JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Da de nye driverne overtok dette flyktningmottaket, sa de opp alle de ansatte. Det skulle de ikke ha gjort

Den nye driveren av mottakssenteret i Råde sa opp alle de ansatte.

Den nye driveren av mottakssenteret i Råde sa opp alle de ansatte.

Eirik Dahl Viggen

Retten er klinnkende klar, og nå får 18 fagforbundsmedlemmer erstatning og krav på ansettelse.

2022101920172420221020092004

ola.tommeras@fagbladet.no

Da UDI byttet driftsoperatør for det nasjonale ankomstsenteret for flyktninger i Råde, mistet et titalls ansatte jobben. 18 gikk til sak mot den nye operatøren, Link AS. Nå er de til sammen tilkjent mer enn tre millioner kroner.

Det nasjonale ankomstsenteret for flyktninger i Råde er under UDIs ansvar, men selve driften settes ut på anbud. Siste anbudsrunde vant operatøren Link AS i 2020. Inntil da var senteret driftet av Hero AS.

{f1}

Anken ble avvist

1. mai 2021 overtok Link AS driften. I de to månedene før rekrutterte selskapet ansatte i sin egen pool. I april fikk ti Hero-ansatte tilbud om jobb etter søknad. Link mente de ikke hadde ansvar for de øvrige ansatte.

Fagforbundet har ført sak på vegne av 18, hvorav 17 ble stående uten jobb etter bytte av driftsoperatør. De fikk medhold i retten i sommer.

Link anket dommen fra Søndre Østfold tingrett, men kom altså ingen vei. Onsdag avviste Borgarting lagmannsrett anken.

{f2}

Samlet erstatning på over fem millioner

Erstatningssummene varierer fra rundt 10.000 kroner til nærmere en halv million kroner, samlet 3.163.000 kroner til de ansatte. I tillegg tilkjennes de 35.000 kroner hver i oppreisning. Fagforbundet får dekket saksomkostninger på 1,2 millioner kroner.

Operatøren Hero er tilkjent en erstatning på 1,8 millioner kroner. Samlet beløp er dermed over fem millioner kroner.

«Cherry-picket» ansatte

Link AS plukket de ansatte de ønsket, satte arbeidsavtalene til side og inngikk nye avtaler om lønn og arbeidsvilkår.

Forbundsadvokat Børge Benum kalte det «cherry picking» av ansatte i retten.

– Denne dommen fastslår at det skulle vært virksomhetsoverdragelse. De ansatte som fikk fortsette, skulle beholdt sin ansiennitet og lønns- og arbeidsvilkår. De som mistet jobben har rett til å kreve å få den tilbake, sier Børge Benum.

– Det er de 18 medlemmene av Fagforbundet som har vunnet, men dommen får også indirekte betydning for de andre tidligere Hero-ansatte. Det nasjonale mottakssenteret er spesielt, siden det fysisk ligger på samme sted mens UDI legger driftsoperatøransvaret ut på anbud. Likevel kan dommen ha prinsipiell betydning for krav om virksomhetsoverdragelse i ordinære flyktningmottak, sier Benum.

– Når anken er avvist av lagmannsretten, så kan motparten anke til Høyesterett, men kun ved feil i saksbehandling. Det er nok bare en teoretisk mulighet for at det skjer her, mener Benum.

Fagbladet har forsøkt å få kommentar fra Link AS. Vi har kontaktet hovedkontoret i Kristiansand og sendt henvendelse til styreleder og daglig leder Morten Jørgensen, men uten respons.

Tidligere daglig leder har gått av, og styreleder har overtatt begge posisjoner. Tidligere daglig leder vil ikke kommentere saken. Fagbladet har heller ikke fått svar fra advokaten til Link AS. Saken oppdateres ved tilsvar.

Dette er Nasjonalt ankomstsenter i Råde, Østfold

• Ankomstsenter er første oppholdssted for asylsøkere (unntatt enslige mindreårige asylsøkere, EMA) i Norge.

• På ankomstsenteret blir asylsøkere registrert av Politiets Utlendingsenhet, helsevesenet foretar nødvendige undersøkelser.

• UDI innkvarterer og sørger for livsnødvendigheter i den første fasen av oppholdet.

Dette er saken

• UDI har ansvaret for Nasjonalt mottakssenter, men driften settes på anbud. Ved opprettelsen av senteret i 2018, gikk oppdraget til Hero AS, med kontrakt på ett år og opsjon på ytterligere ett år.

• I februar 2021 valgte UDI operatøren Link AS. Begge selskaper hadde innlevert tilbud som ble vurdert til svært like på kvalitet, men der Link hadde laveste pris.

• Hovedtillitsvalgt varslet umiddelbart at det ville bli framsatt krav om virksomhetsoverdragelse. Fagforbundet og Hero krevde virksomhetsoverdragelse, men Link var uenig.

• I sommer falt dom som ga de 18 medlemmene av Fagforbundet medhold. Dommen ble anket, men anken er nå avvist.

Ansvarlig redaktør:
Eva Ler Nilsen
Redaksjonssjef:
Michael Brøndbo

Nettredaktør:
Knut A. Nygaard
Utviklingsredaktør:
Vidar Eriksen
Utgiver:
Fagforbundet
Kontakt redaksjonen:
tips@ignore-fagbladet.no
Annonser:
Salgsfabrikken
Sosiale medier:
FacebookTwitter
RSS:
RSS-feed
Telefon:
23 06 40 00
Adresse:
Møllergata 10, 0179 Oslo
Fagbladet er medlem av Fagpressen og redigeres etter: RedaktørplakatenVær Varsom-plakatenEtiske husregler Les også: Fagbladets personvernpolicy