RÅD: Arild Grande (t.h) diskuterer anbud med arbeidsminister Anniken Hauglie. Fagforbundets leder for seksjon kontor og administrasjon Trond Finstad i midten.
Bjørn A. Grimstad
tips@fagbladet.no
– Jeg er skeptisk til at kommunens kjerneoppgaver settes ut på anbud. Når man setter ut tjenester, mister man kontrollen over hvem som gjør arbeidet. Vi ser at det å gjøre mer i egen regi, gir en positiv effekt. Vi tilbyr kommuner med våre folkevalgte en kokebok for å få til dette, sier stortingsrepresentant Arild Grande fra Arbeiderpartiet.
Grande har ledet APs arbeidsutvalg, ett av tre utvalg som ble nedsatt etter valget i fjor høst. Blant anbefalingene som går ut til partiets mange ordførere landet rundt er å kutte kraftig i anbudsrundene. På denne måten får man også redusert muligheten for at useriøse aktører blir involvert.
Vil ta tilbake kontrollen
Onsdag deltok han i paneldebatten på Fagforbundet og NTL sin konferanse om svart økonomi på Helsfyr i Oslo.Til Fagbladet bekrefter han at Arbeiderpartiet med anbefalingene staker ut en ny linje innen arbeidslivspolitikken.
– Arbeiderpartiet har vært for dårlige til å utforske handlingsrommet innenfor EØS-avtalen. Det har utvalget nå fått i oppdrag å endre på og vi sender en tydelig melding om at dette rommet skal testes ut. Hvis det nå oppstår en direkte konflikt mellom internasjonale avtaler og arbeidstakeres rettigheter, skal det sistnevnte gå foran, sier Grande.
Stortingspolitikeren mener dette temaet er en tydelig politisk skillesak mellom høyre- og venstresiden om hvordan lokalsamfunnene skal utvikles, og anklager regjeringen for å oppmuntre til en usunn konkurranse- og privatiseringspolitikk. Men han innrømmer at også Ap-kommuner også har en vei å gå. Derfor oppmuntrer han egne folkevalgte til å kutte i anbudsrundene.
Trepartssamarbeid i kommunene
– Kommunene setter veldig mye ut på anbud. En del har en bevisstløs holdning til dette og lar være å vurdere handlingsrommet. Samtidig tror jeg mange ønsker å gjøre noe, men at de er oppriktig usikre på hva handlingsrommet faktisk er. Men det finnes også mange politikere, særlig fra høyresiden, som ønsker at mest mulig skal ut på anbud, sier han.
Oppskriften består ifølge Grande å ansette flere i heltidsstillinger, innføre seriøsitetskrav i anbudsrunder og innføre et trepartssamarbeid, som betyr å involvere fagforeningene i prosesser og beslutninger i kommunene.
– Arbeiderpartiets folkevalgte bør gjøre mer for å unngå arbeidslivskriminalitet. Hvis man må sette ut på anbud, bør man også vedta seriøsitetskravet og ikke minst sørge for at kravene er strenge nok og at dette følges opp. Man har dessverre sett at på tross av et godt regelverk, kan man sno seg unna, sier han.
Grande viser til kunnskapssenteret De Facto sin rapport om trepartssamarbeid i kommunene, som ble bestilt av Fagforbundet.
Investeringene øker
Rapporten viser at de tre kommunene Lunner, Sogndalen og Bømlo sparte inn mellom to og seks millioner kroner hver i anbudskostnader gjennom et trepartssamarbeid mellom politikere, administrasjon og fagforeninger.
I følge SSB kjøpte norske kommuner og fylkeskommuner varer og tjenester varer og tjenester for rett under 193 milliarder kroner i 2016, noe som er en økning med 12 prosent fra året før.
Oslo kommune står for en stor del av denne summen, da de kjøper inn for rundt 26 milliarder årlig. Byrådsleder Raymond Johansen (Ap) presenterte onsdag Oslomodellen, som nylig ble tatt i bruk for første gang ved byggestart av Løren skole, hvor prislappen er på 200 millioner kroner.
– Svart arbeid er svært konkurransevridende og tapper samfunnet for store ressurser. Men bruker vi anbudskriteriene ved å stille tydelige krav til leverandørene, gir det oss mulighet til å styre samfunnet i en annen retning, sier han.
(Artikkelen fortsetter under bildet)
BESØK: – Vi har allerede hatt en rekke Arbeiderparti-kommuner som har kommet til oss for å lære.
Bjørn A. Grimstad
– Oslomodellen kan eksporteres
Blant de viktigste kravene Oslo kommune stiller til entreprenørene er at minst 50 prosent er fagarbeidere, at tarifflønn er minimum, lønn mellom oppdrag, faste ansettelsesforhold og ti prosent lærlinger. I tillegg følger en hel del mekanismer som skal gi byggherren innsikt i byggeprosessen. Og på alle oppdrag over 500 000 kroner skal det være maksimum en underleverandør.
På spørsmål fra Fagbladet uttalte Johansen at modellen kan eksporteres til andre kommuner som vil begrense arbeidslivskriminaliteten.
– Vi har allerede hatt en rekke Arbeiderparti-kommuner som har kommet til oss for å lære. Jeg inviterer de øvrige kommunene i Norge om å komme til rådhuset i Oslo. Oslo har store ressurser til å gjennomføre dette og det må gjøres lokale tilpasninger. Men mye av arbeidet er gjort og vi er villige til å dele. Jeg tror modellen kan eksporteres, sier han.
En avgjørelse fra Trygderetten kan få store konsekvenser for Nav.
Kasper Holgersen
GARASJE: Den enkle garasjen tilfredsstiller ikke et eneste HMS-krav, men nå kommer endelig en ny stasjon i Grovfjord. Verneombud Bjørn-Atle Johnsen er i mål etter sju års arbeid for ny stasjon.
Werner Juvik
DELTID: To EU-dommer konkluderer med at det er forskjellsbehandling av deltidsansatte dersom de må jobbe like mye som fulltidsansatte for å utløse tillegg på lønna.
Frøy E. Hamstad
ALVOR: – Den økonomiske situasjonen i Kommune-Norge forverrer seg for hver dag som går, sier styreleder i KS, Gunn Marit Helgesen.
Kathrine Geard
Rødt-politiker Mímir Kristjánsson er klar på at vi kan få et stort pensjonsopprør i Norge med løsningen fra pensjonsforliket.
Jan-Erik Østlie
HJMMEKONTOR: Det er ikke mulig å jobbe som renholder eller butikkmedarbeider fra kjøkkenbenken. (Illustrasjonsfoto).
Thomas Brun / NTB