JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Lønnsoppgjøret:

Brudd og fare for streik også i Oslo

Roger Dehlin (tv) og Per Egil Johansen må ut i mekling. Det kan bli streik i hovedstaden fra 24. mai.

Roger Dehlin (tv) og Per Egil Johansen må ut i mekling. Det kan bli streik i hovedstaden fra 24. mai.

Fagforbundet Oslo

Det er brudd i lønnsforhandlingene for de ansatte i Oslo kommune.

2022042914192820220429150632

tips@fagbladet.no

Meldingen om bruddet i hovedstaden kom ikke lenge etter at det offentliggjort at det var brudd i forhandlingene for de ansatte i de øvrige kommunene.

– Når det er brudd i forhandlingene for de andre kommunene har vi ikke et tilbud med en økonomisk ramme å forholde oss til som innebærer økt kjøpekraft til våre medlemmer, sier forhandlingsleder i LO Kommune Oslo, Per Egil Johansen.

I tillegg inneholdt det siste tilbudet fra Oslo kommune en pott avsatt til lokale forhandlinger, og dette blir bestemt avvist av LO Kommune Oslo.

Dette er viktig for oss, og derfor står vi fast på at vi ikke ønsker noen form for lokal pott, sier Johansen.

Vil ikke godta prosentillegg

Oslo kommune la i dag frem sitt tredje krav/tilbudsdokument. Der framgår det at kommunen ønsker et prosentvist tillegg på lønnstabellen, men med et minimumskronetillegg for alle. I tillegg ønsker kommunen at deler av lønnspotten skal gå til lokale forhandlinger i den enkelte virksomhet. Verken prosenttillegget, kronetillegget og andelen de ønsker å bruke på lokale forhandlinger er spesifisert.

– Vi kan selvsagt ikke godta ukjente prosentsatser eller kroner. I tillegg kan vi vanskelig akseptere at det avsettes midler til lokale forhandlinger. Vårt hovedkrav er fortsatt at hele laget skal få et godt lønnsoppgjør. Det er særlig de med lavere og midlere inntekter som rammes av økte priser på strøm, matvarer og drivstoff og økt rente. I en slik situasjon vil ikke vi være med på at de med høyere inntekter stikker fra resten, sier leder i Fagforbundet Oslo, Roger Dehlin.

- Våre medlemmer er helt sentrale for at Oslo kommune skal kunne yte gode velferdstjenester og god service overfor byens befolkning gjennom hverdager og kriser. Med det utgangspunktet er det nedslående at arbeidsgiver ønsker å legge til rette for at det tas penger fra den sentrale ramma for å overføre til lokale lønnsforhandlinger, sier han. 

Heller ikke Unio er fornøyd: – Store og viktige temaer som økonomi, uttelling for kompetanse og skoletillegg er det fortsatt ikke forhandlet om, selv om Unio har vært tydelig på disse kravene. Oslo kommune har vist liten vilje til å forhandle så langt, sier forhandlingsleder for Unio Oslo kommune, Therese Thyness Fagerhaug.

– Arbeidsgiver var ikke villig til å komme oss i møte på kravet om styrking av kjøpekraften til våre medlemmer. Derfor er vi nå i brudd, sier forhandlingsleder for YS Oslo kommune, Mona Bjørnstad.

YS Kommune Oslo krever mer enn rammen fra frontfaget på 3,7 prosent. Bjørnstad viser til at norsk økonomi går svært godt, at det er sterk prisvekst og varsler om flere renteøkninger.

– Det er uakseptabelt at medlemmene våre skal komme ut av dette lønnsoppgjøret med noe annet enn økt kjøpekraft, sier hun.

Fare for streik fra 24. mai

Nå går også dette oppgjøret til mekling. Fristen er ved midnatt 23. mai, den samme som i meklingen for kommuneoppgjøret. Dermed kan det bli streik også i Oslo fra 24. mai.

– Vi ønsker i utgangspunktet ikke streik, og håper på gjennomslag for våre krav hos Riksmekleren. Fagforbundet har ikke vært i streik i Oslo kommune siden 1986, og tar ikke lett på å bruke dette virkemiddelet. Men om nødvendig, så er vi beredt til å streike for medlemmenes rettferdige krav.

Fagforbundet er en del av LO Kommune Oslo, som representerer ca. 18.000 arbeidstakere. LO Kommune Oslo er den største forhandlingssammenslutningen i hovedstaden, og består av forbundene Fagforbundet, Fellesorganisasjonen, Skolenes Landsforbund og Creo – forbundet for kunst og kultur. 

Ansvarlig redaktør:
Eva Ler Nilsen
Redaksjonssjef:
Michael Brøndbo

Nettredaktør:
Knut A. Nygaard
Utviklingsredaktør:
Vidar Eriksen
Utgiver:
Fagforbundet
Kontakt redaksjonen:
tips@ignore-fagbladet.no
Annonser:
Salgsfabrikken
Sosiale medier:
FacebookTwitter
RSS:
RSS-feed
Telefon:
23 06 40 00
Adresse:
Møllergata 10, 0179 Oslo
Fagbladet er medlem av Fagpressen og redigeres etter: RedaktørplakatenVær Varsom-plakatenEtiske husregler Les også: Fagbladets personvernpolicy