JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Bare to norske sykehus har fremdes eget vaskeri: Derfor tar elleve ansatte fagbrev sammen

Beata Cupidon har jobbet i vaskeriet i 14 år. Nå tar hun og ti kolleger ved Akershus universitetssykehus (Ahus) fagbrev.

Beata Cupidon har jobbet i vaskeriet i 14 år. Nå tar hun og ti kolleger ved Akershus universitetssykehus (Ahus) fagbrev.

Ola Tømmerås

I Norge er det kun to sykehusvaskerier igjen. På dette sykehuset satser de på fagbrev for å unngå at også dette vaskeriet settes ut til private.

2020022610594320230821171436

Beata Cupidon og ti kolleger ved Akershus universitetssykehus (Ahus) tar fagbrev. Det høres ikke ut som veldig mange, men er det største antallet kurs­leder Åse Lindal har hørt om.

– De offentlige vaskeriene er små, og det har vært få og stort sett bare individuelle kandidater til fagbrev. Det er første gangen vi har samlet så mange fra én virksomhet på en gang, forteller Lindal.

Hun er opprinnelig høgskoleutdannet husøkonom og har vært med på å bygge opp en rekke internvaskerier.

{f1}

• 13 svar på spørsmål om fagbrev på jobb med full lønn

På den andre siden

Et moderne vaskeri er fylt med maskiner og avansert teknikk som krever sin kunnskap, og det er delt inn i strengt adskilt ren og uren sone. I den urene sonen kommer sykehusets skittentøy inn, mens rent arbeidstøy, sengetøy og håndklær kommer ferdig sortert og bretta – klart for ny bruk – i den rene sonen.

– Jeg har vært på ren side i alle år og kjenner arbeidsoppgavene her, men hva de gjør på den andre siden av veggen, var nytt, forteller Cupidon.

Hun er begeistret over fagbrevbølgen i vaskeriet.

De elleve vaskeriansatte på Ahus har snart vært gjennom første halvår med samlinger og studier. Fagbladet var på besøk under siste samling før jul. På timeplanen står rulleprosessen på ren side av vaskeriet.

Med norskkurset i lomma er renholder Tirhas (43) ett hakk nærmere drømmen om fagbrev

Skal kunne bygge vaskeri

– Det er viktig at ansatte forstår hele vaskeriet og ikke bare sin egen oppgave og hvordan maskinen de jobber med fungerer. Det gir stolthet og engasjerte ansatte. Etter at de har tatt fagbrevet, skal de i prinsippet kunne bygge sitt eget vaskeri, sier Åse Lindal.

På omvisning gjennom vaskeriet på Ahus møter vi Krishna Shrestha. Han jobber på sitt 24. år som vaskeriarbeider.

– Jeg hadde aldri hørt om at vi kunne ta fagbrev, ikke før vi fikk tilbud om å ta det som gruppe, sier han.

Gjennom årene har han vært med på mange utskiftninger av maskiner og moderniseringer og dertil nye oppgaver. Hele tiden har han lært seg noe nytt i vaskeriet.

– Like fullt. Det er stadig nye ting å lære på kurskveldene, forteller han.

Dette er dei 25 yrka med lågast lønn

Må dokumentere kvalitet

På Ahus går det hele 8500 kilo med sengetøy, legefrakker, håndklær med mer gjennom vaskeriet i underetasjen hver eneste dag. Det frister store private vaskerikjeder til å banke på døra. Det ville vært et lukrativt oppdrag om det settes ut på anbud.

Det er enhetsleder Kay Halvor Berg veldig klar over. Ett vedtak, og så er det over og ut.

I Norge er det kun to sykehusvaskerier igjen, dette på Ahus og på Haukeland sykehus i Bergen. Resten av sykehusene i Norge har satt vaskingen ut til private leverandører.

– Det er lett å sette tjenesten ut på anbud. Derfor kan vi aldri slurve. Vi må levere topp kvalitet hele tiden. Da er det viktig å ha ansatte med kunnskap, men også viktig å kunne dokumentere at vi har det, sier Berg.

Her er snittlønna i 350 yrker

Lære opp folka sine

Fagbrevet organiseres gjennom K2 Kompetanse med midler fra Kompetansenorge, og deltakerne får dekket deler av egenandelen gjennom Fagforbundet.

Universitetslektor Ellen Nygard på Handelshøyskolen ved Oslo Met har vært engasjert i vaskeriansattes arbeid i mange år. Denne høsten har hun en ettermiddag i uken vært kursleder på Ahus sammen med Åse Lindal.

– Vi brenner for at fagkunnskapen overføres til kursdeltakerne på en slik måte at de selv er nytteverdien av den og omsetter den i praktisk handling, sier hun.

Dette er vaskeriet på Ahus

• 31 stillinger. Rundt 50 ansatte, inklusiv tilkallingsvakter.

• Vasker 8500 kilo tøy hver eneste dag.

• Betjener et sykehus for 520.000 innbyggere.

Ansvarlig redaktør:
Eva Ler Nilsen
Redaksjonssjef:
Michael Brøndbo

Nettredaktør:
Knut A. Nygaard
Utviklingsredaktør:
Vidar Eriksen
Utgiver:
Fagforbundet
Kontakt redaksjonen:
tips@ignore-fagbladet.no
Annonser:
Salgsfabrikken
Sosiale medier:
FacebookTwitter
RSS:
RSS-feed
Telefon:
23 06 40 00
Adresse:
Møllergata 10, 0179 Oslo
Fagbladet er medlem av Fagpressen og redigeres etter: RedaktørplakatenVær Varsom-plakatenEtiske husregler Les også: Fagbladets personvernpolicy