JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Skrekkmåling for AP

AUF-lederen mener Giske er medansvarlig for uro i partiet – får støtte fra Støre

Javad Parsa / NTB

Med Aps fall på meningsmålingene som bakteppe, kritiserte AUF-leder Astrid Hoem tidligere nestleder Trond Giske under Debatten på NRK torsdag.

2022111109450020221111095004

– Jeg synes ikke det er Trond Giske som leverer fremtidens løsninger for Arbeiderpartiet. Jeg er ikke uenig i noe av det Trond sier. Men jeg mener Trond må erkjenne at han er en del av problemet med at mange synes det er vanskelig å snakke om politikk, sa hun, ifølge NRK.

Onsdag fikk partiet en oppslutning på 16,9 prosent i en novembermåling utført for FriFagbevegelse, Avisenes Nyhetsbyrå (ANB) og Dagsavisen. Arbeiderpartiet har aldri gjort det dårligere i en Opinion-måling enn i denne novembermålingen.

Trond Giske var invitert for å diskutere krisen i partiet sammen med partikolleger. Han har ved flere anledninger kritisert partiet og etterlyst større handlekraft i regjeringen. Torsdag gjentok han kritikken.

– Det er krise. Det er viktig at vi tar innover oss at det er alvorlig. Vi har vært gjennom mange kriser i Arbeiderpartiet, men det hadde sin forklaring i enkeltsaker. Nå er det en dypere tillitskrise, og i sommer var det fem år siden Ap var over 30 prosent. Det er en dyp tillitskrise som vi er nødt å gjøre noe med. Det er ingen selvfølge at et parti skal overleve, sa Giske.

AUF-leder Astrid Hoem tok kraftig til motmæle.

– Det handler om politikk, men det handler også om at det har vært veldig krevende tider, med personkonflikt og andre ting. Jeg må innrømme som AUF-leder at jeg synes det er merkelig at Trond nå prøver å være en slags lederskikkelse på venstresiden, når jeg har vært med i et AUF og Arbeiderparti der jeg har sett at han har gått mot de viktigste sakene til AUF, sa hun.

Les også: Ap med historisk lave tall: – Sjokkerende dårlig

Får støtte fra Støre

– Jeg tror hun har mye rett. Jeg forstår det Astrid Hoem sier på vegne av unge mennesker, men også mange andre i Arbeiderpartiet. Vi har en ganske vond sak bak oss, og det er ikke noe poeng å glemme den. Giske gikk av som nestleder, og han stilte ikke opp som leder i Trøndelag på grunn av saker som handler om hvordan man oppfører seg i Arbeiderpartiet, sier han i NRKs Politisk kvarter.

Under torsdagens Debatten på NRK var Arbeiderpartiets krisemåling tema, og AUF-leder Astrid Hoem benyttet anledningen til å kritisere Trond Giske, som hun mener har prøvd å være en lederskikkelse på venstresiden gjennom sin rolle som leder i et stort Ap-lag.

– Jeg mener han må erkjenne at han er en del av problemet med at mange har syntes at det har vært vanskelig å snakke om politikk de siste årene i Arbeiderpartiet, sa Hoem.

Statsministeren sier Hoem snakker på vegne av flere enn seg selv. Støre antyder også at hun snakker på vegne av ham selv.

– Jeg kommer til å kjempe for å løfte de sosialdemokratiske verdiene for fremtiden og ikke bruke tiden på intern personstrid, sier Giske til VG.

dag.kjorholt@ntb.no

Ansvarlig redaktør:
Eva Ler Nilsen
Redaksjonssjef:
Michael Brøndbo

Nettredaktør:
Knut A. Nygaard
Utviklingsredaktør:
Vidar Eriksen
Utgiver:
Fagforbundet
Kontakt redaksjonen:
tips@ignore-fagbladet.no
Annonser:
Salgsfabrikken
Sosiale medier:
FacebookTwitter
RSS:
RSS-feed
Telefon:
23 06 40 00
Adresse:
Møllergata 10, 0179 Oslo
Fagbladet er medlem av Fagpressen og redigeres etter: RedaktørplakatenVær Varsom-plakatenEtiske husregler Les også: Fagbladets personvernpolicy