JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Arbeidslivsbarometeret 2017:

Bratten og Nord er uenige om shopping eller helse er årsak til at mange jobber deltid

DELTID: Fagbladet har også tidligere skrevet om deltidsproblematikken.

DELTID: Fagbladet har også tidligere skrevet om deltidsproblematikken.

Skjermdump

– Manglende heltidsstillinger, egen helse og hensyn til familie er hovedårsak til deltid blant kvinner. Det er begrunnelser vi kan gjøre noe med, sier Fagforbundets leder Mette Nord

2018011211452120230821171436

titti.brun@fagbladet.no

Spekterdirektør Anne-Kari Bratten har terget på seg mange med utsagnet om at kvinner jobber deltid for å shoppe. Fagforbundets leder Mette Nord er mer overbærende og mener at Bratten kommer med kontroversielle utsagn for å få satt et viktig tema på dagsorden.

– Jeg er uenig i hennes begrunnelse for at kvinner jobber deltid. Men setter pris på at hun gir oss mulighet til å få fram andre viktige synspunkter i debatten.

Derfor velger vi å jobbe deltid

Dette står i Arbeidslivsbarometeret 2017

Rapporten som ligger til grunn for rabalderet er tydelig på hvilke grunner som er viktigste årsak til at folk jobber deltid.

For både menn og kvinner er helse en av de viktigste årsakene. Og for begge kjønn er også omfanget av ufrivillig deltid utbredt.

Spekter-sjef Anne-Kari Bratten mener mange jobber deltid for å få tid til shopping..

Spekter-sjef Anne-Kari Bratten mener mange jobber deltid for å få tid til shopping..

Ole Palmstrøm

Ulike årsaker for menn og kvinner

Rapporten peker på at det er noen ulikheter mellom menn og kvinner.

Mange kvinner oppgir hensyn til familie som grunn for å jobbe deltid. Det er sjeldent årsaken til menns deltidsarbeid. Fordi kvinner tjener dårligere enn menn er det kvinnene som går i reduserte stillinger.

For menn er det vanlig å jobbe deltid fordi man tar ut pensjon ved siden av, står det i Arbeidslivsbarometeret. Det er lite utbredt blant kvinner.

Menn har mer fritid enn kvinner

Når spekterdirektør Bratten sier at kvinner jobber deltid for å shoppe, viser det til en setning i Arbeidslivsbarometeret: «Verken for kvinner eller menn er ønske om mer fritid en utbredt årsak til deltidsarbeid, men det er mer utbredt blant kvinner enn menn.»

Selv den forskjellen viser seg å variere bare med et par prosent.

Økonomiprofessor Mari Rege ved Universitetet i Stavanger kjenner ikke til at det finnes forskning som viser at kvinner bryr seg mer om fritidsaktiviteter enn menn.

Tvert i mot viser Statistisk sentralbyrås tidsbruksstudier at menn bruker litt mer tid på fritid enn kvinner, sier Rege til Aftenposten.

Fagforbundets leder Mette Nord er ikke enig med Bratten i årsakene til at folk jobber deltid.

Fagforbundets leder Mette Nord er ikke enig med Bratten i årsakene til at folk jobber deltid.

Per Flakstad

Hvor mye ferie har du krav på når du jobber deltid

– Vi kan gjøre noe med årsakene

Også en forskningsrapport fra 2013 bekrefter at egen helse, deretter hensyn til familie, var viktigste årsak til deltid. Deltid er for mange en måte å kunne stå lenger i jobb på. Rapporten ble laget på oppdrag av arbeidsgiverorganisasjonen Spekter og Fagforbundet.

– Mange av de kvinnene som jobber deltid er i helse- og omsorgsyrker og i service- og varehandel. Dette er tunge og krevende yrker, og dette kan vi gjøre noe med. Først og fremst ved å ha flere ansatte, bedre tekniske hjelpemidler og bedre organisering, sier Mette Nord, leder i Fagforbundet.

Bedre lønn øker muligheten for valg

Nord er også opptatt av at jobbene verdsettes mer og at lønna må bli høyere.

– Økt lønn og status gjør det til et mer reelt valg mellom kvinner og menn som i en periode velger å jobbe deltid.

– Aller viktigst er det at arbeidsgiverne må sørge for å tilby flere heltidsjobber og organisere arbeidet slik at en full stilling er overkommelig, også for en helsefagarbeider, sier Mette Nord, og legger til:

– Det vel også slik at arbeidsgivere må godta og legge til rette for at menn kan arbeide deltid.

Nord er også opptatt av sekstimersdagen.

– Den kan bety mye for kvinner og menns mulighet for hel jobb og ha en god hverdag med barn og familieforpliktelser, deltakelse i organisasjonsliv og fritidsaktiviteter.

Ansvarlig redaktør:
Eva Ler Nilsen
Redaksjonssjef:
Michael Brøndbo

Nettredaktør:
Knut A. Nygaard
Utviklingsredaktør:
Vidar Eriksen
Utgiver:
Fagforbundet
Kontakt redaksjonen:
tips@ignore-fagbladet.no
Annonser:
Salgsfabrikken
Sosiale medier:
FacebookTwitter
RSS:
RSS-feed
Telefon:
23 06 40 00
Adresse:
Møllergata 10, 0179 Oslo
Fagbladet er medlem av Fagpressen og redigeres etter: RedaktørplakatenVær Varsom-plakatenEtiske husregler Les også: Fagbladets personvernpolicy