Får jobben tilbake og kjempeerstatning

Bjørnar vant knusende seier i avskjedigelsessak mot Finnmark fylkeskommune

Tilkjent 1,1 million i erstatning

VANT MOT ARBEIDSGIVEREN: Bjørnar Bruer vant nok en gang en knusende seier i retten. I tillegg til at oppsigelsen hans er kjent ugyldig, ble han også tilkjent en svært høy erstatning.

VANT MOT ARBEIDSGIVEREN: Bjørnar Bruer vant nok en gang en knusende seier i retten. I tillegg til at oppsigelsen hans er kjent ugyldig, ble han også tilkjent en svært høy erstatning.

Altaposten

Den bitre konflikten mellom Bjørnar Bruer og Finnmark fylkeskommune resulterte i fem politianmeldelser og avskjedigelse. Både tingretten og nå lagmannsretten har gitt han en knusende seier.

2017011711180720170118083918

per.flakstad@fagbladet.no

– Det er godt å se at lagmannsretten bekreftet tingrettens avgjørelse og slo like tydelig fast at slike typer prosesser som Bjørnar Bruer har vært utsatt for er noe vi ikke skal ha i arbeidslivet, sier forbundsadvokat Eirin Halvorsen Lillehof i Fagforbundet som førte saken for Bruer.

Sparetiltak og konflikt

Bjørnar Bruer har vært ansatt ved elevboligene tilknyttet Alta videregående skole siden 1984, med en lederstilling siden 1998.

Samarbeidsproblemene mellom Bruer og Alta videregående skole startet allerede i 2012 da fylkeskommunen vedtok å redusere antall elevhybler i fylket. Samtidig skulle det etableres nye og endrede turnuser som skulle gi færre ansatte og mindre økonomiske tillegg.

Bruer var en av dem som frontet motstanden mot dette. Gnisninger ble til samarbeidsproblemer, og etter hvert til en konflikt mellom ham og både skolens ledelse og fylkeskommunen.

Politianmeldt fem ganger av fylkeskommunen

– Illojalitet og utilbørlig adferd

6. oktober i 2014 fikk han skriftlig advarsel fra arbeidsgiver begrunnet med manglende samarbeid, ordrenekt, illojalitet og utilbørlig atferd.

Tre måneder senere, 5. januar i 2015, fikk han forhåndsvarsel om oppsigelse. Han ble samtidig varslet om at fylkeskommunen ville anmelde han for økonomisk utroskap.

Anmeldelsen ble etterpå lagt til grunn for å endre oppsigelsen til avskjed, det vil si at han måtte slutte på dagen og mistet retten til å stå i stillingen til saken hans var avgjort.

Anmeldt fem ganger

Hele fem ganger i 2015 ble Bruer politianmeldt av sin tidligere arbeidsgiver: Ifølge fylkeskommunen hadde han gitt sønnen sin, som var tilkallingsvikar, økonomiske fordeler. Han skal heller ikke ha grepet inn da han ble oppmerksom på at sønnen var ført opp på doble vakter.

Han ble videre anmeldt for å ha arbeidet hos en annen arbeidsgiver i tillegg til fylkeskommunen, og for å ha stjålet hvitevarer. I tillegg skal han ha levert inn uriktige timelister.

Bruer og hans proesessfullmektig i både tingrettsforhandlingene og lagmannsrettforhandlingene, forbundsadvokat Eirin Halvorsen Lillehof i Fagforbundet, mente disse forholdene var oppkonstruert. Alle anmeldelsene ble også etter hvert henlagt.

I februar 2015 gikk Bruer til sak mot Finnmark fylkeskommune etter at han mente seg urettmessig oppsagt.

Anita vant jobben tilbake

Full seier i to rettssaker

Da saken gikk for tingretten i februar i fjor, fikk fylkeskommunen skarp kritikk for behandlingen av Bjørnar Bruer. Oppsigelsen ble kjent ugyldig, og han ble tilkjent en erstatning på drøyt 655.000 kroner.

Retten vektla blant annet at arbeidsgiver har ført en aggressiv prosess mot Bruer, som han må ha opplevd som meget vanærende, ifølge dommen.

– Det har vært brukt veldig harde ord mot medlemmet og det har kommet fram grunnløse beskyldninger. Dette berettiget en uvanlig høy erstatning i arbeidsrettssaken, sa Fagforbundets advokat Eirin Halvorsen Lillehof.

Dommen ble anket av fylkeskommunen, men nå har Hålogaland lagmannsrett opprettholdt at oppsigelsen skal kjennes ugyldig. I tillegg er Bruer tilkjent en erstatning på 1,1 million kroner.

Vil kjempe for tillitsvalgt som blir sagt opp

Vil gjenopprette tillit

Ut fra kommentaren som fylkesrådmann Øystein Ruud har lagt på fylkeskommunens hjemmeside, virker det som om saken kommer til å stoppe her.

«Vi har nettopp mottatt dommen hvor vi ikke har fått medhold i våre påstander, og vil bruke den nærmeste tiden til å sette oss inn i detaljene. Den ansatte ved Alta videregående skole har blitt tilkjent rett til gjeninntreden i sin stilling, og vi vil så raskt som mulig starte en dialog med han og tillitsvalgte for å få gjort dette så smidig som mulig. Vi skal være en pådriver for å gjenopprette en gjensidig tillit og utvikle et samarbeid og gjennom dette få gjennomført dette på en så god måte som mulig for alle parter», skriver han.

Ansvarlig redaktør:
Eva Ler Nilsen
Redaksjonssjef:
Michael Brøndbo

Nettredaktør:
Knut A. Nygaard
Utviklingsredaktør:
Vidar Eriksen
Utgiver:
Fagforbundet
Kontakt redaksjonen:
tips@ignore-fagbladet.no
Annonser:
Salgsfabrikken
Sosiale medier:
FacebookTwitter
RSS:
RSS-feed
Telefon:
23 06 40 00
Adresse:
Møllergata 10, 0179 Oslo
Fagbladet er medlem av Fagpressen og redigeres etter: RedaktørplakatenVær Varsom-plakatenEtiske husregler Les også: Fagbladets personvernpolicy