Betaler barnehager for ingenting

TEASER

TEASER

ILLUSTRASJONSFOTO: colourbox.com

Nesodden kommune må betale for private barnehagetjenester de ikke får.

2015071512000020150717105144

Selv om de holder stengt, må Nesodden kommune betale de private barnehagene. Saken er avgjort i Borgarting lagmannsrett, ifølge Klassekampen.

Totalt må kommunen nå ut med 2,6 millioner kroner, som også inkluderer renter og saksomkostninger.

Feriestengt

Kommunen avkortet tilskuddet til de private barnehagene, siden disse hadde redusert åpningstid sammenlignet med sine kommunale kolleger. De kommunale barnehagene holder åpent i 48 uker, mens de fem private barnehagene følger skoleferien – med 42 ukers åpningstid.

Nesodden mente at det da ville være rimelig å korte av tilskuddet til de private, men da ble det protester. Retten mener at det ikke er vesentlige forskjeller i åpningstidene, og dermed er kommunen bundet til å gi tilskudd også for de seks ekstra ukene de private barnehagene holder stengt.

Krever endring

– Regelverket må endres, slik at fellesskapet ikke må betale for tjenester de ikke får av private leverandører, sier SV-politiker og tidligere ordfører på Nesodden – Christian Hintze Holm til Klassekampen.

– Vi mente at det ikke var rimelig at de skulle få overført midler for den perioden de er stengt, sier han.

Klassekampen skriver at Utdanningsdirektoratet nylig har sendt finansieringsmodellen for ikke-kommunale barnehager ut på høring. Kommunenes interesseorganisasjon, KS, støtter Nesodden, og mener kommunene må få større muligheter til å stille krav til barnehagene.

– Untatt demokratisk styring

– Denne saken illustrerer veldig godt mangelen på vilkår man kan stille, sier Erling Lien Barlindhaug, avdelingsdirektør for utdanning i KS.

– Vi mener at tilskuddene til de private barnehagene bør reflektere hva de faktisk leverer, sier han.

Ifølge Klassekampen er halvparten av landets barnehager i dag private.

– Når det gjelder kvalitet, er 50 prosent av sektoren unntatt lokaldemokratisk styring. Vi har ingen mulighet til å fortplikte private barnehager til å delta i felles kvalitets- og kompetanseutvikling, sier Lien Barlindhaug.

Private Barnehagers Landsforening jubler over seieren.

– Det er en stor seier for alle barnehager, uttalte administrerende direktø Arild M. Olsen til sitt eget nettsted, barnehage.no, etter at Høyesterett avviste anken på dommen fra lagmannsretten.

Les mer om den nye finaniseringsmodellen hos Fagforbundet.

Ansvarlig redaktør:
Eva Ler Nilsen
Redaksjonssjef:
Michael Brøndbo

Nettredaktør:
Knut A. Nygaard
Utgiver:
Fagforbundet
Kontakt redaksjonen:
tips@ignore-fagbladet.no
Telefon:
23 06 40 00
Annonser:
Salgsfabrikken
Sosiale medier:
FacebookTwitter
RSS:
RSS-feed
Besøksadresse:
Keysers gate 15 (4. etasje), Oslo
Postadresse:
Postboks 7003, St. Olavs plass, 0130 Oslo
Fagbladet er medlem av Fagpressen og redigeres etter: RedaktørplakatenVær Varsom-plakatenEtiske husregler Les også: Fagbladets personvernpolicy