JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Ekstremværet «Gyda»

Brann- og redningsmannskap midt i storm og flomkaos: Evakuerte campingplass med båt

FARE: NVEs nedbørskart med oversikt over flom-, jordras-, snøras og steinras-fare.

FARE: NVEs nedbørskart med oversikt over flom-, jordras-, snøras og steinras-fare.

NVE-kart

Klokka 11.00 i går buldret 1314 kubikkmeter vann i sekundet gjennom NVEs målestasjon ved Hegra bru i Stjørdal. Det er bare starten. – Vi holder pusten, sa brannsjefen.

2022011313330120220114093345

ola.tommeras@fagbladet.no

Brann- og redningsmannskap i Trøndelag og Nord-Vestlandet jobber hva reimer og tøy holder.

– Vi evakuerer og bistår. Alt annet er nedprioritert, sier brannsjef i Værnes-regionens brann og redningstjeneste, Bjørn Rønning til Fagbladet.

Han sitter i en felles innsatslederstab med politi, legevakt og ambulanse når Fagbladet får tak i ham. Stjørdalselva har for lengst gått kraftig utover sine bredder. Da Fagbladet snakket med ham, var brann- og redningsmannskapet ute med båt for å evakuere Ertsgård – en campingplass like øst for Stjørdal. Samtidig er bygda Forradalen helt isolert etter at begge veier dit er oversvømt. E14 gjennom Nord-Trøndelag er stengt flere steder.

I FELLES STAB: – Det er hektisk, og det er bare starten, konstaterer brannsjef i Værnesregionens brann- og redningstjeneste, Bjørn Rønning.

I FELLES STAB: – Det er hektisk, og det er bare starten, konstaterer brannsjef i Værnesregionens brann- og redningstjeneste, Bjørn Rønning.

Bjørn A. Grimstad

– Det er mye skader, men vi har per nå ikke oversikt over omfang. Jeg har ingen aning om hvor mange kjellere som er oversvømt, sier Rønning og gjør en ting klart:

– Brann- og redningstjenesten kan ikke bistå med oversvømte kjellere nå. Det kan vi ikke prioritere. Folk må ringe forsikringsselskapet og få inn saneringsfirma.

Enorm vannføring

Lenger opp i Stjørdalselva ligger en av NVEs målestasjoner. Normalt viser den rundt 50 kubikk i sekundet. I morges fikk innsatslederstaben den urovekkende beskjeden om at vannføringen passerte 1200 kubikkmeter i sekundet. Når Fagbladet sjekker, er siste oppdatering fra klokka 11.00. Den står på 1314 kubikkmeter.

– Det er bare starten. Ifølge værmeldingene går vi inn i det verste døgnet nå. Samtidig er magasinene lenger oppe i dalen fulle etter snøsmelting. De renner snart over, sier Rønning.

– Vi holder felles stab for best mulig oversikt og for å få samkjørt ressursene. Når vi sitter sammen, er vi best mulig orientert hele tiden, forklarer Rønning.

Vaktlaget på brannstasjonen i Stjørdal har hatt et hektisk døgn, og det blir ikke roligere.

– Vi har ekstramannskaper i bakhånd, sier Rønning.

Ekstremværet «Gyda» slo til samtidig med ekstrem snøsmelting og rødt farenivå for jordras og steinskred. På Nord-Vestlandet er det svært kraftig vind i tillegg til kraftig regn.

Trønderbladet melder om to personer som måtte svømme ut av bilen da de kjørte rett inn i en oversvømt fylkesvei ved Klepp. Over hele området der «Gyda» herjer meldes det om hendelser, oversvømmelser og veier tatt av flom.

NVE melder at kommende døgn kan bli mer intenst.

Ansvarlig redaktør:
Eva Ler Nilsen
Redaksjonssjef:
Michael Brøndbo

Nettredaktør:
Knut A. Nygaard
Utviklingsredaktør:
Vidar Eriksen
Utgiver:
Fagforbundet
Kontakt redaksjonen:
tips@ignore-fagbladet.no
Annonser:
Salgsfabrikken
Sosiale medier:
FacebookTwitter
RSS:
RSS-feed
Telefon:
23 06 40 00
Adresse:
Møllergata 10, 0179 Oslo
Fagbladet er medlem av Fagpressen og redigeres etter: RedaktørplakatenVær Varsom-plakatenEtiske husregler Les også: Fagbladets personvernpolicy