SJOKK: Svenske journalisters avdekking av systematisk juks på utenlandske medisinutdanninger har skapt bølger i helsemiljøet.
Colourbox
marte.bjerke@fagbladet.no
Under velkomstseremonien til medisinutdanningen i Riga får den svenske studenten utlevert en minnepinne. På den ligger tidligere eksamensoppgaver. Oppgavene er identiske med dem han snart skal få på utdanningen. Innholdet på minnepinnen blir systematisert av en rekke studenter. Den anonyme kilden hevder at det er mulig å ta seg gjennom hele legeutdanningen uten å kjenne til pensum, men ved å pugge svar.
Se dokumentaren her.
Medisinstudentene Aftonbladet har snakka med forteller at de på papiret skal ha hatt masse praksis, mens de i virkeligheten knapt har vært inne på et sykehus. En av studentene illustrerer bristen i utdanningen med en medstudent som etter fem års legeutdanning ikke vet hva ibuprofen er, det viktigste virkestoffet i Ibux.
Mot slutten av dokumentaren tar en av Aftonbladets journalister en digital opptaksprøve til en legeutdanning i Polen. Det sensoren på skjermen ikke vet er at det sitter en annen journalist i samme rom og googler seg fram til alle svarene. Journalisten kommer inn på medisinutdanningen.
Populære også blant norske studenter
Det er ikke uvanlig at svenske medisinstudenter kommer til Norge i feriene for å jobbe som vikarer. De internasjonale utdanningene krever ofte skolepenger, noe som gjør det ekstra attraktivt å jobbe i Norge der lønnsnivået ligger høyere enn i Sverige.
Aftonbladet konsentrerer seg hovedsakelig om utdanninger i Litauen, Latvia, Polen og Tsjekkia. Universitetene her er populære også blant norske medisinstudenter. Fagbladet har snakka med en norsk student som har bakgrunn fra et av universitetene som omtales i Aftonbladets dokumentar. Hen hevder at fusket ikke er avgrenset til kun disse universitetene og heller ikke til kun svenske studenter.
Mange norske leger har studert i Øst-Europa
Tall Fagbladet har fått fra Lånekassen viser at det nå studerer 2517 norske medisinstudenter ved ulike universiteter i Øst-Europa. Nærmere 6000 norske leger som jobber i sykehus og kommunehelsetjeneste har tatt utdanningen sin ved østeuropeiske universiteter, ifølge tall fra Den norske legeforening. På grunn av EØS-avtalen stilles ikke tilleggskrav når en lege med utdanning fra Øst-Europa søker om norsk autorisasjon.
Medisinstudentforeningen: – Ikke så utbredt som det gis inntrykk av
I Norsk medisinstudentforening ser de alvorlig på det som kommer fram i Aftonbladets dokumentar.
– Fusk under medisinstudiet er et alvorlig brudd, og noe vi tar høyst alvorlig. Norsk medisinstudentforening tar selvfølgelig stor avstand fra alle former for fusk, skriver leder Erlend Sæther i en e-post til Fagbladet.
– Vår erfaring er riktignok at fusk er noe universitetene slår hardt ned på, og ikke på langt nær er så utbredt som man kan få inntrykk av gjennom dokumentaren.
IKKE SÅ UTBREDT: – Vårt inntrykk er at fusk forekommer i svært liten grad, og at det er vanskelig, nesten umulig, å fuske seg gjennom alle seks årene med medisinstudier, sier Erlend Sæther i Norsk medisinstudentforening.
Ole Wanvik Haugen
– I hvilken grad er du bekymra for at leger eller medisinstudenter som har juksa seg gjennom deler eller hele utdanningen jobber i norsk helsevesen?
– Fusk er dessverre noe som kan foregå overalt, både i utlandet og Norge. Om noen studenter har jukset seg gjennom et medisinstudium, og nå jobber som lege, er det selvfølgelig svært alvorlig. Enkelttilfeller med fusk under studiet kan vi nok dessverre aldri helt utelukke. Men vårt absolutte inntrykk er at fusk forekommer i svært liten grad, og at det er vanskelig, nesten umulig, å fuske seg gjennom alle seks årene med medisinstudier, skriver Sæther.
Medisinstudentforeningen har ikke fått bekymringsmeldinger om studenter som har bakgrunn fra østeuropeiske universiteter.
– Vårt inntrykk er at studiene i Øst-Europa er svært faglig krevende og forbereder studenter godt til å bli leger. I tillegg jobber vi i Medisinstudentforeningen med å forberede studentene på arbeidslivet i Norge gjennom muligheter for kurs og hospitering i det norske helsesystemet.
Svensk medisinstudentforening: – Bra temaet løftes
Studentavdelingen til Sveriges läkarförbund har fått mange henvendelser fra sine medlemmer etter avsløringene i Aftonbladet.
MANGE KJENNER SEG IKKE IGJEN: Sveriges läkarförbund Student har fått mange henvendelser fra medlemmer som ikke kjenner seg igjen i dokumentaren, forteller leder Martin Macek.
Pressefoto
– Majoriteten av disse kjenner seg ikke igjen i det som dokumenteres, sier leder Martin Macek til Fagbladet på telefon fra Sverige.
Han minner om at det at noen jukser betyr ikke at alle jukser, men understreker samtidig at forbundet ser alvorlig på det som kommer fram:
– Vi ser alle alvorlig på avsløringene om juks og synes det er bra at temaet løftes. Fusk må alltid tas på alvor.
Utdanningsministeren vil utfordre EU-kommisjonen
Diskusjonen om opplysningene som kommer fram i dokumentaren har nådd til høyeste hold i Sverige. Den svenske utdanningsministeren Mats Persson fra Liberalerna har reagert kraftig, og sier til Aftonbladet at han vil ha EU-kommisjonen på banen: «Vi fokuserer på to spor: Dels å sette press på landene, og dels å stille spørsmål til EU-kommisjonen. Vi kommer ikke til å slippe dette fra svensk side. Det handler om at skattebetalerne skal få en god omsorg,» uttaler han til Aftonbladet.
* Saken er oppdatert: Siste avsnitt er lagt til etter at saken ble publisert.
ARBEIDSLYST: Trond Hågensen har gått glipp av mange år i arbeidslivet på grunn av rusmisbruk. Nå vil han ta igjen det tapte, men aldersgrensa stopper ham.
Jan Kåre Næss
Det er for enkelt for unge å bi erklært arbeidsuføre, mener Frp. Her er Frp- leder Sylvi Listhaug under Arendals-uka.
Leif Martin Kirknes
Eirik Dahl Viggen
FLERE KRAV: For helsepersonell med utdanning gjennomført utenfor EØS består godkjenningsprosessen i Norge av to trinn. Søkeren har tre år på seg til å fullføre norskopplæringen og de andre kravene for godkjenning.
karin svendsen
Jo Straube
Danmarks statsminister Mette Frederiksen lover å bremse økningen i pensjonsalderen.
Liselotte Sabroe/NTB