JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Arbeidstilsynet: Flere avvik i renholdsbransjen

AVVIK: Arbeidstilsynet har funnet flere avvik blant renholdere.

AVVIK: Arbeidstilsynet har funnet flere avvik blant renholdere.

Arbeidstilsynet

Arbeidstilsynet gjennomførte 276 tilsyn med lønns- og arbeidsvilkår i renholdsbransjen i 2023 og avdekket flere avvik.

2024052712065720240527120657

– I mer enn 30 prosent av tilsynene avdekket vi at virksomhetene ikke hadde god nok oversikt over arbeidstiden til ansatte, skriver Arbeidstilsynet i en pressemelding.

De fortsetter tilsynene i renholdsbransjen i år.

– Selv om de aller fleste arbeidsgivere har et ønske og en ambisjon om å drive seriøst, ser vi at det i denne bransjen er enkelte som bevisst bryter blant annet arbeidsmiljøloven, og det er en del useriøse arbeidsgivere som ikke kjenner, eller bruker tid på, regelverket, sier avdelingsdirektør Torgeir Moholt i Arbeidstilsynet.

I tilsynene undersøktes også om virksomhetene har stoffkartotek, og om ansatte har fått nødvendig opplæring på et språk de forstår. 

 Bransjen har mange ansatte med utenlandsk bakgrunn, få krav til utdanning, fysisk belastende arbeid og ofte ubekvemme arbeidstider. Mange ansatte i renholdsbransjen er derfor særlig utsatte for utnyttelse i arbeidslivet.

– Vi legger vekt på å snakke direkte med renholdere, selv om det i noen tilfeller kan være krevende å finne dem. Informasjon fra renholderne gir oss viktig kunnskap om de faktiske arbeidsforholdene i virksomheten, forklarer Moholt.

Det er også krav om HMS-kort i renholdsbransjen. Arbeidstilsynets inspektører fant i nesten 30 prosent av tilsynene at noen arbeidstakere manglet dette.

– Både manglende HMS-kort og manglende godkjenning vil som hovedregel føre til at virksomheten får overtredelsesgebyr. Dette er helt grunnleggende krav som vi forventer at renholdsvirksomheter har på plass, sier Moholt.

(©NTB)

isabel.bech@ntb.no

Ansvarlig redaktør:
Eva Ler Nilsen
Redaksjonssjef:
Michael Brøndbo

Nettredaktør:
Knut A. Nygaard
Utviklingsredaktør:
Vidar Eriksen
Utgiver:
Fagforbundet
Kontakt redaksjonen:
tips@ignore-fagbladet.no
Annonser:
Salgsfabrikken
Sosiale medier:
FacebookTwitter
RSS:
RSS-feed
Telefon:
23 06 40 00
Adresse:
Møllergata 10, 0179 Oslo
Fagbladet er medlem av Fagpressen og redigeres etter: RedaktørplakatenVær Varsom-plakatenEtiske husregler Les også: Fagbladets personvernpolicy