JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Beholdt jobbene etter godt fagforeningsarbeid i Grue

OPPSIGELSENE STOPPET: Oppsigelsesvarslene i Grue ble trukket tilbake etter iherdig jobb av blant andre Camilla S. Karlsen i Fagforbundet Hedmark (foran). Vi er glade for at vi fortsatt har jobb, sier fra. v. Heide Bauer, plasstillitsvalgt Else Marit Gjedtjernet og Faria Ibrahim.

OPPSIGELSENE STOPPET: Oppsigelsesvarslene i Grue ble trukket tilbake etter iherdig jobb av blant andre Camilla S. Karlsen i Fagforbundet Hedmark (foran). Vi er glade for at vi fortsatt har jobb, sier fra. v. Heide Bauer, plasstillitsvalgt Else Marit Gjedtjernet og Faria Ibrahim.

Per Flakstad

Gleden er stor blant de ansatte i Hedmarkskommunen Grue som var varslet om at de kunne bli oppsagt. Alle beholder jobbene sine og kan se sommeren lyst i møte.

2015062512000020230821171436

per.flakstad@fagbladet.no

– Tårene begynte å trille da sjefen min ringte og sa at alle varsler om oppsigelser var trukket tilbake, forteller Faria Ibrahim. Jeg tror jeg sa masse, men er ikke i stand til å huske ett ord av det jeg sa. Så glad ble jeg, fortsetter hun.

– Jeg hoppet i sofaen hjemme da en SMS tikket inn. Jeg husker at jeg ropte «yess! Vi klarte det» ut i lufta, forteller Heide Marie Bauer.

Begge har jobbet 14 år i Grue, og er to av rundt 60 ansatte som 19. mai fikk varsel om mulig oppsigelse.

Kom som et sjokk

– Det hadde gått rykter og vært snakket om oppsigelser i lang tid. Likevel kom brevet som et sjokk, forteller Faria og Heide.

– Det er ikke lett å sette ord på fortvilelsen vi følte akkurat der og da. Utsiktene til å få en annen jobb var små, og framtida vår så ikke akkurat lys ut, forteller de.

– Jeg begynte å tenke på om jeg kanskje måtte flytte, selv om jeg liker meg i Grue og er godt etablert her, sier Faria.

Viktig fagligpolitisk arbeid

Siden hovedtillitsvalgt er langtidssykmeldt, aksepterte kommunen at Camilla S. Karlsen, som er 2. nestleder i Fagforbundet Hedmark, kunne representere de ansatte.

– Vi begynte å jobbe både politisk og administrativt, forteller hun. – Alle som hadde fått oppsigelsesvarsel skulle inn til kartleggingssamtaler, og vi snakket med hver eneste av dem og fulgte dem til samtalene. I tillegg hadde vi et veldig godt samarbeid med kompetansesenteret for Østlandet og med omstillingsenheten i Fagforbundet sentralt.

– Vi hadde også et stort fagligpolitisk møte der vi diskuterte hvordan oppsigelser kunne unngås, forteller hun.

Tallknuser

Blant annet undersøkte siviløkonom og rådgiver Bjørn Kristian Rudaa i Fagforbundet økonomien i Grue, og skrev et notat som viste at lønnsutgiftene reelt sett var gått ned uten oppsigelser, og at dette ville slå inn med full helårseffekt i løpet av året. Ifølge notatet burde kommunen klare å håndtere den økonomiske ubalansen uten oppsigelser, men gjennom naturlig avgang og med mindre bruk av innleide vikarer.

– Dette materialet tok vi med til Grue Arbeiderparti, som ønsket å samarbeide med oss og ta saken videre politisk, forteller Karlsen.

– Uheldig å skremme ansatte

I slutten av mai sendte hun et brev til rådmannen der hun ba om en oversikt over antall årsverk som sluttet i Grue i 2014, forventet naturlig avgang i 2015 og en oversikt over vikarbruk. Svaret viste at kommunen hadde en naturlig turnover på 16 årsverk, og at en restriktiv ansettelsespolitikk ville spare Grue for ca. 10 millioner kroner i årlige lønnsutgifter. I tillegg påviste Rudaa at kommunen kunne spare mye på å redusere såkalt variabel lønn, det vil si lønn og honorarer til vikarer og konsulenter.

Grue Arbeiderparti sendte også et brev til ordføreren der de ba om at oppsigelsene ble stanset.

– Jeg stilte spørsmål i formannskapet ved at det var sendt varsel til så mange som 60, og fikk til svar at det måtte være et godt utvalg å ta av når de skulle i gang med kartlegging av kompetanse, tjenestetid og sosiale hensyn. Men vi i Arbeiderpartiet synes det var unødvendig å skremme opp så mange ansatte og deres familier på denne måten, sier gruppelederen i Grue Ap og tidligere ordfører, Herdis Bragelien.

– Som opposisjonspolitiker er jeg veldig glad for at Fagforbundet engasjerte seg. Tallene og faktaene deres ga argumentasjonen vår tyngde, sier hun.

Blant annet var tallene for turnover og variable lønnskostnader noe hun ikke hadde oversikt over tidligere. Derfor mener hun politikerne kan bli enda tydelige i bestillingen til administasjonen når det gjelder økonomisk rapportering på disse områdene.

– Nødvendig prosess

Også rådmann Turid Bjerkestrand er glad for at det ikke blir noen oppsigelser i denne fasen, men understreker overfor Kommunal Rapport at økonomien er vanskelig.

– Det er ingen ønskesituasjon. Men det var nødvendig å gjennomføre drøftingssamtalene med de ansatte for å få kartlagt hver enkelts kompetanse, ansiennitet og sosiale hensyn, sier hun.

En av forutsetningene for å unngå oppsigelser er at 25 ansatte takker ja til å bli omplassert til et annet tjenestested.

– Vi hadde ikke fått til denne omlasseringen uten kartleggingsprosessen i forkant. Det hadde i alle fall blitt veldig uryddig, sier rådmannen til Kommunal Rapport.

– Viktig bidrag fra Fagforbundet

Om morgenen, tirsdag 16. juni, ble alle varsler om oppsigelse trukket tilbake.

Camilla S. Karlsen er ikke i tvil om at det grunnslagsmaterialet som Fagforbundet skaffet og presset fra forbundet og det lokale Arbeiderpartiet i fellesskap var et viktig bidrag for å stanse oppsigelsene.

Hun er glad for at alle varsler er trukket tilbake, men samtidig kritisk til måten kommunen har håndtert saken på.

– Hvis det var nødvendig å kartlegge de ansattes kompetanse, ansiennitet og sosiale hensyn, så kunne det har vært gjennomført uten et oppsigelsesvarsel som gjorde de ansatte både redde, frustrerte og forbannet, sier hun.

Plasstillitsvalgt Else Marit Gjedtjernet bekrefter at oppsigelsesvarselet førte til mye uro på arbeidsplassene, og at det gikk ut over arbeidsmiljøet.

– Mange hadde det veldig tungt noen uker, sier hun.

– Vi er veldig takknemlig for den jobben Fagforbundet og spesielt Camilla har gjort for oss, og glade for at vi fortsatt har jobb. Vi ser lyst på sommeren og framtida, men vi har noen uker bak oss som vi gjerne skulle vært foruten, sier Heide Marie Bauer og Faria Ibrahim.

Som opposisjonspolitiker er jeg veldig glad for at Fagforbundet engasjerte seg. Tallene og faktaene deres ga argumentasjonen vår tyngde.

Herdis Bragelien, leder i Grue Ap

Ansvarlig redaktør:
Eva Ler Nilsen
Redaksjonssjef:
Michael Brøndbo

Nettredaktør:
Knut A. Nygaard
Utviklingsredaktør:
Vidar Eriksen
Utgiver:
Fagforbundet
Kontakt redaksjonen:
tips@ignore-fagbladet.no
Annonser:
Salgsfabrikken
Sosiale medier:
FacebookTwitter
RSS:
RSS-feed
Telefon:
23 06 40 00
Adresse:
Møllergata 10, 0179 Oslo
Fagbladet er medlem av Fagpressen og redigeres etter: RedaktørplakatenVær Varsom-plakatenEtiske husregler Les også: Fagbladets personvernpolicy