EN TAUS OG EN SINT: Byrådsleder Raymond Johansen har ikke villet kommentere situasjonen for renovasjonsarbeidere i Oslo. Byråd for miljø og samferdsel, Lan Marie Nguyen Berg, mener forholdene i oktober var uholdbare, men forsikrer at det nå er rettet opp.
Ola Tømmerås
Det har vært rettet sterk kritikk mot Veireno og kommunens tjeneste, både fra innbyggere med fulle søppelkasser, fra fagforening, ansatte og presse. Denne uka la Arbeidstilsynet fram sin rapport. Det har fått byråden til å ta fram sterkere skyts.
Samtidig er hun overbevist om at forholdene er rettet. Det har Renovasjonsetaten forsirket.
• Fem uker med søppelkjøring i Norge var nok
Uholdbare forhold
– Rapporten fra Arbeidstilsynet tar jeg på største alvor. Sånn skal det ikke være å arbeide for Oslo kommune, og situasjonen slik den beskrives i rapporten, var helt uholdbar, skriver Lan Marie Nguyen Berg i en mail til Fagbladet.
– Vi krever at alle overholder lover og regler og sikrer de ansattes arbeidsvilkår. Situasjonen i Veireno i oktober var uholdbar, fortsetter hun.
• Søker etter 130 sjåfører i Romania
– Har rettet opp forholdene
– Jeg har hatt tett kontakt med Renovasjonsetaten og gitt dem klar beskjed om at forholdene må ryddes opp i.
– Renovasjonsetaten har etter at det ble avdekket brudd krevd at Veireno rettet opp i det. Det har selvsagt vært helt avgjørende for oss at Veireno har fått dette under kontroll og følger loven.
– Renovasjonsetaten har forsikret meg om at Veireno har rettet opp i forholdene. Jeg kommer fortsatt til å følge Renovasjonsetaten tett, for å sikre at Veireno sine ansatte har en hverdag er i tråd med loven, forsikrer Lan Marie Nguyen Berg.
• Slik gikk det da søpla skulle hentes enda mer effektivt
– Rovdrift på ansatte
Fagforbundet Oslo har fulgt utvikling i renovasjonstjenesten i Oslo tett, både gjennom årene etter at den ble satt ut på anbud og etter denne vinterens nye anbudsperiode.
– Mer enn 300 lovbrudd på under 30 dager hører ingen sted hjemme. Dette er rovdrift på de ansatte, sier Mari Sanden om Arbeidstilsynets rapport om Veireno.
– Oslo kommune kan ikke være bekjent av at arbeidsfolk som utfører tjenester for byens innbyggere har slike arbeidsforhold, fastslår hun, og fortsetter:
– Etter denne knusende rapporten fra Arbeidstilsynet, som bekrefter våre verste antagelser, må det også stilles spørsmål ved hvilke faglige vurderinger Renovasjonsetaten gjorde.
Har fått mye kritikk
Før Arbeidstilsynet kom med denne rapporten, så var lista med kritikk allerede lang:
• Første tilsyn i oktober avdekker at det ikke finnes verneombud i Oslo.
• Hovedtillitsvalgt står fram og forteller om sterkt press for å jobbe umenneskelige dager. (NRK)
• Fagbladet sammenholder mannskapslista per 14. november med lista over ansatte med godkjent sikkerhetskurs 3. oktober. Den avslører at minst 21 ansatte sa opp de første seks ukene.
• Arbeidstilsynet kommer med sin rapport der det bekreftes 344 brudd på loven i løpet av 29 dgaer.
Renovasjon på anbud i Oslo
• I 1992 satt daværende byråd ledet av Rune Gerhardsen og Raymond Johansen som miljø og samferdselsbyråd, ut en del av renovasjonen i Oslo på anbud.
• I 2003 ble alle områder satt ut på anbud av daværende Høyre/Frp-byråd, som med et begravde all kommunalt styrt renovasjon.
• I 2015, bare dager før forrige byråd gikk av, skrev Renovasjonsetaten kontrakt med Veireno om å overta alle fire anbudsområder som renovasjonen i Oslo er inndelt i.
Veireno
• Et selskap i VT-gruppen i Ytre Enebakk. Eid av Jonny Enger.
• Selskapet ble stiftet 15. september 2014 etter oppkjøp av Mathiesen renovasjon på Hadeland. Med på oppkjøpet fulgte mindre kontrakter.
• Vant kontrakter for mer enn en halv milliard kroner første driftsår, ti kommuner i Vestfold og hele Oslo.
Jonny Enger
• Står bak søsterselskapene Veireno, Veitransport og Veikran, samt eierselskapet Mece Invest.
• Tok i 2015 ut åtte millioner kroner i utbytte fra Veireno i tillegg til en lønn på 2,65 millioner kroner i Mece Invest, samt nær åtte millioner kroner i de to andre selskapene.
Mer enn 300 lovbrudd på under 30 dager hører ingen sted hjemme. Dette er rovdrift på de ansatte.
Mari Sanden, leder av Fagforbundet Oslo
ARBEIDSLYST: Trond Hågensen har gått glipp av mange år i arbeidslivet på grunn av rusmisbruk. Nå vil han ta igjen det tapte, men aldersgrensa stopper ham.
Jan Kåre Næss
FLERE KRAV: For helsepersonell med utdanning gjennomført utenfor EØS består godkjenningsprosessen i Norge av to trinn. Søkeren har tre år på seg til å fullføre norskopplæringen og de andre kravene for godkjenning.
karin svendsen
Jo Straube
KUTTER: Nå kutter Trygve Slagsvold Vedum i skatten til mange unge.
Amanda Pedersen Giske / NTB
Øystein Windstad
TURNUSGURU: Spesialrådgjevar i Fagforbundet Siv Karin Kjøllmoen har laga turnusen for dei nye chatbottane som kjem innan nokre veker på fagforbundet.no. Bottane har fått heile faste stillinger og går i ein seks-vekers turnus.
Fagforbundet