Her er «sprøytegjengen»
Bak hvert stikk står et helt lag
INNSATSTEAM: (F.v) Fagforbundet-medlemmene Jeanette E. Olsen, Gry Hjort, Ann-Mari Hanstad og Monica Frøhaug jobber til daglig som henholdsvis frikjøpt tillitsvalgt, administrativ medarbeider, sjukepleier og helsefagarbeider. I vår og sommer bidrar de til vaksineringen av befolkningen i Elverum.
Kathrine Geard
Bak hvert stikk i armen står et helt lag av helsearbeidere. På Elverum møtte vi fire av dem som sørger for et effektivt system for massevaksinering.
kathrine.geard@fagbladet.no
– Jeg er utdannet sjukepleier og ble spurt om å delta i vaksineringen ved behov. Derfor skal jeg gjøre innsats et par uker i sommer, sier Jeanette E. Olsen, som ellers er leder av Fagforbundet Elverum og 100 prosent frikjøpt hovedtillitsvalgt i kommunen. Selv om det er en stund siden hun satte sprøyter regner hun med at det skal gå veldig greit.
– Jeg får heldags opplæring og god briefing om hva vi bør være forberedt på.
Fagforeningslederen anslår at 15-20 medlemmer bistår i vaksineringen i kommunen, på ulike måter. Effektiv massevaksinering krever et helt lag.
Kathrine Geard
Klare til innsats
Et digert banner med påskriften «Vaksinehuset» røper hvorfor en jevn strøm av middelaldrende mennesker rusler inn dørene til det som før var et tomt butikklokale. Her på Elverum holder de på med gruppa 55-64 år. Så langt har de rukket å gi minst én vaksinedose til 7180 av rundt 17.500 innbyggere over 18 år. Nå står sommervaksineringen for døra. Kommuneoverlege Knut R. Skulberg har sterkt oppfordret folk til å la stikket i armen få førsteprioritet. Det er umulig å tilpasse vaksineprogrammet til alles ferieplaner.
– Vi håper elverumsingene er fleksible i sommer, og kommer når de har time for vaksinering, sier Skulberg til kommunens nettside.
På Vaksinehuset blir folk tatt imot av helsearbeidere og andre kommuneansatte, frivillige og pensjonister. Noen setter sprøytene, andre sørger for at alt flyter sømløst og sikkert gjennom registrering og veiledning av personer, observasjon av vaksinert, og rapportering til det nasjonale vaksinasjonsregisteret SYSVAK.
Godt organisert
Sammen med Olsen møter vi tre Fagforbundet-medlemmer som er klare til innsats gjennom sommeren. Alle har allerede en rekke økter på vaksinehuset bak seg.
– Jeg meldte meg frivillig til å delta på kveld og helg, men ble spurt om jeg kunne være med å dekke ei vaksinelinje hver tredje uke. Det er spennende å gjøre noe annet iblant, sier Ann-Mari Hanstad.
Hun jobber til daglig som sjukepleier i Elverum kommunes innsatsteam med tverrfaglig rehabilitering for hjemmeboende. Men i vår har hun også satt korona-vaksiner hver tredje uke. I sommer blir det mer. Hun skal sette vaksiner i to uker i juli og to uker i august.
– Det er oversiktlig og fint å komme hit. Det er god struktur på det vi gjør, sier hun.
Fem vaksinelinjer
Vaksineringen er organisert slik at de maksimalt har fem linjer. Kommunens avdelinger for familie og helse, pleie, rehabilitering og omsorg har ansvar for bemanningen av to linjer. Apoteket og bedriftshelsetjenesten tar seg av de tre andre. Men begrenset tilgang på vaksinedoser har medført at de ikke har hatt alle vaksinelinjer i gang samtidig, eller kunnet utnytte tilgjengelige ressurser fullt ut. Bemanning har ikke vært noe problem på Elverum. Datasystemet i kommunen inkluderer Vaksinehuset, og ansatte som er registrert som vaksinepersonell der, kan melde seg når ledig vakter blir lagt ut. Så langt har pågangen for å bidra vært større enn behovet.
Ifølge avdelingsleder ved Vaksinehuset, Ida Ovidie Johnsrud, er de forberedt på å vaksinere 2000 i uka.
– Så får vi se hvor mange doser vi får. Vi har en veldig god gjeng som gjør en fantastisk jobb her, så all ros til dem.
Observatører
Gry Hjort er ikke helsearbeider. Hun utfører normalt administrative og merkantile arbeidsoppgaver på kommunens helsehus. For tida har hun ansvar for smittevernutstyret. Hun meldte seg til vaksinetjeneste og har fått god opplæring. På Vaksinehuset tar hun seg av registrering og observasjon.
– Vi følger med på at det går bra med alle som har fått vaksine.
Det kan blant annet forekomme allergiske reaksjoner. Derfor anbefaler folk å bli værende i 30 minutter etter injeksjonen, de i høyrisikogrupper bør bli en time. I starten, da vaksinemottakerne var eldre, var det større behov for hjelp fra observatørene. Og vaksineringen gikk saktere. Nå settes en ny dose hver 2,5 minutt.
– Jeg synes det er fint å være her. Det er en hyggelig avveksling i hverdagen, og sosialt for oss som er glade i å prate, sier Hjort.
Gode tilbakemeldinger
Monica Frøhaug bidrar også som observatør. Hun er til daglig helsefagarbeider i hjemmebasert tjeneste. Hun forteller at de får mye skryt og ingen klager.
– Vi får gode tilbakemeldinger fra dem som kommer hit om at alt flyter så greit. Men det var en kar som gikk kraftig ut i lokalavisa fordi han hadde opplevd ventetid på koronatelefonen. Da jeg snakket med ham her på Vaksinehuset etterpå, angret han fælt på sinnet sitt. For dette var det mest effektive han hadde vært borti, ler Frøhaug.
Fagforeningsleder Olsen forteller at Fagforbundet deltok i prosessen med å finne folk og organisere vaksineringen fra første stund. Den andre hovedtillitsvalgte i kommunen, Tom Stensby, tok seg av den biten.