Arbeidstakerne vil ha svar om offentlig tjenestepensjon

PENSJON: Nestleder Tor-Arne Solbakken i LO vil komme i gang med forhandlinger om offentlig tjenestepensjon.

PENSJON: Nestleder Tor-Arne Solbakken i LO vil komme i gang med forhandlinger om offentlig tjenestepensjon.

Ylva Seiff Berge

De fire store arbeidstakerorganisasjonene lurer på hva som er arbeidsministerens plan for offentlig tjenestepensjon.

2017022412360020170224123809

anders@lomedia.no

Etter at prosessen med å finne framtidas offentlige tjenestepensjon strandet i fjor, har det vært stille om prosessen.

Nå har de fire store hovedsammenslutningene sendt et felles brev til arbeidsminister Anniken Hauglie (H) der de spør hva som skjer framover.

– Viktig å få arbeidet tilbake på skinner

LO-nestleder Tor-Arne Solbakken sier de sendte brevet fordi de ikke får noen respons fra regjeringshold.

– Vi har ikke fått noen politiske signaler. Det er noen arbeidsgrupper som jobber, men uten avtalte rammer. Det er heller ikke noen form for forhandlingsprosess så langt. Derfor etterlyser vi det, og lurer på hva statsråden og regjeringa egentlig vil.

Ole Palmstrøm

– Det er viktig å få dette arbeidet tilbake på skinner, sier Fagforbundets leder Mette Nord (bildet).

– Selv om vi vet at Arbeids- og sosialdepartementet har arbeidet videre med en påslagsmodell, har arbeidstakerorganisasjonene stått utenfor dette arbeidet siden statsråd Anniken Hauglie resolutt avviste arbeidstakernes krav om å få pensjon inn som en del av tariffavtalene i januar i fjor.

Les mer: Pensjonssamtaler i vranglås

Ønsker løsning

«Partene i offentlig sektor etterlyser signaler fra regjeringen om hvordan den vil legge til rette for en videre framdrift i arbeidet som involverer partene på en mer forpliktende måte.», heter det i brevet, der de også understreker at det er problemstillinger som krever ytterligere utredninger.

Solbakken sier det er for sent å få tatt opp spørsmålet i vårens tariffoppgjør, men han vil gjerne komme i gang.

– Vi er interessert i å få løst saken, og har for så vidt oppfatta verbalt at også regjeringa og Hauglie er interessert i det. Da må man sette det på agendaen og ikke gjemme det bort i en krok, sier han.

Les mer: Dette må du vite om pensjon

Streikerett

I brevet, som fra LOs side er underskrevet av nestleder Tor-Arne Solbakken, ber arbeidstakeroganisasjonene også om svar på hvordan prosessen er tenkt avsluttet fra regjeringens side.

«Dette må etter vår mening gjøres i forhandlinger hvor et anbefalt forslag sendes ut på uravstemning blant våre medlemmer eller gjennom annen organisatorisk behandling for de organisasjonene som ikke benytter uravstemning.»

Det betyr at de ansatte vil ha streikerett på et eventuelt forhandlingsresultat. Det var på dette punktet prosessen stanset i mai i fjor.

Solbakken bekrefter at dette ligger fast:

– Det er en forutsetning. Vi snakker om en forhandlingssak. I kommunesektoren er det tariffesta, så det er ingen sak. Men også Stortinget har sagt at det skal skje gjennom forhandlinger mellom partene. Og da er det tvistemekanismene som gjelder, og i arbeidslivet er det i ytterste konsekvens streik. Men vi har ingen målsetning om å styre dette inn i en streik, men å få en løsning med en god pensjonsordning. Om det blir streik på dette, har vi mislyktes, sier Solbakken.

– Viktig å videreføre

LO Stat-leder Egil André Aas mener det er viktig å holde trykket oppe på arbeidet med pensjon:

– Det er viktig å videreføre arbeidet, og at ting ikke stopper opp. Vi må få diskutert de områda som ikke har vært oppe til diskusjon enda, og danne oss et best mulig helhetsbilde før man setter seg ned og finner ut hvor man skal, sier han.

Særaldersgrenser er et eksempel Aas peker på som et viktig område for statlig sektor som ikke er diskutert enda.

Han står også fast på at et forhandlingsresultat skal ut på uravstemning.

– Mitt hovedpoeng er at vi alle sammen skal sitte med så god kunnskap at vi greier å lande en løsning som sikrer en god pensjon for framtida for alle offentlig ansatte, sier han.

Ansvarlig redaktør:
Eva Ler Nilsen
Redaksjonssjef:
Michael Brøndbo

Nettredaktør:
Knut A. Nygaard
Utviklingsredaktør:
Vidar Eriksen
Utgiver:
Fagforbundet
Kontakt redaksjonen:
tips@ignore-fagbladet.no
Annonser:
Salgsfabrikken
Sosiale medier:
FacebookTwitter
RSS:
RSS-feed
Telefon:
23 06 40 00
Adresse:
Møllergata 10, 0179 Oslo
Fagbladet er medlem av Fagpressen og redigeres etter: RedaktørplakatenVær Varsom-plakatenEtiske husregler Les også: Fagbladets personvernpolicy