Livsglede på sykehjemmet
Barnehagen på julebesøk: Her får oldemor en god klem
KJÆRLIGHET: Ane Drabløs er oldemor til Ane som liker å gi bort gode klemmer.
Øystein Torheim
Hver eneste fredag året rundt drar barnehagen i Selje på besøk til beboerne på Seljetunet. I dag skal de pynte juletreet og lage lenker.
ingeborg.rangul@fagbladet.no
I vannrett sludd rusler en gruppe barn fra Selje barnehage ut gjennom porten, over fotballbanen og langs veien for å komme seg i varmen på Seljetunet.
Fagarbeider Hishyar Abdulkarim, pedagogisk leder Malin Arvidsson og pedagogisk leder Helga Helgesen Rutledal har ansvaret på dagens utflukt.
Før utflukten starter, er det morgenmøte. Noen barn fra hver avdeling skal av gårde og går gjennom programmet for turen. Trafikksikkerhet er viktig, og da må det gjentas hvordan alle må oppføre seg når de skal krysse veien og hvilke trafikkskilt de kommer til å møte.
KLÆR ETTER VÆR: Uansett vær går gjengen fra Selje barnehage i Stad på besøk til Seljetunet hver eneste fredag. Helga Helgesen Rutledal, pedagogisk leder i front, Malin Arvidsson, pedagogisk leder i midten og Hishyar Abdulkarim, fagarbeider bakerst.
Øystein Torheim
Skaper liv og røre
I første etasje sitter Ingerd Brunvoll Aarsheim og tar dem imot. Hun får en god klem av oldebarnet Sebastian.
– Jeg venter på at de skal komme hver fredag. De skaper slik liv og røre, sier hun.
Inn i heisen og i andre etasje er det Alma Sørpoll som venter spent. På rullatoren henger det diverse perlede kjeder som hun har fått i gave.
– Jeg kjenner meg ung igjen, og de gir så gode klemmer, smiler hun.
STORTRIVES: Hver eneste fredag sitter Alma Sørpoll klar i andre etasje rett utenfor heisen og tar imot gjengen som kommer fra Selge barnehage. Ekspert på å lage julelenker og spille spill.
Øystein Torheim
• Dette er på topp på ønskelisten til folk i Norge
Barnehagen startet opp med å besøke beboerne på Seljetunet i 2018, og fra januar 2022 var de en livsglede-barnehage, et prosjekt eid av Livsglede for Eldre, som jobber for at alle eldre skal ha en god og meningsfull hverdag.
Målet er å skape glade og meningsfulle dager for eldre i nærmiljø ved å dra på besøk til sykehjem, omsorgsboliger eller dagsentre og gjøre felles aktiviteter sammen.
– Vi har alltid vært på besøk på Seljetunet, men gjerne i forbindelse med høytider. Så formaliserte vi besøkene og nå er vi på tur til Seljetunet hver eneste fredag, forklarer Helga Helgesen Rutledal, pedagogisk leder.
WOW: Nikita, Espen, Eiril og Ane ser på den lange julelenka som pedagogisk leder Helga Rutledal holder opp. I sofaen sitter to trofaste deltakere på fredagsbesøket, Alma Sørpoll og Ingerd Brunvoll Aarsheim og Ane Drabløs i rullestolen.
Øystein Torheim
For det er nøkkelen bak et vellykket prosjekt, mener de i Selje barnehage. Fast dag og tid og ikke hoppe over noen ganger fordi været er fint og strandtur frister. I tillegg er prosjektet med å være livsglede-barnehage diskutert med de ansatte, slik at dette er noe alle er enige i å være med på.
I starten måtte de prøve seg fram, og usikkerheten lå i hva forventningene var. Skulle de lage noe, framføre noe, bare stå der?
– Det var en del spørsmål og en forandring i hverdagen. Det gikk seg til ganske raskt, siden vi så hvor mye det betød for beboerne. Det er ikke så mye som skal til for å glede dem. Noen ganger synger vi, andre ganger lager vi noe. Vi lager litt liv og røre, og besøkene gir både barna og beboerne gode opplevelser, fortsetter hun.
JULEPYNT: Nikita har laget lang julelenke som skal på treet
Øystein Torheim
• Her koser Bjørg (85) med den kunstige katten: – Gir lykkehormoner
Som barn var Rutledal ofte på besøk på sjukeheimen sammen med sin mor. Hun mener at gode opplevelser og erfaringer fra barndommen er med på å forme handlinger og verdier som voksen.
– Barna i Selje barnehage blir kjent med eldre, dette skaper relasjoner og de blir trygge, og det blir naturlig for dem å omgås eldre og oppleve det som meningsfullt.
Egen idebank
De ansatte har laget seg en idebank med aktiviteter som fungerer og livsgleder seg med spill, blokker og fargestifter i og bøker.
– Vi gjør litt større prosjekt av og til, men mest gjør vi enkle ting som å spille spill. Vi gjør ofte det samme flere ganger, når vi ser at det fenger og skaper gode samspillsituasjoner og samtaler. Vi har holdt på med veving som vi skal sy sammen til et kunstverk til slutt, forteller Rutledal.
STOLT: Sebastian har laget julelenke som skal på treet.¨
Øystein Torheim
– Det er mest de enkle tingene som får i gang praten. Barna går også gjerne fast til «sin». Ungene liker å være med til Seljetunet, selv om ikke alle liker veien dit. Vi går jo i alle slags vær, ler hun.
Rutledal og styrer i barnehagen Heidi Løvold mener at uansett er det viktigste å bestemme seg for at dette er noe man vil gjøre, begynne en plass og ta tiden til hjelp og ikke gjøre det for komplisert.
– Som styrer ser jeg at vi trenger ildsjeler i personalgruppa som er med og drar lasset. Det kan av og til være en utfordring med tanke på perioder med sykdom i personalgruppa, men vi får det alltid til.
Barnehagen har holdt på i fem år og har blitt godt kjent med de som bor på Seljetunet og blitt glad i dem.
– Vi har opplevd å komme til sjukeheimen og få den triste beskjeden om at noen har gått bort. Når noen mangler, går det selvsagt inn på oss. Vi hadde nok ikke tenkt over hvor tøft akkurat dette ville bli da vi satte i gang. Det er alltid trist å miste relasjoner, sier Løvold.
Et fantastisk opplegg
Hjelpepleier Nina Træet og helsefagarbeider Unni Otneim forteller at de synes opplegget er helt fantastisk.
– Beboerne sitter og venter på dem på fredagene. Under koronaen kom de og hilste på gjennom vinduet, sier Træet.
– Mange av barna har oldeforeldre på Seljetunet også, sier Otneim og peker på Ane og Ane som har funnet hverandre.
Tross turning og løpekonkurranser og masse som ikke har noe med juletrepynting å gjøre, kommer kuler på plass og lange lenker i rødt og grønt glanspapir.
JULEPYNTING: Fagarbeider Hishyar Abdulkarim og Eiril pynter treet.
Øystein Torheim
Klemmer gis, klærne skal på og turen avsluttes med å løpe over fotballbanen – i vannrett sludd.