JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Bergstø kraftig provosert

PROVOSERT: Onsdag behandler Stortinget forslag fra SVs Kirsti Bergstø om varig kompensasjon for alle med tap over tusen kroner. Hun er provosert over de kraftige utslagene reformen får for enkelte.

PROVOSERT: Onsdag behandler Stortinget forslag fra SVs Kirsti Bergstø om varig kompensasjon for alle med tap over tusen kroner. Hun er provosert over de kraftige utslagene reformen får for enkelte.

Martin Guttormsen Slørdal

Stortingspolitiker Kirsti Bergstø (SV) blir kraftig provosert av at Arbeids- og sosialdepartementet forsvarer inntektstap for uførepensjonister med særaldersgrense.

2015061612000020230821171436

ola.tommeras@fagbladet.no

Hun foreslår varig kompensasjon for alle uføre som taper mer enn tusen kroner på uførereformen. Onsdag blir SV-forslaget behandlet i Stortinget, samtidig som regjeringens forslag om utvidet kompensasjonsordning vedtas.

– Urimelig utslag

Fagbladet.no har omtalt hvordan uførepensjonister med særaldersgrense i flere tilfeller taper det meste av tjenestepensjonen fra den dagen de runder særaldersgrensa. Fagbladet.no har møtt uførepensjonister som mistet mer enn 20 prosent av netto inntekt da de fylte 65 år.

Bergstø mener det er et utilsiktet og urimelig utslag av reformen. Statssekretær Thor Kleppen Sættem (H) i Arbeids- og sosialdepartementet svarer fagbladet.no at utslaget verken er ukjent eller urimelig. Han viser til at yrkesaktive som når særaldersgrensa kommer dårligere ut enn uføre som når særaldersgrensa.

– Det er relevant å sammenligne denne gruppen uføre med personer som når særaldersgrensa uten å ha vært uføre, skriver Thor Kleppen Sættem i en epost til fagbladet.no.

Les også: Etterlyser kraftigere lut mot uførereformen

– Kraftig provoserende

Kirsti Bergstø (SV) mener sammenligningen er helt gal.

– Jeg finner en slik sammenligning kraftig provoserende. Det er forskjell på å bli tvunget ut av arbeidslivet på grunn av sykdom eller skade, og å gå av med tidligpensjon. En ufør kan ikke velge om han eller hun skal være ufør eller ikke, poengterer hun.

Hun reagerer også på størrelsen på tapet av inntekt for enkelte, og mener dette er i strid med Stortingets vedtak om uførereformen i desember 2011.

– Det er vanskelig å håndtere slike inntektstap som vi nå hører om, og det er etter SVs syn en helt utilsiktet konsekvens av reformen, sier hun.

I forslaget som Bergstø legger fram på vegne av SV onsdag, foreslås en varig kompensasjonsordning for alle som taper mer enn tusen kroner i året.

– Det er vanskelig å unngå tap på krona for alle, men en slik kompensasjon vil demme opp for de mest urimelige utslagene, sier hun.

– Grelle utslag

Fagforbundets leder, Mette Nord, deler Bergstøs syn på sammenligningen av yrkesaktive og uføre.

– Det er urimelig å sammenligne disse gruppene. Uføre har ikke mulighet til å påvirke situasjonen sin. De velger ikke selv om de skal bli sjuke, sier hun.

– Vi må være såpass rause at vi gir uføre uttelling for alle åra de har vært i jobb. Utgangspunktet må være at han eller hun som er ufør hadde fortsatt å jobbe dersom denne hadde vært frisk, mener hun.

Mette Nord satt selv som statssekretær i Stoltenberg-regjeringen da uførereformen ble lagt fram og vedtatt av Stortinget.

– Nå ser vi grelle utslag av reformen, og det er nåværende regjerings ansvar å rette opp. Det har ikke vært intensjonen bak reformen at de som ikke kan jobbe skal påføres store inntektstap, fastslår hun.

18.000 av Fagforbundets medlemmer er uføre.

– Vi har jevnig kontakt med departementet og politiske miljø, og fortsetter å følge denne saken nøye, sier Nord.

Departementets vurdering

Slik forklarer Arbeids- og sosialdepartementet at det ikke er urimelig at uføre som når særaldersgrensa, mister tjenestepensjon:

Det er relevant å sammenligne denne gruppen uføre med personer som når særaldersgrensa uten å ha vært uføre. En yrkesaktiv som går av ved særaldersgrensa får bruttoberegnet alderspensjon på 66 prosent av tidligere lønn uten samordningsfordeler. Denne alderspensjonen skattlegges i dag gunstigere enn uføretrygd, men uføre som når særaldersgrensa får en samordningsfordel på et fjerdedels grunnbeløp. Ytelse for en ufør som når særaldersgrensa er derfor høyere før skatt enn pensjonen for yrkesaktive kolleger som går av ved særaldersgrensa. Ifølge departementets utregninger har samordningsfordelen på et fjerdedels grunnbeløp for uføre som når særaldersgrensa, en høyre verdi enn skattefordelen for yrkesaktive som når særaldersgrensa.

127.00 får mindre trygd

• 49.462 uføre vil få inntil 2000 kroner mindre i året etter skatt.

• 18.932 uføre får mellom 2000 og 4000 kroner mindre i året.

• 14.468 uføre får mellom 4000 og 6000 kroner mindre i året.

• 44.342 taper fra 6000 til 24.000 kroner i året. Nesten 30.000 av disse blir delvis kompensert ved en overgangsordning.

Kilde: Skattedirektoratet

Ny uføretrygd

• Uførereformen trådte i kraft 1. januar i år. Den ble vedtatt av Stortinget i desember 2011, men med en forutsetning om at ingen skulle tape på omleggingen.

• Uførepensjon skattlegges nå som vanlig arbeidsinntekt mens ytelsen økes for å kompensere for høyere skatt. Samtidig er reglene for å jobbe ved siden av uførepensjon forenklet.

• Beregninger fra Skattedirektoratet viser at fire av ti (127.000) av landets uførepensjonister taper på endringene.

• Andelen uføre er på 9,3 prosent, etter en nedgang i første kvartal i år.

• Fagforbundet har 18.000 uførepensjonister blant sine medlemmer.

En ufør kan ikke velge om han eller hun skal være ufør.

Kirsti Bergstø, SV

Ansvarlig redaktør:
Eva Ler Nilsen
Redaksjonssjef:
Michael Brøndbo

Nettredaktør:
Knut A. Nygaard
Utviklingsredaktør:
Vidar Eriksen
Utgiver:
Fagforbundet
Kontakt redaksjonen:
tips@ignore-fagbladet.no
Annonser:
Salgsfabrikken
Sosiale medier:
FacebookTwitter
RSS:
RSS-feed
Telefon:
23 06 40 00
Adresse:
Møllergata 10, 0179 Oslo
Fagbladet er medlem av Fagpressen og redigeres etter: RedaktørplakatenVær Varsom-plakatenEtiske husregler Les også: Fagbladets personvernpolicy