JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Har jeg krav på databriller når jeg jobber på mobil eller nettbrett?

Arbeidstilsynet: Mobiltelefoner og små nettbrett faller utenfor reglene for databriller

Bruk av datautstyr på jobb skal ikke innebære en risiko for arbeidstakerne, forklarer seniorrådgiver i Arbeidstilsynet. (Illustrasjonsfoto).

Bruk av datautstyr på jobb skal ikke innebære en risiko for arbeidstakerne, forklarer seniorrådgiver i Arbeidstilsynet. (Illustrasjonsfoto).

Colourbox.com

Men du kan likevel ha krav på arbeidsbrille betalt av arbeidsgiver dersom du må jobbe på slike små skjermer.

2020101409530820201014095308

aurora@lomedia.no

Det er Arbeidstilsynet som håndhever regelverket om databriller, som sier at du har rett til å få både synsundersøkelse og databrille dekket av arbeidsgiver, dersom du jevnlig jobber foran en dataskjerm og skjermarbeidet utgjør en betydelig del av arbeidet ditt.

På sine nettsider beskriver Arbeidstilsynet dataskjermer som «større, frittstående skjermer som er koblet til en datamaskin». Mobiltelefoner og nettbrett har mindre og integrerte skjermer, og faller utenfor denne beskrivelsen.

Men arbeid på mobil og nettbrett bør også gi rett til synsundersøkelse og databriller dekket av arbeidsgiver, dersom det skjer jevnlig og over en viss tid, mener synsforsker Hanne-Mari Schiøtz Thorud.

– Alt i arbeidslivet er blitt mye mer mobilt, derfor er det i 2020 en del som jobber mye på mobile skjermer, sier hun til FriFagbevegelse.

Bruk av nettbrett og mobil setter kroppen og synet enda mer på prøve, forklarer forskeren ved Nasjonalt senter for optikk, syn og øyehelse, Universitetet i Sørøst-Norge.

– Man må ha godt syn og holde hodet helt stille for å kunne fokusere på liten skjerm. Syn og kropp henger sammen. Får du press på ett system – synet – så utøver det press på neste system – muskulatur i nakke og rygg, sier Thorud.

Gratis briller fra arbeidsgiver: Dette bør du vite

Arbeidstilsynet: Nettbrett kan regnes som dataskjerm, mobil faller utenfor

Seniorrådgiver Stian William Johansen i Arbeidstilsynet forklarer at etter ordlyden i forskriften vil den gjelde på alt arbeid ved «dataskjerm», så lenge det skjer jevnlig og utgjør en betydelig del av arbeidet ditt. Men forskriften inneholder ikke en egen definisjon av «dataskjerm». Derfor har de ved tolkningen av begrepet tatt utgangspunkt i den alminnelige språklige forståelsen av ordet. Da er frittstående skjermer, som tradisjonelt sett har vært tilkoblet stasjonære datamaskiner, helt klart er å regne som dataskjermer.

– Som følge av teknologisk utvikling er det særlig relevant om integrerte skjermer i nettbrett og mobiltelefoner kan anses omfattet av begrepet, sier seniorrådgiveren til FriFagbevegelse.

I vid forstand vil «dataskjerm» også kunne omfatte skjermen på nettbrett, forklarer Johansen. Dette er fordi bruksområdet og størrelsen på denne typen skjermer ikke skiller seg vesentlig fra de skjermene som klart faller innenfor begrepet.

Dermed kan du kreve å få dekket synsundersøkelse og databrille om du jobber på et nettbrett av vanlig størrelse.

– Skjermene på mobiltelefoner og lignende har derimot en størrelse og et bruksområde som i større grad skiller seg fra de skjermer som etter alminnelig språkbruk betegnes som dataskjerm.

– Mindre nettbrett og mobiltelefoner faller derfor i utgangspunktet utenfor bestemmelsen, sier seniorrådgiveren.

Bruk av datautstyr skal ikke innebære risiko

Selv om arbeid på mobiltelefon ikke faller inn under regelverket for databriller, kan du ha krav på en arbeidsbrille om mobilskjermen er ditt arbeidsverktøy. Da må behovet for brille vurderes med utgangspunkt i at arbeidssituasjonen skal være tilrettelagt for arbeidstakeren.

– Arbeidsgiver skal kartlegge og risikovurdere alle farer som kan føre til uheldige belastninger, sier seniorrådgiver Johansen.

Ved planlegging og utforming av arbeidet, inkludert ved valg av teknologiske løsninger, skal det legges vekt på å forebygge skader og sykdommer, forklarer han og viser til Arbeidsmiljøloven § 4–2 andre ledd.

– Bruk av datautstyr skal ikke innebære en risiko for arbeidstakerne, sier Johansen og viser til forskrift om utførelse av arbeid § 10–23.

– Stor skjermflate er en fordel for alle, men helt nødvendig for arbeidstakere med behov for forstørring. Arbeidsgiver må derfor, i samarbeid arbeidstakerne og de tillitsvalgte, vurdere den enkelte virksomhets bruk av skjermer og fare for uheldige belastninger på kort og lang sikt. Det må tas hensyn til den enkeltes forutsetninger, sier seniorrådgiveren til FriFagbevegelse.

Sjekk synet rundt 40-årsalder

Behovet for briller på jobb har økt i takt med den digitale og teknologiske utviklingen, har synsforsker Thorud forklart tidligere.

– Veldig mange som jobber foran en skjerm, vil ha behov for databriller fra de er rundt 40 år. Det er viktig for alle å få sjekket synet rundt denne alderen, eller tidligere hvis du har plager som rennende og slitne øyne, uklart syn, hodepine og stiv nakke, sa hun.

Flere trenger briller i jobben: Her er grunnene til at du bør sjekke synet

Ansvarlig redaktør:
Eva Ler Nilsen
Redaksjonssjef:
Michael Brøndbo

Nettredaktør:
Knut A. Nygaard
Utviklingsredaktør:
Vidar Eriksen
Utgiver:
Fagforbundet
Kontakt redaksjonen:
tips@ignore-fagbladet.no
Annonser:
Salgsfabrikken
Sosiale medier:
FacebookTwitter
RSS:
RSS-feed
Telefon:
23 06 40 00
Adresse:
Møllergata 10, 0179 Oslo
Fagbladet er medlem av Fagpressen og redigeres etter: RedaktørplakatenVær Varsom-plakatenEtiske husregler Les også: Fagbladets personvernpolicy