KAMPKLARE: - Det blir beinhardt. Går ikke lønna betydelig opp, så er sjåførene beredt på ny storstreik, sier Ole Roger Berg.
Ola Tømmerås
ola.tommeras@fagbladet.no
Mandag legges kravene i bussbransjeavtalen fram. Forhandlinger starter torsdag 21. og fredag 22. april. En eventuell streik, dersom forhandlinger og mekling ikke fører fram, kan starte i midten av mai.
Partene i Bussbransjeavtalen – Fellesforbundet, Fagforbundet og Yrkestrafikkforbundet – er klare på at lønna må nærme seg industriarbeiderlønn.
Avtalebrudd i 15 år
Lønn tilsvarende industrien ble avtalt allerede da bussbransjeavtalens ble inngått i 2007. Det var også hva bussjåførene streiket for i 2020. De har ennå ikke fått det. I dag er sjåførlønna på 91 prosent av industriarbeiderlønn.
– En sjåførlønn tilsvarende industriarbeiderlønn har vært avtalt siden start. Hvis ikke lønna nå beveger seg betydelig i riktig retning under disse forhandlingene, tror jeg faktisk vi ser en ny streik. Mange husker det dårlige oppgjøret fra 2018, og er villige til å kjempe for å få lønna opp igjen, sier Berg.
Tilsvarende fortelles fra Fellesforbundets sjåfører og tillitsvalgte. De forlanger å se at avtalen om sjåførlønn blir innfridd.
• Gebyr dersom de bommer med 14 sekunder.
Risikosport å bli sjuk
Berg tror at foruten lønn, blir forskuttering av sykepenger hovedsakene ved dette oppgjøret. Bussjåførene mistet forskuttering i 2017. De må dermed søke om sykepenger fra Nav framfor å få det forskuttert fra arbeidsgiver.
– Det har gjort det til en risikosport å bli sjuk. Folk får ikke penger til riktig tid, sier Berg.
• Må søke om sykepenger fra Nav.
Fikk nedgang i lønn
Før streiken i 2020 viste tall FriFagbevegelse hadde hentet ut, at bussjåførene reelt sett hadde mindre å rutte med enn fem år tidligere – såkalt reallønnsnedgang. Til sammenligning hadde industriarbeiderlønnen økt mer enn prisveksten i samme periode.
REFSER: – Først og fremst er det Ap som må ta seg inn over seg at så mange LO-medlemmer ikke ser på oss som det naturlige valget, sier Trond Giske.
Ole Martin Wold
NY UTSIKT: – At jeg tar ting med humor, er bare en overlevelsesgreie, sier Berit Hafsmo, som ble kastet ut fra Skitbyen og nå bor her, i en lavblokk et annet sted i Trondheim.
Berit Baumberger
Barnetrygden øker med 2400 kroner i året for barn over seks år.
Martin Guttormsen Slørdal
HTV: Erik Borgersrud er hovudtillitsvald for Fagforbundet på Nav Gamle Oslo. – Dyrtid i samfunnet fører til auka utgifter til sosialhjelp. Samtidig kjem det mange flyktninger som treng vår assistanse, dette utfordrar oss. Vi må jobbe effektivt og godt innan dei økonomiske rammene vi har.
Anita Arntzen
ENDRET ORGANISERING: – Vi har vært for dårlig organisert og for dårlig på å hevde oss, sier Julianne Schönen (t.h.), sammen med Christina Marie Andersen og papillonen Tussi.
Kristin Svorte
KUNNSKAP: Som pårørende visste Henriksen at morens atferd var svært avvikende.
Kathrine Geard