GLEDE OG BESVÆR: I dag er det ti tusen el-sparkesykler i Oslo. Ytterligere to tusen kommer om litt.
Bjørn Arne Johansen
guro.gulstuen.nordhagen@fagbladet.no
Halvannet år etter at elsparkesyklene kom på markedet, er det i dag omkring 10.000 i Oslos gater.
I løpet av kort tid vil ytterligere 2.000 elektriske tohjulinger pryde gatebildet i hovedstaden.
Sammenligner med søppel
For et år siden skrev vi om Ramin og de andre trafikkbetjentene i Oslo som må bruke arbeidstid på å rydde opp el-sparkesykler som ligger slengt i gatene.
– Det blir bare verre og verre for bybetjentene våre. De er møkklei, sier leder av yrkeseksjon samferdsel og teknisk i Fagforbundet Oslo, Lars Ole Beichmann.
Ansvar for fremkommelighet
Bybetjentene i Oslo har ansvar for fremkommeligheten i byen, og skal sikre trygg ferdsel i gatene. Det betyr at de passer på at biler, forsøpling eller sparkesykler ikke hindrer fri ferdsel.
– Jeg vil nesten sette sparkesyklene i samme kategori som forsøpling, sier Beichmann.
Det er ikke tvil om at el-sparkesyklene er et tema som opptar trafikkbetjentene i Oslo.
– Enkelte hevder at å rydde opp sparkesykler snart tar opp halvparten av arbeidstiden deres. Arbeidsoppgaven er umettelig, sier han.
Fritt marked
Grunnen til at det kommer enda flere el-sparkesykler til byen nå, er at en sjette aktør kommer på markedet.
Fungerende seksjonssjef i Bymiljøtetaen, Freddy Leithe, forteller at det i dag ikke er noe krav til søknad eller noen form for godkjenning til å sette ut el-sparkesykler.
Bymiljøetaten har ikke noe ansvar for el-sparkesyklene, men har ansvaret for kommunal grunn, der sparkesyklene ofte parkeres, og er klar over at det gjør framkommeligheten problematisk.
Jobber med samarbeidsavtale
– Vi opplever at alle ønsker å finne en god løsning. Nå er vi i gang med å lage en samarbeidsavtale med aktørene som vi håper vil gjøre forholdene bedre for alle, sier han.
– At våre bybetjenter må bruke mye av sin arbeidstid på å rydde opp i el-sparkesykler er selvfølgelig uønsket, men å sørge for framkommelighet er en viktig del av jobben. Vi håper derfor at samarbeidsavtalen med aktørene som vi jobber med skal bedre forholdene for alle, sier Leithe.
Bymiljøetaten er også i gang med et prøveprosjekt for å finne arealer som kan benyttes til utplassering av større mengder el-sparkesykler. Formålet med det er blant annet å ivareta ryddighet og fremkommelighet.
Andre reagerer sterkere
Flere andre har utrykt sterk misnøye mot tohjulingene i byen.
Samferdselsminister Knut Arild Hareide (KrF) har tidligere uttalt at han ønsker strengere regler for el-sparkesykler.
Bergen kommune har nå gått til sak mot en av aktørene der, og Trondheim kommune tapte et lignende søksmål i mars.
Bymiljøetaten velger å ikke svare på spørsmål om Oslo kommune kommer til å gå til sak mot noen av aktørene.
REFSER: – Først og fremst er det Ap som må ta seg inn over seg at så mange LO-medlemmer ikke ser på oss som det naturlige valget, sier Trond Giske.
Ole Martin Wold
NY UTSIKT: – At jeg tar ting med humor, er bare en overlevelsesgreie, sier Berit Hafsmo, som ble kastet ut fra Skitbyen og nå bor her, i en lavblokk et annet sted i Trondheim.
Berit Baumberger
HTV: Erik Borgersrud er hovudtillitsvald for Fagforbundet på Nav Gamle Oslo. – Dyrtid i samfunnet fører til auka utgifter til sosialhjelp. Samtidig kjem det mange flyktninger som treng vår assistanse, dette utfordrar oss. Vi må jobbe effektivt og godt innan dei økonomiske rammene vi har.
Anita Arntzen
ENDRET ORGANISERING: – Vi har vært for dårlig organisert og for dårlig på å hevde oss, sier Julianne Schönen (t.h.), sammen med Christina Marie Andersen og papillonen Tussi.
Kristin Svorte
Barnetrygden øker med 2400 kroner i året for barn over seks år.
Martin Guttormsen Slørdal
LØSNING: – Hvis vi organiserer oss bedre, slik vi har startet på via klubbprosjektet, kan antallet uten tariffavtale gå ned. Men det vil nok aldri bli null, sier Svend Morten Voldsrud.
Fagforbundet