JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Lønnsforhandlinger

Brudd i natt: Faretruende nær frisørstreik

TA PÅ ALVOR: - Arbeidsgiverne bør ta på alvor at bransjen sliter med å beholde frisørene, mener forhandlingsleder Ingunn Reistad Jacobsen.

TA PÅ ALVOR: - Arbeidsgiverne bør ta på alvor at bransjen sliter med å beholde frisørene, mener forhandlingsleder Ingunn Reistad Jacobsen.

Knut A. Nygaard

Bransjen går godt, men hele ni av ti frisører er misfornøyd med lønna.

2024050809164620240508091645

ola.tommeras@fagbladet.no

I natt pakket forhandlerne sammen. Det var ikke mulig å få til videre forhandlinger mellom NHO Service og Handel og Fagforbundet. Fagforbundet organiserer rundt 1200 frisører over hele landet.

Oppgjøret for frisørene går dermed til mekling senere i mai måned. Dato er ennå ikke satt.

Avstanden stor

– Dersom vi skal unngå streik, må det under mekling skje ganske store endringer. Avstanden til vår smertegrense og arbeidsgivers tilbud var for stor, sier Fagforbundets forhandlingsleder Ingunn Reistad Jacobsen til Fagbladet.

Ifølge Reistad Jacobsen har frisørene hengt etter lønnsmessig gjennom flere år.

– Dette til tross for at bransjen går godt, sier hun.

Ni av ti misfornøyd

Ifølge en undersøkelse NHO Service og Handel selv har gjort, er hele 92 prosent av frisørene misfornøyd med egen lønn.

– Det er rart de ikke tar dette på alvor og gir oss et tilbud vi kan ta på alvor, sa Ingunn Reistad Jacobsen i en pressemelding like etter bruddet i natt.

Hun legger til overfor Fagbladet:

– På sju år har hele 4600 frisører – hver fjerde frisør – forlatt bransjen og gått over til andre næringer. Samtidig har andelen frisører tilflyttet fra andre land og frisører uten utdanning, økt betraktelig.

Lite interesse

Dette er en trend som Reistad Jacobsen mener gir grunn til bekymring.

– Jeg hadde håpet og trodd at vi dermed skulle møte en motpart som var mer interessert i frisørenes lønns- og arbeidsvilkår. Minstelønna er så lav at mange har problemer med å få boliglån, sier hun.

– Det er et helt åpenbart behov for å løfte frisørenes lønns- og arbeidsforhold for å sikre bransjens framtid. Det bør arbeidsgiverne ta på alvor.

Konstaterer brudd

NHO Handel og Service konstaterer at Fagforbundet har brutt forhandlingene om Frisøroverenskomsten, i en pressemelding på sine nettsider i natt.

– Oppgjøret går dermed til mekling, skriver arbeidsgivernes organisasjon.

Dato for meklingen er ennå ikke satt, men det blir trolig i slutten av mai måned. Dersom meklingen ikke når fram, vil det bli streik. Hvilke bedrifter som tas ut, vil annonseres senest fire virkedager før en eventuell konflikt.

Ansvarlig redaktør:
Eva Ler Nilsen
Redaksjonssjef:
Michael Brøndbo

Nettredaktør:
Knut A. Nygaard
Utviklingsredaktør:
Vidar Eriksen
Utgiver:
Fagforbundet
Kontakt redaksjonen:
tips@ignore-fagbladet.no
Annonser:
Salgsfabrikken
Sosiale medier:
FacebookTwitter
RSS:
RSS-feed
Telefon:
23 06 40 00
Adresse:
Møllergata 10, 0179 Oslo
Fagbladet er medlem av Fagpressen og redigeres etter: RedaktørplakatenVær Varsom-plakatenEtiske husregler Les også: Fagbladets personvernpolicy