Høyeste ledigjhetstall på 20 år

Arbeidsministeren må svare for den høye ledigheten i Stortinget

Arbeidsminister Anniken Hauglie må møte i Stortinget for å svare på spørsmål fra Dag Terje Andersen onsdag.

Arbeidsminister Anniken Hauglie må møte i Stortinget for å svare på spørsmål fra Dag Terje Andersen onsdag.

Martin Guttormsen Slørdal

Ap-veteran Dag Terje Andersen stiller statsråd Anniken Hauglie (H) til veggs i Stortinget onsdag.

2017011014170020170111120913

helge@lomedia.no

– Jeg synes vi har en alvorlig situasjon. Ikke bare er ledigheten høy. Men hvis vi ser bak tallene viser det et dystert bilde av situasjonen, sier Dag Terje Andersen til LO-Aktuelt.

– I en tid hvor kronekursen og rentenivået har vært gunstig for næringslivet, skapes det ikke nye arbeidsplasser. Sysselsettingen går ned, til tross for en økende arbeidsstyrke, legger han til.

Den nye arbeidsministeren freder arbeidsmiljøloven

Feil resept

– Regjeringen har hatt fokus på skattelette, men det har ikke hjulpet på situasjonen. Den samme resepten hadde den borgerlige regjeringen i Sverige, uten at det ga resultater. Nå må det skapes aktivitet, mener Ap-politikeren fra Vestfold.

Det er med andre ord et dystert bilde Ap-veteran Dag Terje Andersen bringer til torgs når han spør arbeidsministeren om situasjonen på arbeidsmarkedet.

Sysselsettingen i 2016 er den laveste på over 20 år, ifølge tall fra Statistisk sentralbyrå (SSB). Andelen som ikke er i arbeid er den høyeste på 20 år. Sysselsettingen blant unge er den laveste på 20 år.

– Befolkningen øker hvert år. Et absolutt minstekrav til en bærekraftig økonomi på sikt må være at sysselsettingen øker like mye. Men de to siste årene har det heller blitt færre sysselsatte i Norge, påpeker Dag Terje Andersen, som er arbeidspolitisk talsperson for Arbeiderpartiet på Stortinget.

Ifølge nasjonalregnskapet var det i kvartal tre i fjor 1000 færre sysselsatte enn for to år siden.

Hauglie mangler en klar plan mot sosial dumping, mener Riksrevisjonen

Noe må gjøres

I sitt spørsmål til arbeids- og sosialministeren viser han til uttalelser fra Erna Solberg i en duell med Jens Stoltenberg før valget i 2013.

– Der viste hun til at antallet som står utenfor arbeidslivet har økt. Men etter at hun selv ble statsminister har utviklingen gått i feil retning. Nå er sysselsettingsandelen på 67,5 prosent. Så lav har den ikke vært siden 1995. Hva vil statsråden gjøre for å snu den negative utviklingen, vil Dag Terje Andersen vite.

Nå er Norge dårligst i Norden på sysselsettingsutvikling

Kommentar: Mye kan gå galt i 2017

Ansvarlig redaktør:
Eva Ler Nilsen
Redaksjonssjef:
Michael Brøndbo

Nettredaktør:
Knut A. Nygaard
Utviklingsredaktør:
Vidar Eriksen
Utgiver:
Fagforbundet
Kontakt redaksjonen:
tips@ignore-fagbladet.no
Annonser:
Salgsfabrikken
Sosiale medier:
FacebookTwitter
RSS:
RSS-feed
Telefon:
23 06 40 00
Adresse:
Møllergata 10, 0179 Oslo
Fagbladet er medlem av Fagpressen og redigeres etter: RedaktørplakatenVær Varsom-plakatenEtiske husregler Les også: Fagbladets personvernpolicy