Lønnsoppgjøret
Byggebransjen går snart ut i streik: – Vi har masse å jobbe med
Det kan bli storstreik i byggebransjen, hvis ikke Fellesforbundet får innfridd sine krav (arkivfoto).
Erlend Angelo
17.000 arbeidere kan gå ut i streik ved midnatt.
eline@lomedia.no
Onsdag morgen var det fortsatt ikke kommet noen løsning i lønnsoppgjøret i byggebransjen. Fristen gikk ut ved midnatt.
16.700 medlemmer i Fellesforbundet er tatt ut i streik, men fordi meklingen fortsetter skal de gå på jobb.
Skal du streike? Sjekk uttaket her.
– Det sentrale gjenstår
Til NTB sa mekler Carl Petter Martinsen ved fristens utløp at det var masse arbeid som gjensto.
– Vi har ikke gitt opp å komme fram til en samlet løsning for alt meklingen omfatter. Men mengden av spørsmål er egentlig på det nåværende tidspunkt det sentrale. Vi har masse å jobbe med, sa Martinsen.
MEKLER: Det gjenstår fortsatt mye arbeid for mekler Carl Petter Martinsen.
Roy Ervin Solstad
Frontfaget, som forhandler først og danner malen for oppgjørene som følger, kom 20 timer på overtid i mål med en ramme på 5,2 prosent økning. Der ble partene også enige om en stor etter- og videreutdanningsreform.
Det generelle lønnstillegget som kom i frontfaget var 7 kroner timen.
5,2 prosent forklart: Slik blir 7 kroner til 5,2 prosent.
– Svært krevende
Også i byggebransjen er det disse to kravene som er viktigst. Det skaper trolig utfordringer at utdanningsreformen som kom i frontfaget var langt på vei skreddersydd industrien, og at den nå må tilpasses andre bransjer.
Byggebransjen blir den første prøvesteinen på hvordan dette vil fungere.
Da forhandlingene i byggebransjen startet, var arbeidsgiverne i NHO Byggenæringen tidlig ute med å peke på at dette er en bransje som sliter i kraftig motvind.
BEKYMRET: Siri Bergh er bekrymret for økonomien.
– Vi er den næringen som sliter aller mest, derfor kommer oppgjøret til å bli svært krevende. Vi er rett og slett bekymret med tanke på økonomien i dette, sa sjefforhandler Siri Bergh.
Fellesforbundets forhandlingsleder Christian Justnes ville ikke uten videre godta dette premisset, og pekte på at det er helt andre utfordringer for bransjen enn lønnsnivået som må håndteres i dette lønnsoppgjøret.
– Det store, overordnede målet er å bedre kjøpekraften, etter flere år med tilbakegang. Men vi stiller krav også på arbeidstid, reisetid, akkord og likestilling, var Justnes' utgangspunkt.
Har troen
Problemene med rekruttering til bransjen, bekymrer Fellesforbundet – som mener at det er viktig å være konkurransedyktige når nedgangstidene for boligbygging snur.
HAR TROEN: Christian Justnes er Fellesforbundets forhandlingsleder. Han tror på en løsning.
Håvard Sæbø
Nå sier Justnes i en pressemelding at han har tro på at det skal være mulig å komme fram til et godt resultat for medlemmene.
– Gulvet i bransjen
I byggebransjen er minstelønna allmenngjort.
Det betyr at det er ulovlig å betale noen dårligere enn tariffavtalens minstesatser. Nettopp derfor er det tradisjonelt viktig for Fellesforbundet å jekke opp minstelønna.
– Det er viktig av flere årsaker. Minstelønna utgjør gulvet i bransjen. Jo større spriket er mellom minstelønn og den lønna mange faktisk har, jo vanskeligere er det for seriøse bedrifter å drive, sier Justnes.