JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Brudd i oppgjøret for kirkeansatte

– Slik dette året har blitt så har vårt viktigste mål blitt at folk ikke skal tape kjøpekraft, sier Kai Nygård som ledet forhandlingene for Fagforbundet.

– Slik dette året har blitt så har vårt viktigste mål blitt at folk ikke skal tape kjøpekraft, sier Kai Nygård som ledet forhandlingene for Fagforbundet.

Katharina Dale Håkonsen

Fagforbundet og Kirkens Arbeidsgiverorganiasjon klarte ikke å bli enige om de ansattes lønn. Dermed går oppgjøret til mekling.

2020103008375520201030083930

tipst@fagbladet.no

Det var først og fremst lønnsvilkårene til de ansatte i fellesrådene og menighetsrådene som var viktige for Fagforbundet som krevde et likt kronetillegg for å ivareta lønnsvekst for de lavest lønte.

– Skal ikke tape kjøpekraft

– Slik dette året har blitt så har vårt viktigste mål blitt at folk ikke skal tape kjøpekraft. Tross krise er det et minstemål. Det er manglende helhet i tilbudet fra arbeidsgiver som gjør at det måtte bli brudd, sier forhandlingsleder Kai Nygård til Fagforbundets nettside.

Lønnsvilkårene for nyansatte prester var også et tema partene ikke klarte å bli enige om. Fram til i dag har en særavtale sikret at de har rett til kompensasjon fordi de ikke har boplikt. Hvis partene blir enige om en ny avtale som opprettholder lønna for nyansatte prester kan det bety at lønnsnivået for disse går betydelig ned.

Denne særavtalen utløper i september neste år. Fagforbundet krevde ikke at den skal videreføres, men at dagens lønnsnivå opprettholdes. Etter forbundets syn er dette en nødvendig endring av lønnssystemet slik at nyansatte ikke taper lønnsmessig.

– Sikrer rekruttering og mobilitet

– Vi kunne ikke godta å miste ordningene som avtalen sikrer. For det første har nyutdannete prester vært sikret en begynnerlønn på nivå med de som allerede er i stilling. For det andre har det vært en garanti for at de ikke går ned i lønn når de bytter stilling. Det er all grunn til å tro at dette har bidratt til å sikre en nødvendig mobilitet i presteskapet, sier forhandlingsleder Kai Nygård i Fagforbundets forhandlingsenhet.

– Vi tar til etterretning at fagforeningene mener at årets oppgjør må løses hos Riksmekleren. Vi beklager situasjonen, sier direktør Ingrid B. Tenfjord i arbeidsgiveravdelingen i KA.

Dato for mekling er foreløpig ikke fastsaatt.

Ansvarlig redaktør:
Eva Ler Nilsen
Redaksjonssjef:
Michael Brøndbo

Nettredaktør:
Knut A. Nygaard
Utviklingsredaktør:
Vidar Eriksen
Utgiver:
Fagforbundet
Kontakt redaksjonen:
tips@ignore-fagbladet.no
Annonser:
Salgsfabrikken
Sosiale medier:
FacebookTwitter
RSS:
RSS-feed
Telefon:
23 06 40 00
Adresse:
Møllergata 10, 0179 Oslo
Fagbladet er medlem av Fagpressen og redigeres etter: RedaktørplakatenVær Varsom-plakatenEtiske husregler Les også: Fagbladets personvernpolicy