Bergen kan bli rødgrønt

UTFORDRER MAKTA: Marte Mjøs Persen er Arbeiderpartiets ordførerkandidat, og klar til å ta over ordførerkjedet fra Høyres Trude Drevland om valgvinden blåser mot venstre i Bergen.

UTFORDRER MAKTA: Marte Mjøs Persen er Arbeiderpartiets ordførerkandidat, og klar til å ta over ordførerkjedet fra Høyres Trude Drevland om valgvinden blåser mot venstre i Bergen.

Eivind Senneset

– Vi trenger et systemskifte i byen, er gjennomgangsmelodien hos bergenserne vi treffer på Bybanen. Mye tyder på at de får ønsket sitt oppfylt ved valget på mandag.

2015091211171220150915093640

– Bergenserne skjønner at det står ille til med byen deres. Vi har høy gjeld, skoleforfall, dårlig luftkvalitet og en ideologisk satsing på privatisering.

Mikkel Grüner, ordførerkandidat for SV

Frustrasjonene blant bergenserne har bygget seg opp gjennom mange år. Lenge handlet det om bybanebråk, skoleforfall og helsefarlig luft. Så økte det på med uenighet innad i byrådet og ordførerfadeser på rekke og rad. De siste dagene har kommunens pengebruk på bemanningsforetak fått enda flere til å riste på hodet og ønske seg et systemskifte.

Siden oktober i fjor har BTs målinger vist at de borgerlige vil miste makta etter årets kommunevalg. Også årets skolevalg, som ofte er en god pekepinn om det kommende valgresultatet, viser at oppslutningen om Høyre i Bergen er nesten halvert (-14,8%). Den aller siste BT-målingen (4. september) peker imidlertid i motsatt retning – nå kan Høyre, Frp, Krf og Venstre sammen få et borgerlig flertall i byen mellom de sju fjell.

Klar til å ta makta

Arbeiderpartiets ordførerkandidat, Marte Mjøs Persen, er klar for å ta over kjedet som de siste fire årene har ligget over Høyre-ordfører Trude Drevlands skuldre.

– Hvorfor tror du så mange bergensere ønsker et skifte?

– Det har vært mye kaos i byrådet, rett før sommeren gikk den syvende byråden av. I tillegg har gjelda økt kraftig. Etterslepet for vedlikehold av kommunens bygninger har vært gedigent. Nå er de i gang med oppussing av skoler og barnehager, men det skjedde ikke noe før etter press fra mediene.

– Nå ser velgerne et klart alternativ, ikke minst de 17.000 ansatte i Bergen kommune som nå skal velge sin arbeidsgiver og tjenesteleverandør, sier Mjøs Persen og ramser opp hvilke saker som skal prioriteres om Arbeiderpartiet kommer til makta:

– Vi vil satse på skole, oppvekst, eldreomsorg og miljø, og det vil ikke innebære økt eiendomsskatt for bergenserne. Vi prioriterer innenfor rammene av det vi har, sier Arbeiderpartiets ordførerkandidat.

Kommunal vikartjeneste

Ifølge en fersk rapport fra De Facto brukte Bergen kommune i fjor 76,6 millioner kroner til vikarer i helse- og omsorgssektoren, anslagsvis 200.000 kroner mer per årsverk enn om de brukte egne ansatte, ifølge rapporten.

– Om vi får til en kommunal vikartjeneste er det et Kinderegg. Vi kan bekjempe sosial dumping, minske ufrivillig deltid, og få faste vikarer. Vi vil bruke hver krone i pleie til å investere i våre egne ansatte framfor til profitt til bemanningsbyråene. Å investere i de ansattes kompetanse er det beste vi kan gjøre, sier Mjøs Persen.

– Selv om de mest optimistiske meningsmålingene skulle slå til, vil ikke Ap få flertall alene. Hvem vil dere velge som samarbeidspartnere for å gjennomføre Aps saker?

– Vi er åpne på samarbeid med alle unntatt Høyre og Frp. Vi vil velge samarbeidspartnere som reelt sett vil representere en ny kurs, og som sikrer god økonomisk styring sammen med oss i Arbeiderpartiet.

Ikke posisjoner, men reelt skifte

For SV i Bergen har pilene pekt oppover mesteparten av det siste året, og bergensernes oppslutning om SV har ligget langt over landsgjennomsnittet. Ved siste BT-måling pekte imidlertid pilene nedover, mens ved skolevalget gikk det til værs igjen, og SV fikk over ti prosent av stemmene.

SVs listetopp og ordførerkandidat Mikkel Grüner, er optimistisk foran mandagens valg:

– Bergenserne skjønner at det står ille til med byen deres. Vi har høy gjeld, skoleforfall, dårlig luftkvalitet og en ideologisk satsing på privatisering.

– Høyres effektivitet har gått på bekostning av arbeidstakerne som er under konstant press. Men vi er ikke interessert i byrådsmakt for enhver pris. Det er ikke posisjoner, men et reelt skifte som må til, og Arbeiderpartiet må velge om de vil støtte seg mot høyre eller mot venstre.

– Nå har Arbeiderparitet en historisk mulighet. Velger de å samarbeide mot høyre, med Krf og Venstre, får vi bare kosmetiske endringer. Det er bare samarbeid med SV som vi gi et reelt systemskifte, sier Grüner.

Ansvarlig redaktør:
Eva Ler Nilsen
Redaksjonssjef:
Michael Brøndbo

Nettredaktør:
Knut A. Nygaard
Utgiver:
Fagforbundet
Kontakt redaksjonen:
tips@ignore-fagbladet.no
Telefon:
23 06 40 00
Annonser:
Salgsfabrikken
Sosiale medier:
FacebookTwitter
RSS:
RSS-feed
Besøksadresse:
Keysers gate 15 (4. etasje), Oslo
Postadresse:
Postboks 7003, St. Olavs plass, 0130 Oslo
Fagbladet er medlem av Fagpressen og redigeres etter: RedaktørplakatenVær Varsom-plakatenEtiske husregler Les også: Fagbladets personvernpolicy