JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Barnevernet sliter med å holde på ansatte. Her er deres beskjed til Toppe

HVA NÅ? Kjersti Toppe noterte flittig da hun inviterte til møte om barnevernet.

HVA NÅ? Kjersti Toppe noterte flittig da hun inviterte til møte om barnevernet.

Hanna Skotheim

Fire av ti vil lete etter ny jobb det neste året. Lav lønn, høyt arbeidspress og «praksisjokk» er blant årsakene. Så hva er løsningen?

2022112513095020221125130949

hanna@lomedia.no

marte.bjerke@fagbladet.no

– Flere rapporter har vist at turnover i barnevernet er et problem. Nå må vi vite mer om hva vi som myndigheter kan gjøre, hva kommunene kan gjøre og hva arbeidsplassene kan gjøre, for å hindre at de som jobber i barnevernet slutter for tidlig.

Beskjeden var tydelig fra barne- og familieminister Kjersti Toppe (Sp) da hun inviterte til innspillsmøte om turnoveren i barnevernet tirsdag 22. november.

Blant de inviterte var ledere i barnevernstjenester og barnevernsinstitusjoner, Landsforeningen for barnevernsbarn, utdanningsinstitusjoner, kommuneledelsen, Helsetilsynet og ulike fagforeninger.

Hva må til?

Tre ledere fra den kommunale barnevernstjenesten var først ut med å komme med sine innspill til statsråden.

De kjente seg alle igjen i det som kommer fram i rapporten fra Barne-, ungdoms- og familiedirektoratet (Bufdir): At høyt arbeidspress, psykisk belastning og lav lønn er de mest sentrale årsakene til at folk slutter i barnevernet.

Av statsråden ønsket de seg:

• Økonomisk stabilitet

• Gode fagmiljøer også utenfor de store kommunene

• Kompensasjon for videreutdanning

• Gjøre noe med omtalen av barnevernet i media og snakke opp alt det positive de ansatte gjør i barnevernet.

Fagforbundet bekymret for de ansatte

Fagforbundets Iren Luther er bekymret for de ansatte i barnevernet.

– Vi har lenge visst at turnoveren er høy, høyere enn i andre sektorer. Våre medlemmer forteller oss at de er glade i jobben sin og at den oppleves som meningsfylt. Men rammebetingelsene for yrkesutøvelsen er unødvendig stramme, og gir ikke alltid rom for den faglige kvaliteten som er nødvendig for å innfri samfunnsoppdraget, sier Iren Luther, som er leder for Yrkesseksjon helse og sosial i Fagforbundet.

BEKYMRET FOR BARNEVERNSANSATTE: Iren Luther i Fagforbundet.

BEKYMRET FOR BARNEVERNSANSATTE: Iren Luther i Fagforbundet.

Marte Bjerke

Tilbakemeldingene forbundet får fra medlemmer i barnevernet er at de opplever et svært høyt arbeidspress. Mange opplever å stå alene uten tilstrekkelig veiledning og støtte fra leder, og yrket ses på som krevende, med risiko for trusler og vold. I institusjonsbarnevernet har den såkalte Avbyråkratiserings- og effektiviseringsreformen (ABE-reformen) satt sine spor.

– Sammenhengen man har satt mellom inntektskrav og bevilgninger til drift fører til at myndighetene mener det er lavere aktivitet i institusjonsbarnevernet. Våre medlemmer kjenner seg ikke igjen i dette, forteller Luther.

Fagforbundet skisserer flere tiltak for å bedre situasjonen for de barnevernsansatte: Bedre ledelse, en tillitsreform, tilstrekkelig og forutsigbar finansiering og høyere lønn, er noen av dem.

Viktig med god ledelse

I barnevernstjenesten i Time kommune har de bevisst jobbet med å få ned antall saker per ansatt. Det har frigjort mer tid til å jobbe med fag og kompetanseheving i tjenesten, opplyste barnevernsleder Marie Therese Thesen.

HAR FRIGJORT TID: Marie Therese Thesen, barnevernsleder i Time kommune.

HAR FRIGJORT TID: Marie Therese Thesen, barnevernsleder i Time kommune.

Hanna Skotheim

Lite støtte fra ledelsen er blant årsakene til at flere slutter i barnevernet, ifølge rapporten fra Bufdir.

Alle de tre lederne fra det kommunale barnevernet trakk fram hvor viktig det er med god ledelse. Men for å klare å være gode ledere, trengs det kompetanseheving, støtte fra blant annet kommunen og politikere og god økonomi, sa de.

Det ble også snakket en del om hvor viktig det er å identifisere hva kjerneoppgavene til barnevernet er og hva eventuelle andre instanser kan ta seg av.

Ellen Fisher fra barnevernstjenesten i Tønsberg kommune er stolt av hvor mye de har jobbet med forebygging og tidlig innsats og hvor viktig det er for å ivareta kjerneoppgavene til barnevernet.

– Ved å være tidlig ute i barnehagen og skolen kan vi sluse familier og barn til rett instans. Det kan bidra til at barnevernet får færre meldinger og mer tid til å prioritere de som virkelig trenger barnevernet, sier Fisher.

Hun opplever at hennes ansatte har en overkommelig arbeidsmengde til det de er satt til å gjøre. Måten de organiserer seg på er årsaken til det, understreker hun.

– Vi har ekstern og intern veiledning, de ansatte har muligheten til å ventilere hvis det trengs, og så er vi opptatt av å få de ansatte ut av kontoret og skape gode minner sammen.

FOREBYGGING OG TIDLIG INNSATS: Ellen Fisher, barnevernleder i Tønsberg kommune.

FOREBYGGING OG TIDLIG INNSATS: Ellen Fisher, barnevernleder i Tønsberg kommune.

Hanna Skotheim

Færre søkere

Rune Midtgård, divisjonsdirektør i Humana Norge, mener konklusjonen i rapporten er tydelig på hvor viktig det er med god ledelse for å bidra til et godt arbeidsmiljø og lav turnover.

Nettopp derfor har de i Humana Norge en såkalt «exit»-undersøkelse hvor de ber alle ansatte som slutter om å oppgi årsaken. På den måten får de en bedre forståelse av hvorfor ansatte slutter.

INNSPILL FRA INSTITUSJONSLEDERE: Tone Hege Brekke Uppstad, områdeleder ved Frelsesarmeens Barne- og familievern, Rune Midtgård, divisjonsdirektøren i Humana Norge og Monica Agovic-Nordaas, enhetsleder ved Grøtterud ungdomshjem, ga alle innspill på møtet med Kjersti Toppe.

INNSPILL FRA INSTITUSJONSLEDERE: Tone Hege Brekke Uppstad, områdeleder ved Frelsesarmeens Barne- og familievern, Rune Midtgård, divisjonsdirektøren i Humana Norge og Monica Agovic-Nordaas, enhetsleder ved Grøtterud ungdomshjem, ga alle innspill på møtet med Kjersti Toppe.

Hanna Skotheim

Midtgård forteller også at de har flere medarbeiderundersøkelser og tilfredshetsundersøkelser i løpet av året, og at de i løpet av de siste 15 månedene har satsa mye på ledere og opplæring av dem.

Både Midtgård og Monica Agovic-Nordaas, enhetsleder ved Grøtterud ungdomshjem, forteller at de opplever færre søkere til stillinger enn før. Det mener de kan ha noe å gjøre med kompetansekravene i institusjonene.

– Vi har foreløpig ikke sett noe særlig til turnoveren, men vi kjemper om å få den kvalifiserte arbeidskraften, sier Agovic-Nordaas.

Ansvarlig redaktør:
Eva Ler Nilsen
Redaksjonssjef:
Michael Brøndbo

Nettredaktør:
Knut A. Nygaard
Utviklingsredaktør:
Vidar Eriksen
Utgiver:
Fagforbundet
Kontakt redaksjonen:
tips@ignore-fagbladet.no
Annonser:
Salgsfabrikken
Sosiale medier:
FacebookTwitter
RSS:
RSS-feed
Telefon:
23 06 40 00
Adresse:
Møllergata 10, 0179 Oslo
Fagbladet er medlem av Fagpressen og redigeres etter: RedaktørplakatenVær Varsom-plakatenEtiske husregler Les også: Fagbladets personvernpolicy