JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Suksess med heltid

Da de ansatte fikk være med å bestemme, ble det fart på heltidsjobbingen i denne kommunen

Kommunedirektør Trine Myrvold Wikstrøm, direktør for organisasjon og utvikling Oddny Ruud Nordvik og prosjektleder Heidi Drægebø kan notere en kraftig oppgang i deltidsarbeidende, og ikke minst innen pleie og omsorg.

Kommunedirektør Trine Myrvold Wikstrøm, direktør for organisasjon og utvikling Oddny Ruud Nordvik og prosjektleder Heidi Drægebø kan notere en kraftig oppgang i deltidsarbeidende, og ikke minst innen pleie og omsorg.

Omar Sejnæs

I Lillestrøm jobber de med å løse deltidsfloka med å la ansatte være med på å bestemme turnusen. Medbestemmelse er den største suksessfaktoren, sier både tillitsvalgte og ledelse.

2021102710151520211027101516

oystein.windstad@fagbladet.no

Som de fleste steder ellers i landet er det i Lillestrøm kommune størst utfordringer med ufrivillig deltid når turnuskabalen legges i døgnbasert pleie- og omsorg.

Men etter at tillitsvalgte, ledere, kommuneadministrasjon og politikere har funnet sammen, har det skjedd noe. Kommunen har sakte, men sikkert fått flere som jobber heltid.

– Møter ansatte som kjenner mor og far

I løpet av noen måneder i år har andelen heltidsansatte i pleie og omsorg økt fra 33 til 44 prosent. Flere faste ansikter er noe brukerne og pårørende merker, ifølge de tillitsvalgte:

– Vi har prata med mange pårørende som er veldig positive. De føler de møter folk som kjenner mor og far. Før møtte de bare ekstravakter og ukjente som ikke visste så mye. Som ikke hadde tilgang på nett, eksempelvis. Nå føler de at de møter sykepleier Kari, som er primærkontakten, forteller Marit Larsen og Iren Bekkevold Berg.

De er hovedtillitsvalgte for Fagforbundet i Lillestrøm.

{f1}

Utviklet eget program

Lillestrøm har utviklet et eget heltidsprogram for turnusavdelinger i pleie- og omsorgstjenester. Programmet hadde oppstart januar 2020. Kommunen programmet kartlegger nå-situasjonen, fordeler og ulemper med dagens turnus og utforsker fremtidige løsninger. Målet er å sikre involvering og en endringsprosess.

– Det viktigste vi har gjort er valgfrihet innenfor rammer. At vi samarbeider med tillitsvalgte og hovedverneombud. Og at vi følger opp, støtter og veileder lederne, sier prosjektleder Heidi Drægebø.

Samarbeid

Til nå har tolv avdelinger deltatt i heltidsprogrammet, som går over 20 uker. Det har ikke vært full klaff overalt, men som helhet har det vært en nyttig og god prosess:

– Det er noen avdelinger som har fått det til. Der har alle vært enige om hvordan en skal ha det. Det er medarbeidersamtaler og medbestemmelse. Alle er med i prosessene. Lederne for avdelingene setter seg ned sammen med de plasstillitsvalgte. Der får lederne som skal planlegge turnusene med seg en rekke ønsker til hvordan folk vil jobbe, sier hovedtillitsvalgte Larsen og Berg.

Nå er det sju nye avdelinger som har startet heltidsprogrammet.

Vinn-vinn

Lillestrøm har blant annet ansatt to rådgivere for å drive heltidsprogrammet fremover. Kommunedirektør Trine Myrvold Wikstrøm forteller at kommunen ser heltidssatsingen som en investering både brukere, ledere og andre ansatte får glede av.

– Dette dreier seg om hvordan vi kan gi økt kvalitet i tjenestene. Brukere som får færre ansatte å forholde seg til. Det dreier seg om bedre ledelse. Fordi lederne får færre ansatte å lede når det blir færre på deltid å forholde seg til. Det blir sterkere fagmiljø, og det blir lavere sykefravær, sier kommunedirektøren.

Wikstrøm møter Fagbladet sammen med prosjektleder Heidi Drægebø og direktør for organisasjon og utvikling, Oddny Ruud Nordvik. De sier nøkkelen ligger i det de kaller «trekløveret»: Seksjonsledere, tillitsvalgte og verneombud.

– Samarbeid er helt avgjørende, sier Nordvik.

{s1}

Valgfrihet

Prosjektleder Drægebø sier en av lærdommene er at ulike arbeidsplasser rundt om i kommunen må få valgfrihet for å finne den løsningen som passer avdelingen best.

– Du skal ikke få en turnus-modell tredd nedover hodet. Vi har noen prinsipper som verner om valgfriheten. Det er ingen av de som har innført nye turnuser som har innført en standard. Det er blandinger av ulike løsninger. Samtidig er det viktig å presisere at det er tjenesten som styrer hva som er mulig, sier Drægebø.

– Vi kan ikke stoppe nå

Direktørene, prosjektlederen og de to tillitsvalgte er åpne og ærlige på at heltidsprogrammet er krevende. Og at det også er motstand og oppoverbakke.

Kommunedirektør Wikstrøm forteller at det fremdeles blir lyst ut deltidsstillinger. Men den gode nyheten er at tallet går nedover. Det skjer blant annet fordi de har satt ned en prosjektgruppe.

Tillitsvalgte Berg og Larsen sier mange var skeptiske til lange vakter i helgene i starten, men at de fleste er positive etter å ha testet.

– Er det riktig for de som jobber på et sykehjem å ha 12,5 timers vakter? Er det riktig for brukerne? Det fine med dette prosjektet er at vi finner ut av det. Vi kan ikke gjette oss til svaret, og noen må prøve det ut.

– Hva må til for å få mer heltid?

– Det skjer noe fordi vi har lagd denne avtalen mellom KS, forbundene og politikere som snakker varmt om heltid. Det er på riktig vei og det er viktig at det ikke stopper her, sier Fagforbundet-tillitsvalgte Berg og Larsen.

Slik fikk Lillestrøm 64 prosent heltidsansatte

• Kommunestyret vedtok at det skal bli mer heltid.

• De bestemte at det skal bare lyse ut heltidsstillinger.

• Det er vedtatt at en normal vakt skal være 7 timer og ikke mindre.

• De har utviklet et eget heltidsprogram for turnus i pleie- og omsorg.

• Tillitsvalgte og hovedverneombud er involvert i alle deler av prosessen. Kommuneledelsen har jevnlige status- og oppdateringsmøter med hovedtillitsvalgte og hovedverneombud.

• Kommunen har også opprettet et eget tverrfaglig heltidsnettverk.

• Som et videre tiltak har kommunen vedtatt at de skal teste ut vikarpooler.

Resultatet så langt: Lillestrøm kommune har 64 prosent heltidsansatte. Landssnittet er 53 prosent.

Det viktigste vi har gjort er valgfrihet innenfor rammer. At vi samarbeider med tillitsvalgte og hovedverneombud. Og at vi følger opp, støtter og veileder lederne.

Heidi Drægebø, prosjektleder

Ansvarlig redaktør:
Eva Ler Nilsen
Redaksjonssjef:
Michael Brøndbo

Nettredaktør:
Knut A. Nygaard
Utviklingsredaktør:
Vidar Eriksen
Utgiver:
Fagforbundet
Kontakt redaksjonen:
tips@ignore-fagbladet.no
Annonser:
Salgsfabrikken
Sosiale medier:
FacebookTwitter
RSS:
RSS-feed
Telefon:
23 06 40 00
Adresse:
Møllergata 10, 0179 Oslo
Fagbladet er medlem av Fagpressen og redigeres etter: RedaktørplakatenVær Varsom-plakatenEtiske husregler Les også: Fagbladets personvernpolicy