Bergstø kraftig provosert

Stortingspolitiker Kirsti Bergstø (SV) blir kraftig provosert av at Arbeids- og sosialdepartementet forsvarer inntektstap for uførepensjonister med særaldersgrense.

PROVOSERT: Onsdag behandler Stortinget forslag fra SVs Kirsti Bergstø om varig kompensasjon for alle med tap over tusen kroner. Hun er provosert over de kraftige utslagene reformen får for enkelte.
PROVOSERT: Onsdag behandler Stortinget forslag fra SVs Kirsti Bergstø om varig kompensasjon for alle med tap over tusen kroner. Hun er provosert over de kraftige utslagene reformen får for enkelte.
Publisert Sist oppdatert

Denne artikkelen er over fem år gammel og kan inneholde utdatert informasjon.

Hun foreslår varig kompensasjon for alle uføre som taper mer enn tusen kroner på uførereformen. Onsdag blir SV-forslaget behandlet i Stortinget, samtidig som regjeringens forslag om utvidet kompensasjonsordning vedtas.

– Urimelig utslag

Fagbladet.no har omtalt hvordan uførepensjonister med særaldersgrense i flere tilfeller taper det meste av tjenestepensjonen fra den dagen de runder særaldersgrensa. Fagbladet.no har møtt uførepensjonister som mistet mer enn 20 prosent av netto inntekt da de fylte 65 år.

Bergstø mener det er et utilsiktet og urimelig utslag av reformen. Statssekretær Thor Kleppen Sættem (H) i Arbeids- og sosialdepartementet svarer fagbladet.no at utslaget verken er ukjent eller urimelig. Han viser til at yrkesaktive som når særaldersgrensa kommer dårligere ut enn uføre som når særaldersgrensa.

– Det er relevant å sammenligne denne gruppen uføre med personer som når særaldersgrensa uten å ha vært uføre, skriver Thor Kleppen Sættem i en epost til fagbladet.no.

Les også: Etterlyser kraftigere lut mot uførereformen

– Kraftig provoserende

Kirsti Bergstø (SV) mener sammenligningen er helt gal.

– Jeg finner en slik sammenligning kraftig provoserende. Det er forskjell på å bli tvunget ut av arbeidslivet på grunn av sykdom eller skade, og å gå av med tidligpensjon. En ufør kan ikke velge om han eller hun skal være ufør eller ikke, poengterer hun.

Hun reagerer også på størrelsen på tapet av inntekt for enkelte, og mener dette er i strid med Stortingets vedtak om uførereformen i desember 2011.

– Det er vanskelig å håndtere slike inntektstap som vi nå hører om, og det er etter SVs syn en helt utilsiktet konsekvens av reformen, sier hun.

I forslaget som Bergstø legger fram på vegne av SV onsdag, foreslås en varig kompensasjonsordning for alle som taper mer enn tusen kroner i året.

– Det er vanskelig å unngå tap på krona for alle, men en slik kompensasjon vil demme opp for de mest urimelige utslagene, sier hun.

– Grelle utslag

Fagforbundets leder, Mette Nord, deler Bergstøs syn på sammenligningen av yrkesaktive og uføre.

– Det er urimelig å sammenligne disse gruppene. Uføre har ikke mulighet til å påvirke situasjonen sin. De velger ikke selv om de skal bli sjuke, sier hun.

– Vi må være såpass rause at vi gir uføre uttelling for alle åra de har vært i jobb. Utgangspunktet må være at han eller hun som er ufør hadde fortsatt å jobbe dersom denne hadde vært frisk, mener hun.

Mette Nord satt selv som statssekretær i Stoltenberg-regjeringen da uførereformen ble lagt fram og vedtatt av Stortinget.

– Nå ser vi grelle utslag av reformen, og det er nåværende regjerings ansvar å rette opp. Det har ikke vært intensjonen bak reformen at de som ikke kan jobbe skal påføres store inntektstap, fastslår hun.

18.000 av Fagforbundets medlemmer er uføre.

– Vi har jevnig kontakt med departementet og politiske miljø, og fortsetter å følge denne saken nøye, sier Nord.

Powered by Labrador CMS