Byantikvaren vil ikke ha Osvald-monument ved Østbanehallen

PRØVEPLASSERT: I mai ifjor ble det laget en modell av Osvald-monumentet som ble prøveplassert utenfor Østbanehallen. Monumentet blir 3,5 meter høyt, men trekassa blir erstattet av norsk grunnfjell.

PRØVEPLASSERT: I mai ifjor ble det laget en modell av Osvald-monumentet som ble prøveplassert utenfor Østbanehallen. Monumentet blir 3,5 meter høyt, men trekassa blir erstattet av norsk grunnfjell.

Knut Viggen

Byantikvar Janne Wilberg vil sette foten ned for monumentet «Knus nazismen» som skal være en heder til Osvald-gruppas innsats under krigen. Hun vil heller ha en plakett.

2015021012000020150210103717

knut.viggen@lomedia.no

Kunstneren Bjørn Mellbye Gulliksens vinnerutkast «Knus nazismen» viser en slegge som knuser et hakekors liggende på norsk grunnfjell. Monumentet vant konkurransen som Komiteen for det antifascistiske monumentet for Osvald-sabotørene, arrangerte i fjor.

LO sentralt, Fagforbundet, EL & IT Forbundet og flere andre bidragsytere har gitt penger til reisingen av minnesmerket, som skal gi Osvald-gruppas innsats under krigen større synlighet i bybildet. Dagens anonyme minnetavle innenfor inngangspartiet på stasjonen ble satt opp i 1994, etter initiativ fra fagbevegelsen i Oslo.

Bare en plakett?

Nå kan det hele ende opp med en plakett.

– Vi er positive til at man vil fortelle denne historien på dette stedet, men vi mener det finnes måter å gjøre det på som bedre ivaretar det fredede anleggets karakter, sier byantikvar Wilberg, til Klassekampen.

Rådene fra byantikvaren vil veie tungt når by- og planleggingsetaten tar den endelige avgjørelsen.

I fjor ble det kjent at en annen monument-forkjemper, mannen bak tiger-statuen samme sted - milliardæren Christian Ringnes, protesterte kraftig mot å få selskap på plassen av Osvald-komiteens hakekors og slegge.

Sovjet-skulptur

Han provoserte flere av medlemmene i komiteen kraftig da han kalte Osvaldmonumentet en «superbrutalistisk og gammeldags skulptur» som hørte hjemme i Sovjetunionen på 1960-tallet.

– Uttrykket er brutalt, men det er også nazismens sanne ansikt, sa komitéleder Hans O. Felix, da vinnerutkastet ble presentert i fjor. Han forventet da også at monumentet ville skape debatt. Og det har det gjort til gagns.

Naturlig plass

Felix, som fortsatt er komitémedlem, stiller seg likevel uforstående til byantikvarens nei. Han mener plasseringen er naturlig, all den tid et av Osvald-gruppas viktigste anslag mot nazistene skjedde nettopp der, på Østbanestasjonen 1. februar 1942, som en direkte protest mot Quisling og Terbovens såkalte «statsakt» samme dag.

Felix sier til Klassekampen at komiteen ikke er åpne for en annen plassering, men vil invitere byantikvaren til en ny befaring på plassen.

OSVALD-GRUPPA

Sabotasjeorganisasjon i Norge under den tyske okkupasjonen 1940-45.

Navnet Osvald var et av dekknavnene tilgruppas leder, Asbjørn Sunde.

Sunde, kjent som en usedvanlig dristig sabotør, fikk erfaring fra de internasjonale brigader under den spanske borgerkrigen. Han ble arrestert i 1954 og dømt til åtte års fengsel for spionasje til fordel for Sovjetunionen.

Var den dominerende sabotasjegruppen i Norge 1941-44 og gjennomførte over hundre aksjoner, med særlig vekt på jernbanesabotasje.

På grunn av gruppas kommunistsympatier fikk den aldri noen anerkjennelse fra norske myndigheter etter krigen.

4. oktober 2013 ble åtte av veteranene og noen av deres pårørende hedret med deltagermedaljer og sølvfat under forsvarsministerens offisielle markering i Oslo.

Ansvarlig redaktør:
Eva Ler Nilsen
Redaksjonssjef:
Michael Brøndbo

Nettredaktør:
Knut A. Nygaard
Utgiver:
Fagforbundet
Kontakt redaksjonen:
tips@ignore-fagbladet.no
Telefon:
23 06 40 00
Annonser:
Salgsfabrikken
Sosiale medier:
FacebookTwitter
RSS:
RSS-feed
Besøksadresse:
Keysers gate 15 (4. etasje), Oslo
Postadresse:
Postboks 7003, St. Olavs plass, 0130 Oslo
Fagbladet er medlem av Fagpressen og redigeres etter: RedaktørplakatenVær Varsom-plakatenEtiske husregler Les også: Fagbladets personvernpolicy