TIL KAMP: Etter å ha sett de ansattes reaksjon på nyheten om anbudsutsettingen av barnehagen, fant tobarnsmor Kjersti Marsdal ut at noe måtte gjøres.
Bjørn A. Grimstad
ida.wangberg@fagbladet.no
12. desember 2013 fant Kjersti Marsdal en lapp i hylla til datteren da hun hentet i barnehagen. Asperud barnehage, der de to barna hennes gikk, skulle konkurranseutsettes, sammen med seks andre kommunale barnehager i Oslo.
Høyre-partiene i bystyret ville ha mer mangfold og spare penger på å la private aktører ta over driften. Asperud barnehage ble valgt ut fordi den var dyr i drift.
{f1}
I brevet til foreldrene stod det at ikke ville innebære store endringer for barna.
Men da Kjersti og de andre foreldrene møtte opp til Lucia-frokost i barnehagen dagen etter, merket de at ikke alt var som det skulle: Noen av de ansatte hadde røde øyne etter å ha ligget våkne hele natta. De fryktet at de måtte slutte i barnehagen de hadde jobbet i gjennom så mange år, for å ikke tape pensjon.
– Da barna var der, smilte de, men da vi møtte på dem i gangen, var det tydelig at de ansatte var veldig lei seg. Og da skjønte vi at det hadde noen konsekvenser den lappen vi hadde fått, sier tobarnsmoren.
{s1}
Hør hvordan det politiske vedtaket om privatisering påvirka livene til vanlige folk, og hva som skjedde da foreldrene kjempa i mot:
barnehagekrigen podkast2
Bekymret
Kjersti og de andre foreldrene var bekymret for at mange av de ansatte ville slutte. De fryktet hva det ville bety for det stabile arbeidsmiljøet i barnehagen, som de opplevde som trygt og godt for barna.
– Asperud barnehage var en populær barnehage. Ikke fordi bygget var flotte ller på grunn av lekeplassen, men fordi den hadde veldig stabile ansatte. De var glade i jobben sin og flinke, og mange hadde vært der i veldig mange år. Det skapte et trygt og godt miljø for ungene, forklarer hun.
Det var også denne stabiliteten som gjorde barnehagen så dyr, fordi mange ansatte med høy ansiennitet betyr høyere utgifter til lønn.
Reagerte
Sammen med de ansatte bestemte foreldrene i de seks barnehagene seg for å ta opp kampen. De ville få politikerne til å snu.
– Vi var ikke spurt, og de som jobba der var ikke spurt. Det var liksom bare bestemt. Så vi tenkte at vi måtte gjøre noe. Og når vi skjønte at dette også gjaldt mange flere, tenkte vi at dette var det verdt å kjempe for.
Hvordan det gikk, kan du høre om i en ny episode av podkasten Rørsla.
Podkast: Barnehagekrigen
• I episoden «Barnehagekrigen» forteller vi historien om en knippe kommunale barnehager i Oslo som skulle konkurranseutsettes og privatiseres.
• Frp fikk gjennomslag for å konkurranseutsette sju og selge ti barnehager i Oslo kommune høsten 2012. Motstanden fra foreldre og ansatte vokste gjennom 2014, etter bystyrets avgjørelse.
• Episoden beskriver hvordan politiske vedtak om privatisering får konsekvenser i vanlige folks liv, men også om at det kan nytte å kjempe imot.
Slik kan du høre podkasten:
• Søk opp «Rørsla» i en podkast-app på telefonen din (for eksempel «Podkaster» (iPhone), «Google Podcasts» eller «Acast»)
• Eller: Søk opp «Rørsla» på Spotify
Vi var ikke spurt, og de som jobba der var ikke spurt. Det var liksom bare bestemt
Kjersti Marsdal,
tobarnsmor og barnehageaktivist
TROR PÅ NESTE GENERASJON: Den tidligere sykepleieren mener mulighetene for endring av syn på seksualitet, parforhold og intime behov hos eldre med demens ligger i neste generasjon helsepersonell. - Det nytter ikke å endre de som allerede er der ute. Vi må gripe fatt i de som er under utdanning og sørge for at de får den kompetansen som trengs.
Anita Arntzen
SVELGET UNNA: Strandavatnet rommer 554 millioner kubikkmeter vann. Det var det god bruk for da "Hans" buldret i vei. Vedlikeholdsarbeiderne Torbjørn Haugo og Jan Egil Grue inspiserer. Til høyre i bildet ses overløpet der det bare er centimetere igjen.
Werner Juvik
HYLLET FOR ÅPENHET: F.v. Hjelpepleier Elisabeth Andersson, og sykepleierne Svanhild Furre Johannessen og Linda Hellesø fikk Flaviusprisen under Åpenhetsseminaret på Pressens Hus i Oslo torsdag 21. september.
Marte Bjerke
– Det er ingen naturlov at Arbeiderpartiet bare kan ta noen grep og bli største parti igjen. Men det er heller ingen naturlov at partiet skal gjøre dårlige valg, sier partisekretær Kjersti Stenseng. (Arkivfoto)
Jan-Erik Østlie
GLEDER SEG PÅ MAT: Gunhild Johansen (til venstre) og Ingunn Svensgård åpner bakken med varm mat. Marte Husum i bakgrunnen og Kacper Roza, Alva Linea Myklemyr. Med de to dansende Lydia Emilie Foss Flaathen og Limar i front.
Werner Juvik
Helse- og sosialtjenester, samt undervisning, sto for drøye 55 prosent av nedgangen i antall jobber.
Frøydis Falch Urbye