JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Arbeidsretten ga barnehagetillitsvalgt rett til permisjon med lønn

Erlend Angelo

Tillitsvalgte har rett til permisjon med lønn selv om arbeidsgiver ikke liker innholdet i tillitsvalgtopplæringen de skal være med på.

2017021614121620170216142721

per.flakstad@fagbladet.no

Et flertall i arbeidsretten mener at tillitsvalgte skal ha permisjon med lønn når de deltar på tillitsvalgtopplæring som arbeidsgiver i utgangspunktet mener ikke er relevant.

Fagforbundet fornøyd

– Jeg er veldig fornøyd med at vi har fått gjennomslag for at vår måte å gjennomføre Fase 2-opplæringen på ligger innenfor hovedavtalens bestemmelser, sier Roger Heimli som tidligere var leder i Fagforbundet Hordaland og som nå sitter i forbundets politiske toppledelse.

Private Barnehagers Landsforbund (PBL) mente et Fase 2 kurs ikke ville gjøre en tillitsvalgt i Hordaland flinkere og bedre skikket i vervet som tillitsvalgt, og mente derfor at kurset ikke oppfylte kravene i hovedavtalen om rett til permisjon med lønn i de ti dagene kurset varte.

I stedet fikk hun to dagers permisjon med lønn for de dagene da arbeidsgiver mente kurset inneholdt opplæring som var relevant for tillitsvervet hennes i den private barnehagen.

Den tillitsvalgte og Fagforbundet mente hun hadde krav på permisjon med lønn, og partene ble ikke enige. Dermed havnet saken i arbeidsretten.

Flertall og mindretall

Den delte seg i et flertall på fem som ga Fagforbundet rett, og et mindretall på to som mente store deler av opplæringen ikke var relevant og derfor ikke oppfylte avtalens vilkår om permisjon med lønn.

En del av innholdet i Fase 2-kurset handlet om verving, organisasjonsarbeid og kunnskap om fagbevegelsens historie. I tillegg ble Fagforbundets negative syn på privat drift av offentlige tjenester formidlet.

Dette likte PBL dårlig, og mente det ikke var relevant for en tillitsvalgt i en privat barnehage.

Flertallet i arbeidsretten sier imidlertid at arbeidstakerorganisasjonene må ha frihet til å lage sitt eget innhold i opplæringen av tillitsvalgte. Flertallet sier videre at denne friheten også må gjelde formidlingen av det verdisynet som organisasjonen står for.

Flertallet mener at selv om enkelte temaer ikke nødvendigvis er relevante, så er det helheten i kurset som må avgjøre om det oppfyller hovedavtalens formulering om at den tillitsvalgte skal bli «bedre skikket til å utøve sin funksjon».

Handler om mer enn de enkelte tariffavtaler

– For oss er det viktig at våre tillitsvalgte ikke bare lærer å bruke hovedavtalen og de spesifikke tariffavtalene for deres områder. Vi ønsker at de skal få en forståelse for historikken, og gi dem bakgrunnskunnskapen om at dette er noe som både arbeidstakere og arbeidsgivere har jobbet fram og flikket på over lang tid. Ikke minst ønsker vi å lære dem at arbeidstakere og arbeidsgivere kan ha ulike interesser og være uenige, men at de uansett skal ha respekt for hverandres ståsted og roller, sier Roger Heimli.

PBL: Skuffet

– Vi tar dommen til etterretning, men er skuffet over arbeidsrettens konklusjon. Vi mener det er urimelig at arbeidsgiver skal betale for en tillitsvalgtopplæring der tillitsvalgte får opplæring i å misbruke retten til å stå i stilling dersom en virksomhet beslutter å gjennomføre en nedbemanning. Her pålegges med andre ord arbeidsgiver å betale for at tillitsvalgte læres opp til å motarbeide sin egen arbeidsgiver, sier direktør Arild M. Olsen i PBL.

Selv om PBL tapte i arbeidsretten sier han at PBL løpende vil vurdere om framtidige kurs holdes innenfor rammen av avtaleverket.

– PBL drar det for langt

– Jeg mener Olsen og PBL drar dette alt for langt. Når det gjelder retten til å stå i stilling, er dette noe som er nedfelt i arbeidsmiljøloven. Vi lærer våre tillitsvalgte hvordan denne lovbestemmelsen kan brukes som vern for ansatte som står i fare for å bli nedbemannet, og det er uforståelig for meg at dette blir karakterisert som misbruk, sier Roger Heimli.

Han synes også det er merkelig at PBL-direktøren mener tillitsvalgte blir opplært til å motarbeide egen arbeidsgiver.

– Vi formidler et verdisyn basert på fagbevegelsens grunnholdninger. Men samtidig bruker vi mye tid nettopp på å lære de tillitsvalgte om samspillet mellom arbeidstakere og arbeidsgivere og respekt for partenes roller, sier han.

Ansvarlig redaktør:
Eva Ler Nilsen
Redaksjonssjef:
Michael Brøndbo

Nettredaktør:
Knut A. Nygaard
Utviklingsredaktør:
Vidar Eriksen
Utgiver:
Fagforbundet
Kontakt redaksjonen:
tips@ignore-fagbladet.no
Annonser:
Salgsfabrikken
Sosiale medier:
FacebookTwitter
RSS:
RSS-feed
Telefon:
23 06 40 00
Adresse:
Møllergata 10, 0179 Oslo
Fagbladet er medlem av Fagpressen og redigeres etter: RedaktørplakatenVær Varsom-plakatenEtiske husregler Les også: Fagbladets personvernpolicy