Tar kontakt for å bli slettet

Hans Marius Tessem, leder i rådgivningstjenesten slettmeg.no, sier at de opplever økt pågang av folk som ønsker råd om hvordan de sletter informasjon, bilder og videoer av seg selv fra nettet. De får også henvendelser fra folk som har navnet sitt knyttet til en bestemt sak i media.

– Da oppfordrer vi dem til å ta kontakt med den eller de som har publisert innholdet. Dette er ofte et vanskelig tema fordi en journalistisk sak tilhører et arkiv, sier han, og legger til at slettmeg.no ikke har noe mandat til verken å fjerne eller kreve at noe fjernes fra nettet.

Brukte streikeretten

Helene Wiik Olstad streiket for tariffavtale i kleskjeden Design Forum i 2014. Konflikten ble mye omtalt i de fleste norske mediene, både under og etter streiken. Olstad husker at de streikende kollegene diskuterte mye seg i mellom hva de skulle si og ikke si når de ble intervjuet.

– Vi var redde for at det vi sa i media skulle slå negativt tilbake på oss i ettertid, sier hun.

Olstad jobber i dag i en barnehage, en jobb hun fikk etter å ha søkt på flere ledige stillinger. Da hun søkte nye jobber tenkte hun mye på om arbeidskonflikten ville ha noe å si for om hun fikk tilbud om en ny stilling noe sted.

– Det er trist hvis du har brukt streikeretten din, og det skal få negative konsekvenser når du søker jobb, sier Olstad.

Kan være positivt

Høgskolelektor Cecilie Staude ved Institutt for markedsføring på Handelshøyskolen BI synes det er vanskelig å svare konkret på hva arbeidsgivere tenker hvis navnet til en jobbsøker er knyttet til en bestemt sak i media.

– Det kommer helt an på arbeidsgiverens krav og forventninger til den kandidaten de søker etter. Det som er sikkert, er at det arbeidsgivere googler, kan få en betydning, sier hun.

Staude sier at det arbeidsgiver finner om deg på nettet supplerer cv-en og søknaden. Hun tror ikke det nødvendigvis er negativt at du har engasjert seg i en sak og media har skrevet om det.

– Arbeidsgivere ser da at du har et liv utenfor jobben og de får et inntrykk av hele mennesket. At du er en engasjert person kan virke positivt på en arbeidsgiver, mener Cecilie Staude.

Så lite tjener en ansatt i Ryanair

Virke avviser diskriminering

HK-Nytt har også spurt arbeidsgiverorganisasjonen Virke om de tror at jobbsøkere bør ha noe å frykte dersom de tidligere har deltatt i en konflikt av noe slag. Kommunikasjonssjef Øyvind Arum er klinkende klar: «Å delta i lovlige aksjoner skal ikke påvirke et ansettelsesforhold, verken nåværende eller framtidige. Å avvise noen på bakgrunn av deltakelse i lovlige aksjoner, er ikke lov.», skriver han i en melding til redaksjonen.

Sjekk lønna i over 100 bransjer

Å google

Google er den klart mest brukte søkemotoren i verden i dag. Vi verken yahooer eller binger når vi skal finne ut noe om en person eller et tema. Vi googler.

Eirik Solheim, redaktør og skribent i NRKbeta, forteller at Google var tidlig ute med å utvikle teknologi for å kartlegge hvilke lenker på nettet som passet best sammen. Det gir de mest relevante treffene når vi søker etter noe eller noen.

– Vanene våre på nettet gjør at Google blir den beste søkermotoren. Jo mer vi bruker Google, dess bedre såkalte algoritmer kan de lage. Dette fører til enda bedre søkertreff, forklarer Solheim.

MEST LEST:
Bærum rådhus i Sandvika.

Bærum rådhus i Sandvika.

Bærum kommune

Ledere kan få 70.000 kroner i tillegg: Kommune belønner sjefene ekstra for innsatsen under koronakrisen

Statsminister Erna Solberg

Statsminister Erna Solberg

Jan-Erik Østlie

Regjeringen mener permitterte og arbeidsløse har fått for gode ordninger. Nå varsler Erna Solberg reduksjoner

MANGE HENSYN: Mange medlemmer jobber på grensen til det forsvarlige under koronapandemien. De fortjener virkelig å bli vedsatt med noe mer enn applaus. Men vi vet jo også at kommunenes økonomi er vanskelig, sier Helene Skeibrok som er leder i Fagforbundet Innlandet.

MANGE HENSYN: Mange medlemmer jobber på grensen til det forsvarlige under koronapandemien. De fortjener virkelig å bli vedsatt med noe mer enn applaus. Men vi vet jo også at kommunenes økonomi er vanskelig, sier Helene Skeibrok som er leder i Fagforbundet Innlandet.

Birgit Dannenberg

En av tre kommuner vurderer å permittere, og kommunepolitiker ville kutte ansattes lønn med 10 prosent

VAG VEILEDER: Baseleder på AKS ved Sagene skole, Ellinor Margrethe Eide, synes smitteveilederen fra Utdanningsdirektoratet er vag på den måten at den bruker mye «kan» og «bør», slik at hver enkelt AKS og SFO må selv finne ut hva som er smittevernfaglige forsvarlig.

VAG VEILEDER: Baseleder på AKS ved Sagene skole, Ellinor Margrethe Eide, synes smitteveilederen fra Utdanningsdirektoratet er vag på den måten at den bruker mye «kan» og «bør», slik at hver enkelt AKS og SFO må selv finne ut hva som er smittevernfaglige forsvarlig.

Ingeborg Vigerust Rangul

Baseleder på Aktivitetsskolen: – Jeg savner fokus på assistenter og barne- og ungdomsarbeidere

FERIEPENGER HOLDT TILBAKE: Flere bedrifter mener regjeringens lånegarantiordning ikke holder for å kunne utbetale feriepenger til de ansatte. Her fra Foten badested i Fredrikstad.

FERIEPENGER HOLDT TILBAKE: Flere bedrifter mener regjeringens lånegarantiordning ikke holder for å kunne utbetale feriepenger til de ansatte. Her fra Foten badested i Fredrikstad.

NTB Scanpix

Arbeidsgiverne kan ikke garantere at du får feriepengene dine

Du kan vente småpenger i lønnstillegg i år – Regjeringen Solberg anslår et oppgjør på 1,5 prosent.

Du kan vente småpenger i lønnstillegg i år – Regjeringen Solberg anslår et oppgjør på 1,5 prosent.

Så lavt kan tillegget bli i år: – Lønnsoppgjøret er ikke avlyst, men utsatt

Ansvarlig redaktør:
Eva Ler Nilsen
Redaksjonssjef:
Michael Brøndbo

Nettredaktør:
Knut A. Nygaard
Utgiver:
Fagforbundet
Kontakt redaksjonen:
tips@ignore-fagbladet.no
Telefon:
23 06 40 00
Annonser:
Salgsfabrikken
Sosiale medier:
FacebookTwitter
RSS:
RSS-feed
Besøksadresse:
Keysers gate 15 (4. etasje), Oslo
Postadresse:
Postboks 7003, St. Olavs plass, 0130 Oslo
Fagbladet er medlem av Fagpressen og redigeres etter: RedaktørplakatenVær Varsom-plakatenEtiske husregler Les også: Fagbladets personvernpolicy