JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

AUF-lederen vil ta likestillingskampen for guttene

LIKESTILLING: Astrid Hoem tar opp kampen om likestilling. Her fra årets tale under åpningen av AUFs sommerleir.

LIKESTILLING: Astrid Hoem tar opp kampen om likestilling. Her fra årets tale under åpningen av AUFs sommerleir.

Jo Straube

Nesten ingen unge menn stemmer på Arbeiderpartiet. Nå vil avtroppende AUF-leder Astrid Hoem vinne dem tilbake.

2024080110225420240802110326

– AUF har alltid vært den tydeligste stemmen i likestillingskampen. Vi må være like tydelige på utfordringene som unge gutter opplever, sier AUF-leder Astrid Hoem.

Torsdag åpner hun ungdomsorganisasjonens sommerleir på Utøya, hvor det er ventet rundt 1.000 deltakere. Et av årets temaer er hvordan AUF skal vinne tilbake gutta.

Kun sju prosent av menn under 25 år stemte på Arbeiderpartiet ved siste valg, viser tall fra velgerundersøkelsen til SSB. Nesten seks av ti stemte på enten Høyre eller Frp.

De to borgerlige partiene gjorde det dessuten klart best i fjorårets skolevalg og skapte langt større engasjement på Tiktok i valgkampen enn de andre ungdomspartiene.

Færre muligheter for unge

AUF må tørre å ta plass i debatten, mener Hoem.

– Nå er også AUF på Tiktok og får stadig flere følgere, men det handler ikke bare om Tiktok. Det handler om at mange unge nå kan bli den første generasjonen som har færre muligheter enn foreldregenerasjonen, sier Hoem og fortsetter:

– AUF og Ap må være tett på problemene de opplever, og ikke minst komme med løsninger – enten det handler om at unge ikke kommer inn på boligmarkedet, eller at skolene er for fulle av press og stress.

Hoem kommer samtidig med et stikk mot de borgerlige partienes sosiale medier-strategi:

– De er som life coacher på Tiktok. De framstiller det som at det bare er om å gjøre å jobbe hardt nok for å ha råd til bolig eller læreplass. Men det er et politisk ansvar å sørge for at vi alle har mulighetene til å få det til. Det politiske ansvaret tar ikke de.

14 år på sommerleir

Hoem sier hun har tro på at Arbeiderpartiet vil prioritere de unge fremover. Selv sitter hun i programkomiteen som skal meisle ut et nytt partiprogram for neste stortingsperiode.

– Jeg føler et veldig håp om forandring fremover. Det er blitt sagt at sosialdemokratiet i Europa er dødt for de unge, men vi ser det motsatte i Storbritannia og Frankrike. Og alle som har vært lenger enn ett minutt på Tiktok, ser at Trump er mindre populær enn Harris.

– Det er endring på gang, og vi må sørge for at det treffer unge også her i Norge, sier Hoem.

Når hun åpner årets sommerleir på torsdag, blir det siste gang som AUF-leder. Hoem varslet tidligere i år at hun går av på landsmøtet i oktober etter fire år i sjefsstolen.

– Det er litt vemodig. Jeg var på min første sommerleir i 2010 og har vært aktiv i AUF halve livet mitt. Så det blir rart, sier Hoem.

– Har du noen råd til Ap-ledelsen før du gir deg?

– Det er det samme rådet jeg alltid har: lytt til AUF. Vi får som regel rett til slutt likevel.

(©NTB)

andreas.lof@ntb.no

Ansvarlig redaktør:
Eva Ler Nilsen
Redaksjonssjef:
Michael Brøndbo

Nettredaktør:
Knut A. Nygaard
Utviklingsredaktør:
Vidar Eriksen
Utgiver:
Fagforbundet
Kontakt redaksjonen:
tips@ignore-fagbladet.no
Annonser:
Salgsfabrikken
Sosiale medier:
FacebookTwitter
RSS:
RSS-feed
Telefon:
23 06 40 00
Adresse:
Møllergata 10, 0179 Oslo
Fagbladet er medlem av Fagpressen og redigeres etter: RedaktørplakatenVær Varsom-plakatenEtiske husregler Les også: Fagbladets personvernpolicy