TA PÅ ALVOR: - Arbeidsgiverne bør ta på alvor at bransjen sliter med å beholde frisørene, mener forhandlingsleder Ingunn Reistad Jacobsen.
Knut A. Nygaard
ola.tommeras@fagbladet.no
I natt pakket forhandlerne sammen. Det var ikke mulig å få til videre forhandlinger mellom NHO Service og Handel og Fagforbundet. Fagforbundet organiserer rundt 1200 frisører over hele landet.
Oppgjøret for frisørene går dermed til mekling senere i mai måned. Dato er ennå ikke satt.
Avstanden stor
– Dersom vi skal unngå streik, må det under mekling skje ganske store endringer. Avstanden til vår smertegrense og arbeidsgivers tilbud var for stor, sier Fagforbundets forhandlingsleder Ingunn Reistad Jacobsen til Fagbladet.
Ifølge Reistad Jacobsen har frisørene hengt etter lønnsmessig gjennom flere år.
– Dette til tross for at bransjen går godt, sier hun.
Ni av ti misfornøyd
Ifølge en undersøkelse NHO Service og Handel selv har gjort, er hele 92 prosent av frisørene misfornøyd med egen lønn.
– Det er rart de ikke tar dette på alvor og gir oss et tilbud vi kan ta på alvor, sa Ingunn Reistad Jacobsen i en pressemelding like etter bruddet i natt.
Hun legger til overfor Fagbladet:
– På sju år har hele 4600 frisører – hver fjerde frisør – forlatt bransjen og gått over til andre næringer. Samtidig har andelen frisører tilflyttet fra andre land og frisører uten utdanning, økt betraktelig.
Lite interesse
Dette er en trend som Reistad Jacobsen mener gir grunn til bekymring.
– Jeg hadde håpet og trodd at vi dermed skulle møte en motpart som var mer interessert i frisørenes lønns- og arbeidsvilkår. Minstelønna er så lav at mange har problemer med å få boliglån, sier hun.
– Det er et helt åpenbart behov for å løfte frisørenes lønns- og arbeidsforhold for å sikre bransjens framtid. Det bør arbeidsgiverne ta på alvor.
Konstaterer brudd
NHO Handel og Service konstaterer at Fagforbundet har brutt forhandlingene om Frisøroverenskomsten, i en pressemelding på sine nettsider i natt.
– Oppgjøret går dermed til mekling, skriver arbeidsgivernes organisasjon.
Dato for meklingen er ennå ikke satt, men det blir trolig i slutten av mai måned. Dersom meklingen ikke når fram, vil det bli streik. Hvilke bedrifter som tas ut, vil annonseres senest fire virkedager før en eventuell konflikt.
FLERE KRAV: For helsepersonell med utdanning gjennomført utenfor EØS består godkjenningsprosessen i Norge av to trinn. Søkeren har tre år på seg til å fullføre norskopplæringen og de andre kravene for godkjenning.
karin svendsen
KUTTER: Nå kutter Trygve Slagsvold Vedum i skatten til mange unge.
Amanda Pedersen Giske / NTB
FRAVÆRENDE: Daværende statsminister Jens Stoltenberg tenker på sykelønna, mens kronsprinsen holder tale under regjeringens middag før Håkon og Mette-Marits bryllup i 2001.
Terje Bendiksby / NTB
UNBOXING: Hjemmesykepleierne synes klærne ser gode og varme ut. – Vi føler oss verdsatt, sier Cathrine Torvund (foran). F.v.: Mirjete Demaku, Vanessa Olsen og Grete Fredheim.
Marte Bjerke
VIL IKKE MED: Både Gunn Nypen (59) (t.v.) og Mona Pettersen (53) sier de vil bytte arbeidssted dersom den boligen de arbeider på, blir overtatt av en privat operatør.
Berit Baumberger
Hjelpepleier Unni Betten og sykepleier Amanda Roksvåg setter pris på hverandres innsats på jobb.
Martin Guttormsen Slørdal