En 44 år gammel mann er dømt til fire og et halvt års fengsel, mens de øvrige fengselsstraffene ligger fra to år og to måneder ned til fire måneder. To av de tiltalte er dømt til samfunnsstraff på 120 og 240 timer. De domfelte må også betale erstatning til Nav på 3,86 millioner kroner, og retten inndrar drøye 800.000 kroner, skriver Bergensavisen.
– Denne saken dreier seg om alvorlig arbeidskriminalitet som er svært vanskelig å avdekke. Så vidt meg bekjent har vi aldri hatt en slik sak som dette i Bergen, og det er utelukkende en målrettet innsats mot et miljø og en bransje som gjorde det mulig å avdekke de straffbare forholdene, sier statsadvokat Rudolf Christoffersen i en pressemelding.
44-åringen er skuffet og kommer til å anke, opplyser forsvarer Marianne Karlsen til Bergens Tidende.
Grove bedragerier
Lovbruddene gjelder grove Nav-bedragerier, fiktive arbeidsforhold, hvitvasking av større pengebeløp, dokumentforfalskning og grov økonomisk utroskap. Forholdene har pågått i mange år. Saken har vært under opprulling siden desember 2017 og fikk sitt foreløpige punktum onsdag.
– Noen ble frikjent for medvirkning, men alle ble dømt for bedrageri mot Nav. Flere av dem gikk på løpende ytelser fra Nav, og hadde ikke politiet aksjonert, ville de fortsatt ha fått ytelser, sier Christoffersen til BA
Alle de tiltalte nektet straffskyld, men unntak av en av dem, som erkjente skyld i ett av punktene i den omfattende tiltalen.
Regnskapsfører la til rette
En regnskapsfører er dømt for å ha medvirket til flere av bedrageriene og fremstilles av påtalemyndigheten som en tilrettelegger for de straffbare forholdene. Hun fikk to år og to måneders fengsel for sin rolle.
Retten mener hun ga uriktig informasjon til Nav om inntekt og arbeidsforhold, og la til rette for at flere av de domfelte kunne svindle til seg penger som ansatte i selskapene hennes.
I desember 2017 ble elleve personer pågrepet i en storstilt aksjon der politiet slo til mot transport- og distribusjonsbransjen. Flesteparten av dem som nå er dømt, er bosatt i Bergen kommune og Øygarden kommune, men det er også én i Bulgaria.
UTEROMMET: Den gjenværende pasienten har tilgang til selve institusjonen for å bruke blant annet vaskemaskin, men bor ellers med hunden sin i en brakke på eiendommen.
Werner Juvik
DYRE REGNINGER: I Ålesund ble sosialhjelpen til over 200 barnefamilier avkortet for barnetrygden, mot politikerens ønske.
Colourbox
BLÅGRØNT: – Norge er en veldig maritim nasjon, sier Une Bastholm. Derfor tror hun mye av næringslivet vil være vendt mot havet også etter oljealderen.
Anita Arntzen
Peggy Hessen Følsvik
Jan-Erik Østlie
Camilla Røysland, Gunn-Evelyn Kristensen og Anna Ghazaryan er tre av dem som ble oppsagt og gikk til sak for å få beholde jobbene sine. Nå anker de mot kommunen.
Bjørn Kristian Rudaa, Fagforbundet
NY TEKNOLOGI: iPad og telefon er viktige verktøy for Praphit Yoksaeng og de andre renholderne på Sykehuset Østfold Kalnes.
Ida Christin Foss