JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Oslo-politikken:

Byrådet i Oslo går av etter mistillit mot Lan Marie Berg

Et flertall i bystyret i Oslo stemte for mistillit mot miljøbyråd Lan Marie Berg (MDG). Dermed går hele byrådet av.

Et flertall i bystyret i Oslo stemte for mistillit mot miljøbyråd Lan Marie Berg (MDG). Dermed går hele byrådet av.

Michael Brøndbo

Et flertall i bystyret i Oslo stemte for mistillit mot miljøbyråd Lan Marie Berg (MDG). Dermed går hele byrådet av.

2021061614141020210616141409

Det er klart etter en dramatisk votering i bystyret onsdag ettermiddag.

Byrådsleder Raymond Johansen (Ap) stilte kabinettsspørsmål i saken, og gjorde det klart at mistillit mot Berg ville bety at hele byrådet går av.

Da mistillitsvoteringen var et faktum, fikk han ordet på nytt.

– Jeg konstaterer at det er et flertall i bystyret som nå har uttrykt mistillit mot byråd Lan Marie Berg. Jeg trekker da den konklusjonen at byrådet går av, sa han.

Byrådet blir nå sittende som et rent forretningsministerium fram til et nytt byråd er på plass.

Mye lest: Her er industriarbeidsplassene som kan bidra til å redde klimaet

Milliardsprekk

Bakgrunnen for mistillitsforslaget er milliardsprekken for Oslos nye reservevannløsning. Siden prosjektet ble vedtatt har kostnadene økt med over 5 milliarder kroner.

Berg ble kjent med dette i desember i fjor, men unnlot å informere bystyret. De ble først varslet om overskridelsene da et revidert budsjett ble lagt fram 20. mai i år.

– Det er sterkt kritikkverdig, sa Camilla Wilhelmsen fra Frp.

Det var nettopp Frp som fremmet mistillitsforslaget mot Berg.

Forslaget fikk flertall da også FNB, Høyre, KrF, Venstre, Sp og Rødt stemte for.

Hørt denne historien? Nina (25) vil leve av avkastning på bolig og pensjonere seg før 40

Strid om informasjonsplikt

Berg har selv stått fast på at hun ikke kunne gi bystyret korrekt informasjon før alle steiner var snudd, og etter at alle vann- og avløpsetatens beregninger og vurderinger var kvalitetssikret av noen utenfor kommunen.

Raymon Johansen fastholdt overfor bystyret at informasjonsplikten ikke er brutt, og at Berg har ført kontroll med milliardprosjektet på en god måte.

– Etter min mening var det i utgangspunktet en riktig tilnærming fra byråden at informasjon om endringer i kostnadsestimatet burde gis når den er kvalitetssikret, sa Johansen da bystyret behandlet saken.

– Min konklusjon er at jeg har full tillit til Lan Marie Berg, sa han.

Denne skaper debatt: Hvor havnet pengene da Aleris leide raske biler og eiendommer for titalls millioner? Nå etterforsker Økokrim

Sonderinger

Ordfører Marianne Borgen (SV) vil nå invitere alle gruppeledere i bystyret til samtaler for å undersøke grunnlaget for et nytt byråd.

– Kommuneloven pålegger meg et helt spesielt ansvar nå for å se til at vi kan få et nytt byråd, og at det kommer på plass så snart det er mulig, sa Borgen til bystyret da byrådets avgang var et faktum.

– Så jeg vil allerede i morgen invitere alle gruppelederne i bystyret, én etter én, for å drøfte med dem hvilket parlamentarisk grunnlag som nå er i bystyret, og hvordan vi kan sammen løse den situasjonen som nå har oppstått.

Ansvarlig redaktør:
Eva Ler Nilsen
Redaksjonssjef:
Michael Brøndbo

Nettredaktør:
Knut A. Nygaard
Utviklingsredaktør:
Vidar Eriksen
Utgiver:
Fagforbundet
Kontakt redaksjonen:
tips@ignore-fagbladet.no
Annonser:
Salgsfabrikken
Sosiale medier:
FacebookTwitter
RSS:
RSS-feed
Telefon:
23 06 40 00
Adresse:
Møllergata 10, 0179 Oslo
Fagbladet er medlem av Fagpressen og redigeres etter: RedaktørplakatenVær Varsom-plakatenEtiske husregler Les også: Fagbladets personvernpolicy