JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Brann-Norge samlet inn: Her er brannbilene og en semitrailer med utstyr på plass i Ukraina

Her er brannbiler og  - utstyr framme på torget i den lille ukrainske byen.

Her er brannbiler og - utstyr framme på torget i den lille ukrainske byen.

Privat

Tre mannskapsbiler, en tankbil og en semitrailer spekket med brannutstyr overleveres nå på et torv i den lille grensebyen Rava-rus'ka i Ukraina.

2022031514334120220321125752

ola.tommeras@fagbladet.no

Tirsdag kom kolonnen med hjelp fra brannvesen over hele Norge fram til Ukraina. Opprinnelig plan var å kjøre til Lviv for overlevering, men på grunn av bombingen natt til søndag er overlevering flyttet til Rava-rus'ka, som ligger bare sju kilometer inn i Ukraina.

Natten i tollen

Det tok fem timer å få biler og utstyrt tollklarert i natt. Deretter kjørte kolonnen inn til første sted der bilene kan overleveres, som altså ble torget i den lille grensebyen.

På veien inn møtte de norske brann- og redningsarbeiderne køen med folk som flykter ut.

– Det var forferdelig trist å se. Folk går langs veien, mange bare med ei håndveske, sier pensjonert brann- og redningsarbeider fra Drammen brannvesen IKS, Pål Berge. Han forteller samtidig om at folk har vært veldig imøtekommende hele veien.

Sikret leveransen

Militærbasen ved byen Yavoriv ble kraftig bombet natt til søndag. Den ligger i området mellom grensa og Lviv. For sikkerhets skyld ble møtestedet derfor flyttet til så nær grensa til Polen som mulig.

– Nå venter vi på ukrainsk mannskap som skal overta bilene. Biler og utstyr skal til distriktet Dnipro og fordeles på 21 brannvesen. Generalmajor for brannberedskap i Dnipro oblast, Andrii Kalback skal selv ta imot forsendelsen, forteller Berge.

Prosjektet er gjennomført i samarbeid med Norsk Ukrainastøtte, som har levert hjelp i åtte år til Ukraina, og Brannsport Norge.

– Det er svært godt sikret at hjelpen kommer fram akkurat dit den skal, sier Berge.

Store mengder utstyr

De skal overlevere tre mannskapsbiler og en tankbil. I semitraileren er det pakket flere store og små strømaggregater, luftaggregat, utrykningsklær, hjelmer, kommunikasjonsutstyr og en stor mengde brannslukkingsverktøy.

– Det er fantastisk hvor mye som er samlet inn på så kort tid, sier Berge, som vil berømme de som har sortert, merket, pakket og gjort forberedelsene til tollen.

– Widar Bjørnholdt og Henrik Sandnæs har organisert og praktisk talt gjort hele logistikkjobben for oss. Danvik folkehøgskole har stilt opp og sjauet, forteller Berge.

Spaserer over grensa

Semitraileren fra Tangen transport skal nå tømmes over i lastebiler før det norske mannskapet returnerer.

– Deretter skal vi spasere over grensa til minibussen som venter i Polen, forklarer Berge.

Ansvarlig redaktør:
Eva Ler Nilsen
Redaksjonssjef:
Michael Brøndbo

Nettredaktør:
Knut A. Nygaard
Utviklingsredaktør:
Vidar Eriksen
Utgiver:
Fagforbundet
Kontakt redaksjonen:
tips@ignore-fagbladet.no
Annonser:
Salgsfabrikken
Sosiale medier:
FacebookTwitter
RSS:
RSS-feed
Telefon:
23 06 40 00
Adresse:
Møllergata 10, 0179 Oslo
Fagbladet er medlem av Fagpressen og redigeres etter: RedaktørplakatenVær Varsom-plakatenEtiske husregler Les også: Fagbladets personvernpolicy