Vurderer politianmeldelse:

Bufdir kaster ut barnevernsstiftelsen Fyrlykta

SVIKTENDE: Fyrlykta mener at  undersøkelsene som er foretatt uansett ikke er dekkende for dagens situasjon. (Illustrasjonsfoto)

SVIKTENDE: Fyrlykta mener at undersøkelsene som er foretatt uansett ikke er dekkende for dagens situasjon. (Illustrasjonsfoto)

colourbox.com/HENRIK GURSKOV

Stiftelsen Fyrlykta mener beslutningen ble tatt på sviktende grunnlag.

2017060913285020170609132804

ola.tommeras@fagbladet.no

I går ble det kjent at Bufdir (Barne-, ungdoms- og familiedirektoratet) sier opp rammeavtalene med den omstridte ideelle stiftelsen Fyrlykta. Etter VGs avsløringer om overskudd, pengebruk og lederlønninger, bestilte Bufdir en uavhengig revisjonsgjennomgang av Deloitte. I går ble rapporten offentliggjort, samtidig som Bufdir erklærte at rammeavtalene sies opp.

• Stemte ned forslag om å regulere barnevernsaktører

– På sviktende grunnlag

– Den eksterne revisjonsgjennomgangen viser at midler er ført ut av stiftelsen på en måte som ikke er forenlig med å være ideell. På bakgrunn av dette konkluderer Bufdir med at Fyrlykta ikke lenger e rå betrakte som ideell, og sier opp rammeavtalene, heter det i pressemeldingen fra Bufdir.

Fyrlykta svarer med en pressemelding på sine egne nettsider. Der bestrider stiftelsen Deloittes konklusjon og hevder at Bufdir har fattet beslutning på sviktende grunnlag.

– I denne rapporten har Deloitte under tvil kommet frem til av Fyrlykta ikke er en ideell stiftelse, samtidig som de også stadfester at de kan ta feil på dette punkt, poengterer stiftelsen i meldingen.

I tillegg til at Deloittes konklusjon inneholder tvil, viser Fyrlykta til at stiftelsen har endret flere forhold ved driften den senere tid, som ikke er tatt hensyn til i Deloittes gjennomgang.

Fyrlykta mener at Bufdirs beslutning er truffet på sviktende grunnlag, og at undersøkelsene som er foretatt uansett ikke er dekkende for dagens situasjon.

• Jaget ut av byggebransjen - dukker opp innen barnevern

Aktuelt å granske flere

Rapporten peker på smutthull i regelverket for ideelle stiftelser, som ledelsen i Fyrlykta skal ha benyttet for urettmessig å føre penger ut av stiftelsen. Den påpeker også at anskaffelsesregelverket ikke har en egen definisjon av hva en ideell organisasjon er.

– Vi skal gjennomgå rutinene våre for å se hvordan vi kan hindre lignende tilfeller senere. Dersom ideelle stiftelser endrer sin virksomhet underveis i kontraktsperioden, er det krevende å oppdage, da kontraktene løper fra 4-6 år. Det kan bli aktuelt med revisjon av flere ideelle og kommersielle aktører på bakgrunn av denne saken, sier Bufdir-direktør Mari Trommald.

Til VG forteller hun i dag, at Bufdir vurderer å politianmelde Fyrlykta.

• Les rapporten her

Vil ikke begrense

Samtidig som Bufdir sendte ut pressemelding om Frylykta i går, behandlet Stortinget ny barnevernlov. Der var det flertall for gjennomgang av regelverket for anbud innen barnevern, mens flere forslag fra Arbeiderpartiet, KrF og SV om begrensninger på uttak av profitt i barnevernsmarkedet, falt. Heller ikke forslag fra Arbeiderpartiet om tiltak som forhindrer at samme private tilbyder utreder, saksbehandler og er eier av institusjonen som anbefales, fikk flertall.

Ansvarlig redaktør:
Eva Ler Nilsen
Redaksjonssjef:
Michael Brøndbo

Nettredaktør:
Knut A. Nygaard
Utgiver:
Fagforbundet
Kontakt redaksjonen:
tips@ignore-fagbladet.no
Telefon:
23 06 40 00
Annonser:
Salgsfabrikken
Sosiale medier:
FacebookTwitter
RSS:
RSS-feed
Besøksadresse:
Keysers gate 15 (4. etasje), Oslo
Postadresse:
Postboks 7003, St. Olavs plass, 0130 Oslo
Fagbladet er medlem av Fagpressen og redigeres etter: RedaktørplakatenVær Varsom-plakatenEtiske husregler Les også: Fagbladets personvernpolicy